Preturile locuintelor vor continua sa creasca în urmatoarele luni, însa asteptarile privind evolutia din trimestrul doi sunt mai putin exuberante, ceea ce ar justifica tendinta asteptata de înasprire a standardelor de creditare ipotecara, considera mai multi bancheri intervievati de BNR.

Cererea de credite ipotecare a crescut în primele trei luni ale anului, însa nu în aceeasi masura ca în ultimul trimestru din 2007 sau comparativ cu asteptarile, potrivit unui sondaj realizat de Banca Nationala a României (BNR) în rândul primelor zece institutii de credit alese dupa cota de piata aferenta creditarii companiilor si populatiei. "Expectatiile privind dinamica cererii sunt pozitive în continuare, dar mai temperate. În zona euro, evolutia cererii ipotecare nete în primul trimestru din 2008 difera fundamental fata de cazul României, dinamica acesteia fiind semnificativ negativa", se arata în documentul BNR. Cresterea ponderii maxime a creditului în valoarea garantiei si majorarea ponderii serviciului datoriei în venitul disponibil au fost termenii creditarii care au cunoscut o relaxare în ultimul trimestru din 2007 si primul trimestru din acest an. Relaxarea acestor termeni se reflecta si în nivelurile medii ale ponderii maxime a creditului în valoarea garantiei si gradului maxim de îndatorare practicate de banci în primele trei luni ale acestui an, comparativ cu media termenilor asociati creditelor ipotecare totale. Aceste relaxari ale termenilor de creditare se asociaza politicii bancilor de relaxare a standardelor de creditare. O explicatie rezida în renuntarea de catre BNR la restrictiile administrative de lichiditate pentru creditarea populatiei, se spune în raportul bancii centrale. Pe de alta parte, termenii creditarii asociati costurilor, rata de dobânda si costurile suplimentare au devenit mai restrictivi începând cu ultimul trimestru al anului 2007, una dintre posibilele explicatii fiind majorarea cresterii costurilor de finantare ale bancilor.

Credite de consum

În ceea ce priveste creditul de consum, costurile au înregistrat, de asemenea, o crestere în primul trimestru, în special ca urmare a majorarii altor cheltuielilor decât dobânzile. BNR noteaza ca relaxarea unor termeni de creditare a consumului s-a concretizat în acceptarea unui grad de îndatorare mai mare, a unui avans mai mic si a unor scadente mai mari. În primele trei luni, cererea neta de credite de consum a crescut, comparativ cu reducerea înregistrata în ultimele trei luni din 2007, cererea fiind superioara celei înregistrate de împrumturile ipotecare. "De altfel, dominanta creditului catre populatie ramâne în proportie covârsitoare creditul de consum. Dintre tipurile de credite acordate populatiei, cererea pentru cardurile de credit a cunoscut cea importanta crestere în primul trimestru. Asteptarile privind dinamica cererii de credit de consum în trimestrul doi ramân pozitive, dar mai putin optimiste fata de cele asociate creditului ipotecar", se arata în sondajul BNR. În ceea ce priveste împrumuturile acordate companiilor nefinanciare, standardele de creditare au ramas relativ neschimbate pentru companiile mari, în timp ce pentru IMM s-au înasprit într-o oarecare masura. Bancile nu au perceput concurenta din interiorul sectorului bancar sau din sectorulul nebancar ca un factor care sa determine modificari în standardele de creditare. În schimb, factorii care au condus la înasprirea conditiilor de creditare sunt, într-o mare masura, comuni celor aferenti bancilor din zona euro, si anume, asteptarile privind evolutia economiei, accesul mai dificil al bancilor la surse de finantare si factori specifici companiei sau sectorului de activitate.

Bancherii intervievati noteaza ca termenii creditarii companiilor nefinanciare s-au înasprit în primele trei luni, comparativ cu finele anului trecut, ceea ce a condus la o temperare a dinamicii cererii de credite noi. Riscul de credit evaluat dupa dimensiunea companiilor este considerat în crestere, pe fondul modificarii perceptiei asupra IMM. Corporatiile sunt privite ca având risc de credit în scadere fata de perioada precedenta, se mentioneaza în raportul bancii centrale. Documentul bancii centrale arata ca evolutia standardelor si termenilor de creditare în România pare a fi decuplata de cea a bancilor din zona euro, în sensul ca tendinta de înasprire a conditiilor de creditare anuntata de bancile-mama nu se translateaza cu aceeasi intensitate, sau chiar deloc, catre filialele locale. (A.M.)

"O explicatie ar putea fi ca piata bancara din România este vazuta în continuare ca o sursa importanta de obtinere a profiturilor de catre institutiile de credit europene, astfel încât constrângerile de finantare în România s-ar putea manifesta într-o maniera mai putin accentuata ca în zona euro", se mentioneaza în documentul BNR.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.