Anul 2023 va fi „mai greu” decât anul trecut, deoarece economiile din SUA, UE și China vor încetini, a declarat directorul general al Fondului Monetar Internațional (FMI), Kristalina Georgieva.

De vină sunt războiul din Ucraina, creșterea prețurilor, majorarea dobânzilor și răspândirea COVID în China care apasă asupra economiei mondiale. În octombrie, FMI și-a redus perspectivele de creștere economică globală pentru 2023.

„Ne așteptăm ca o treime din economia mondială să fie în recesiune”, a declarat Georgieva pentru CBS.

Katrina Ell, economist la Moody’s Analytics din Sydney, a prezentat la BBC evaluarea sa asupra economiei mondiale.

„În timp ce scenariul nostru de bază evită o recesiune globală în următorul an, șansele ca aceasta să aibă loc sunt inconfortabil de mari. Cu toate acestea, Europa nu va scăpa de recesiune, iar SUA se clatină la limită”, a spus Ell.

Georgieva a avertizat că și China, a doua cea mai mare economie a lumii, se va confrunta cu un început dificil de an.

„În următoarele două luni, va fi greu pentru China, iar impactul asupra creșterii chineze va fi negativ, impactul asupra regiunii va fi negativ, impactul asupra creșterii globale va fi negativ”, a spus șeful FMI.

FMI este o organizație internațională cu 190 de țări membre. Acestea colaborează pentru a încerca să stabilizeze economia globală. Unul dintre rolurile sale cheie este acela de a acționa ca un sistem de alertă economică.

Sursa: antena3.ro

Citește și: Contractele pentru electrificarea magistralei de cale ferată Cluj Napoca-Oradea-Episcopia Bihor au fost semnate – Ziar Gazeta de Cluj

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here