Anul 2007 a adus multe schimbari pe piata imobiliara din Cluj. Zonele limitrofe ale Clujului, Apahida,Calea Baciului si Floresti s-au transformat în adevarate cartiere. De asemenea, anul 2008 va satisface cererile clujenilor cu noi proiecte, însa nu tocmai la preturile asteptate de cumparatori.

În ultimele luni, piata tranzactiilor imobiliare a evoluat. Aderarea la UE a adus straini interesati de achizitionarea de proprietati în România, în special de constructii si terenuri. Anul trecut, în Cluj-Napoca  s-au realizat,  în special proiecte pentru clasa medie, în general apartamente cu o camera, doua sau trei, având suprafete mari si finisaje de ultima ora. Aceste imobile  s-au construit în zonele de extindere ale Clujului, Buna Ziua, Zorilor, Calea Baciului, Manastur – Negoiu, Manastur – Câmpului, Gheorgheni – Borhanci, Becas si Europa, aceste cartiere fiind si cele mai cautate, alaturi de Apahida si Floresti datorita preturilor accesibile. Interesul investitorilor pentru terenurile din Cluj, în vederea construirii de ansamble rezidentiale se manifesta din ce în ce mai intens.

Criza de vile

Conform unor studii de piata,  piata vilelor a asistat la o crestere a ofertei în 2007. În zonele limitrofe ale orasului, complexurile de dimensiuni mari, care ofera vile pentru clasa medie, sunt în constructie sau în plan, deoarece pretul terenurilor este înca accesibil pentru acest tip de proiecte.

Anul trecut, cele mai bine vândute constructii noi au fost cele din cartierul Zorilor si Buna Ziua, iar din afara Clujului, Florestiul a fost prima optiune.

Piata spatiilor rezidentiale, de tipul vilelor si caselor, este formata din constructiile noi, aflate în zonele în curs de dezvoltare, cum ar fi Europa, Mihai Romanul, Buna Ziua si Câmpului-Manastur.

Cererea este mare pentru vilele si casele elegante situate în zona Gheorgheni si zonele de extindere ale Clujului, precum si în zonele deja consacrate:  Zorilor-Calea Turzii, Andrei Muresanu-Buna Ziua, Manastur. Se prevad schimbari majore si în zona Calea Baciului, datorita proiectelor importante care sunt anuntate.  Se vor construi apartamente de o camera cu o suprafata de minim 36 mp, dar si apartamente de 2-3 camere, având  suprafete de cel putin 60 mp.

Vesti proaste pentru constructiile vechi

Înca de la începutul anului 2007, populatia a fost interesata de ceva nou si diferit. Printre interesele  clujenilor se numarau locuintele de o mai buna calitate, cladirile mai sigure si mai spatioase, cu compartimentari moderne, finisaje de calitate, facilitati, care sa le ofere un stil de viata modern. Pentru a acoperi aceasta cerere de pe piata, noi proiecte rezidentiale au aparut În Cluj si zonele limitrofe. Majoritatea cererilor pentru constructiile noi au venit din partea persoanelor cu vârste de pâna la 40 de ani. Achizitionarile s-au concretizat în apartamente cuuna, doua sau trei camere, finantarea acestor achizitii  fiind asigurata prin intermediul creditelor imobiliare si ipotecare. Datorita constructiilor noi, piata imobiliara se va dezvolta si va evolua, iar acest lucru va reflecta cresterea nivelului de trai. Pretentiile cresc, iar blocurile construite înainte de 1989 vor începe sa îi nemultumeasca din ce în ce mai mult pe proprietari.

Impactul noilor constructii asupra celor vechi nu va putea fi diminuat. Preturile la apartamentele vechi vor scadea, iar interesul se va îndrepta spre apartamentele noi, deoarece preturile sunt comparabile, finisajele sunt superioare, spatiile sunt mai largi, iar compartimentarea este inedita.

Previziuni imobiliare pentru 2008

Anul acesta, apartamentele vechi vor fi cautate din ce în ce mai putin, ceea ce se va nota în cresterea foarte mica a preturilor apartamentelor vechi. În schimb, constructiile noi vor fi la mare cautare. În consecinta,  pretul lor va creste cu 15-30% pâna la finele anului 2008.

Desi au fost livrate noi proiecte rezidentiale, va trece o perioada de timp pâna când va exista un echilibru între cerere si oferta, probabil atunci când proiectele care sunt în derulare vor fi finalizate.

Dintre zonele limitrofe ale Clujului, comuna Floresti se remarca prin rapiditatea dezvoltarii economice, dar si prin efervescenta pietei imobiliare în sectorul imobilelor comune cu destinatie de locuit. Interesul manifestat  de catre potentialii cumparatori este foarte mare, astfel încât Floresti a devenit o zona foarte cautata. De remarcat pentru comuna Floresti este ca în toate aceste zone exista toate utilitatile: apa, canalizare, retele de gaz si curent electric, care asigura un plus de confort. La acestea se adauga planurile Primariei din Floresti de a fiabiliza infrastructura stradala dupa finalizarea lucrarilor de santier. Oricum pentru facilitarea accesului se manifesta o constanta preocupare pentru efectuarea de lucrari de întretinere, astfel încât strazile din aceste zone sa fie practicabile pentru circulatia autovehiculelor.

La aceste zone urmeaza sa se adauge, într-o a doua etapa si alte 14 comune din zona de influenta a municipiului : Aghiresu, Gârbau, Sanpaul, Borsa, Bontida, Jucu, Cojocna, Tureni. În acest fel, zona metropolitana va ajunge la o suprafata de 185.000 de hectare si va însuma peste 400.000 de locuitori, deci noi proiecte imobiliare vor fi dezvoltate.

Se estimeaza ca preturile vor creste în continuare, deoarece cererea pentru locuinte este în continua crestere, iar oferta este limitata.

Obiectivele Primariei

Pentru 2008, Primaria Cluj-Napoca si-a stabilit deja obiectivele cu privire la programul de construire a locuintelor sociale. Printre cartierele vizate se numara Cartierul Lombului, Cartierul Tineretului, Borhanci si ansamblul de locuinte de pe strazile Timisului, Blajului si Rodnei.

Cartierul Lombului va fi realizat de catre SC Impact Developer & Contractor SA pe o suprafata de aproximativ 200 ha. Firma va viabiliza 33% din suprafata totala construibila si va preda 75 de locuinte Consiliului Local, în termen de cel mult 24 de luni de la data obtinerii autorizatiei de construire. În prezent, Planul Urbanistic Zonal pentru Cartierul Lombului a primit avizul comisiei de urbanism în sedinta din 8 noiembrie si urmeaza sa intre pe ordinea de zi a Consiliului Local spre aprobare. Dupa aprobarea PUZ-ului, primaria trebuie sa finalizeze expertiza terenului construibil.

Cartierul Tineretului va fi realizat de Polus Real Estate în asociere cu Consiliul Local. Vor fi realizate în jur  650 de locuinte individuale si 250 locuinte colectiv pe o suprafata de 203 ha, dintre  care  384 de locuinte vor reveni Consiliului Local al municipiului Cluj-Napoca. Lucrarile sunt în plina desfasurare. Într-o prima etapa, vor fi construite cele 384 de locuinte sociale.

Ansamblul de locuinte de pe strazile Timisului, Blajului si Rodnei este aproape de finalizare. S.C. Transilvania Constructii S.A. construieste acest ansamblu de locuinte pe o suprafata de 27.405 mp, iar valoarea contractului este de 44.098.214,97 lei. Lucrarile au început în data de 02.11.2006. În total vor fi construite 282 de apartamente blocuri, cu un regim de înaltime S+P+3E, dintre care 196 apartamente cu 1 camera si 86 apartamente cu 2 camere. De asemenea, proiectul prevede realizarea unei gradinite si a unui cabinet medical.

Cartierul Borhanci va fi realizat de Casarom, conform contractului de concesiune încheiat cu municipalitatea. Valoarea concesiunii este de 540.000 RON si vor fi construite 1000 de locuinte pe o suprafata de 34 ha.

În momentul de fata, potrivit AJOFM,  somajul din domeniul constructiilor se ridica la 300 de persoane. Din cauza lipsei fortei de munca pe perioada iernii, multi angajatori din constructii prefera sa tina forta de munca în stand by, chiar în lunile în care este neproductiva.  

Timea Moldovan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.