Prețul gazelor tranzacționate pe bursă este posibil să crească cu 44% – 60% în iarna 2022-2023, iar acesta nu este cel mai negru scenariu. Președintele Asociației Energia Inteligentă, Dumitru Chisăliță, a realizat o analiză în care susține că „vom asista la situații în care unii consumatori/țări vor fi determinați să ofere „oricât” pe gaze, doar pentru a le avea”.

„Prețurile gazelor și implicit ale electricității vor atinge în această iarnă valori nemaiîntâlnite”, scrie Chisăliță, expert în energie și fost director al producătorului de stat Romgaz. Prețul gazelor a atins deja marți un nivel-record, de 251 de euro/MWh pe bursa din Olanda, deși în Europa, temperatura medie a aerului este de 25 de grade Celsius, conform expertului.

Tot ieri, Gazprom a anunțat că prețul gazelor ar putea crește cu 60%, de la 2.500 de dolari pe mia de metri cubi de gaze la 4.000 de dolari pe mia de metri cubi. Chisăliță scrie însă că creșterea cu 60% nu este cel mai pesimist scenariu.

„Există două prognoze în spațiul public, care arată că este posibil ca prețul gazelor tranzacționate pe bursă să crească cu 44% – 60% în iarna 2022-2023. Deși aceste valori sunt amețitoare, nu reprezintă scenariul cel mai pesimist posibil al creșterii prețului la gaze în această iarnă. Problema cea mai importantă a iernii viitoare este existența efectivă a gazelor, și astfel vom asista la situații în care unii consumatori/țări vor fi determinați să ofere „oricât” pe gaze, doar pentru a le avea.”, arată Dumitru Chisăliță.

De unde vin prețurile mari

„Anul trecut, creșterea prețului gazelor naturale a început în luna iulie, urmare a reducerii livrării de gaze din Rusia, pe fondul lipsei obligațiilor contractuale pe termen lung și unor probleme tehnice. Această situație a determinat o creștere a prețului gazelor cu 463% față de prețul maxim înregistrat înaintea începerii conflictului din Ucraina. Istoria se repetă anul acesta. Reducerea livrărilor de gaze spre țări din Europa va aduce prețuri la gaze în iarnă care nu au mai existat vreodată pentru acest produs”.

„Bambilici cu furnizorii”

Chisăliță apreciază că România va cheltui aproximativ 4% din Produsul Intern Brut (PIB) pe măsurile cu plafonarea și compensarea facturilor de energie și gaze. Furnizorii au acuzat marți autoritățile că nu au inclus suficienți bani în proiectul de rectificare a bugetului pentru plata compensărilor în energie.

Prețul energiei a depășit marți un nou record, ajungând la 554 de euro pe MWh în România și la 552 de euro în Germania. În țările baltice, prețurile depășesc 800 de euro. „Până în momentul de față am jucat «bambilici» cu furnizorii și asta s-a putut pentru că încă nu am intrat în iarnă și cantitățile de gaz și energie vândute sunt mici.

În momentul în care aceste cantități vor deveni semnificative, furnizorii nu vor mai putea face pe agenții de împrumut din umbră ai statului (băncile nu vor mai finanța furnizorii datorită riscului ridicat pe care aceștia îl prezintă) și probabilitatea blocajului financiar pe piața gazelor și a energiei va fi iminentă”, avertizează șeful Asociației Energia Inteligentă.

Protecție „pe banii altora”

„Bucuria statului că protejează consumatorii cu banii altora este aproape de a se încheia și continuarea acestui joc periclitează siguranța aprovizionării cu gaze”, punctează acesta.

Expertul spune că pe vară, când consumul de gaze era mic, se puteau lua măsuri de eficientizare. „Situația actuală așa cum se poate observa era mai mult decât predictibilă, însă încăpățânarea autorităților de a aplica schema plafonării, doar pentru că se făcea temporar pe banii altora decât banii statului, ne aduce în situația de a necesita luarea de măsuri dure acum la intrarea în iarnă. Din păcate, într-o perioadă de vară, în care consumul era mic și în care se puteau aplica măsuri energetice cu care oamenii să intre în iarna 2022-2023 la un nivel suportabil, nu au fost luate și ne găsim din nou la începutul iernii, să venim să experimentăm pe spinarera oamenilor măsuri în energie la fel ca în anul 2021”, a conchis expertul.

Sursa: libertatea.ro

Citește și: Un funcționar public din ograda lui Boc, găsit în incompatibilitate de ANI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.