Ioan Rus, fostul ministru de interne pe vremea lui Adrian Nastase şi Victor Ponta, a primit contracte pe banda rulanta de la stat. Fie ca este vorba de mediul universitar, UTCN şi USAMV, fie ca este vorba de Poliţiile din Cluj sau Mehedinţi, de Compania Naţionala de Autostrazi şi Drumuri Naţionale din Romania sau alte instituţii publice, acestea le-au acordat contracte de milioane de lei firmelor lui Ioan Rus. Insuşi duşmanul clujean numarul 1 a lui Rus, Emil Boc, i-a acordat prin intermediul instituţiilor subordonate acestuia doua contracte de la revenirea in fruntea administraţiei clujene.

Fie ca este vorba Costel Siserman, şeful Institului de Medicina Legala Cluj, fie ca este vorba de Ioan Pacurar, şeful Poliţiei Cluj, Doru Pamfil, rectorul USAMV, Lucia Suciu, primariţa din Chinteni, sau Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca, nimeni nu se sfieşte sa il imbogaţeasca din bani publici pe fostul ministru de Interne, Ioan Rus. Din cate se poate observa, sfera de influenţa a lui Rus a ramas in picioare datorita numeroaselor contracte pe care acesta le primeşte din banii publici pentru diverse achiziţii. Firmele de maşini ale liderului social-democrat primesc in fiecare an cateva zeci de contracte din bani publici, unele depaşind 1 milion de lei, iar altele fiind in jur de 150.000 de lei. Gazeta de Cluj va prezinta o analiza a tuturor contractelor semnate de instituţiile statului cu firmele lui Ioan Rus.

Relaţia Siserman – Ioan Rus

Familia Siserman conduce mai multe domenii: justiţia, prin şefa incompatibila a Tribunalului Cluj, Sorina Siserman, armata, prin procurorul şef de la Parchetul Militar Viorel Siserman şi Costel Siserman, şeful interimar al Institutului de Medicina Legala (IML) din Cluj. Ultimul dintre ei, Costel Siserman, i-a acordat firmei controlate de Ioan Rus un contract in valoare de aproape 100.000 de lei. Mai precis, IML a desemnat singura firma participanta pe cea caştigatoare, respectiv RMB Inter Auto cu oferta 99.926 lei. Responsabila acestei licitaţii, Ioana Felecan, i-a facut pe redactorii Gazeta de Cluj idioţi cand au pus mai multe intrebari despre aceasta licitaţie. Tocmai aceasta licitaţie, cea care ridica suspiciuni, este un subiect tabu pentru reprezentanţii IML Cluj care “incearca sa lucreze”, dupa cum ei insuşi susţin, dar numai noi scriem despre ei. In viziunea angajaţilor IML Cluj care incearca sa submineze libertatea presei şi liberul acces la informaţii de interes public, nu ar trebui sa scriem decat despre anumite instituţii publice şi doar despre anumite contracte. Contractele semnate cu firma liderului social-democrat Ioan Rus sunt mai mult decat delicate in viziunea IML.
 
Cele doua licitaţii pentru Rus de la Boc

Regia Autonoma de Termoficare este una dintre cele mai recente instituţii care i-au acordat un contract lui Ioan Rus. Aceştia şi-au achiziţionat o autoutilitara in sistem leasing pentru suma de 75.475 lei. Regia Autonoma de Termoficare este o instituţie in subordinea Primariei municipiului Cluj-Napoca, instituţie condusa de Emil Boc. Prin acest fapt dovedim din nou ca aparentul conflict intre Boc şi Rus, mimat in spaţiul public cu fiecare ocazie care se iveşte este nimic mai mult decat o mare mascarada pe care amandoi o joaca ca intr-o sceneta prost scrisa. Menţionam ca in cadrul acestei proceduri doar o singura firma a participat, respectiv societatea lui Ioan Rus, RMB Inter Auto, cea care a fost declarata şi caştigatoare. Insa sa nu credeţi ca este singura licitaţie de la o instituţie din subordinea lui Emil Boc care i-a fost acordata firmei lui Ioan Rus. Centrul Bugetar de Administrare de Creşe Cluj, aflat in subordinea Centrului Bugetar de Administrare Creşe şi Consiliului Local Cluj-Napoca, este o alta instituţie care a marit cifra de afaceri a societaţii RMB Inter Auto cu 100.700 lei pentru un contract de “furgoane carosate.” Şi de aceasta data, societatea deţinuta de Rus a fost singura care a participat la procedura de atribuire. Contractul a fost atribuit in 3.10.2012.

Interimatul maşinilor scumpe cu Radu Moisin

Interimatul conducerii Primariei municipiului Cluj-Napoca de catre Radu Moisin i-a adus un alt contract societaţii RMB Inter Auto Cluj. O alta instituţie subordonata primariei, respective Regia Autonoma a Domeniului Public, a achiziţionat un autovehicul pentru transport de marfuri in valoare de 191.281 lei. Contractul a fost semnat pe 26 aprilie 2012.

Poliţia este o alta instituţie subordonata sistemului de achiziţii caştigate de Ioan Rus. Astfel, mogulul auto a caştigat in 2008 o licitaţie pentru service-ul maşinilor, obţinand doua din cele cinci loturi astfel: o licitaţie de 3.361 lei şi una de 38.655 lei. Şeful Inspectoratului Judeţean de Poliţie(IPJ) Cluj era la momentul licitaţiei, 16.07.2008, acelaşi care conduce şi acuma poliţia, respectiv Ioan Pacurar.

USAMV pe lista contractelor
Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicina Veterinara(USAMV) Cluj-Napoca este inca o instituţie a carui conducere este prietena cu contractele semnate catre societatea RMB Inter Auto. Aceştia au achiziţionat un minibus de 8+1 locuri la preţul de 89.535 lei. Contractul a fost semnat pe 16 martie 2012. Anul trecut, aceştia au semnat un alt contract cu societatea lui Ioan Rus pentru achiziţionarea unui autolaborator de 96.733 lei. Contractul a depaşit chiar şi valoarea estimata de catre oficialii USAMV, care era de 95.000 de lei. Cu toate acestea, achiziţia s-a semnat pe 14.11.2011. Un contract mai vechi semnat de catre USAMV este acela al unui autolaborator de 58.000 de lei semnat in 10.06.2008. Un alt contract semnat in 2007 de catre rectorul Doru Pamfil a fost in valoare de 97.858 lei pentru un alt autolaborator.

Comunicaţiile sunt cu RUS

Autoritatea Naţionala pentru Administrare şi Reglementare in Comunicaţii este o alta societate de stat care a apelat la serviciile fostului ministru de interne, contractand service pentru autoturisme in valoare de 16.400 lei. Singura societate care şi-a oferit serviciile a fost şi de aceasta data declarata caştigatoare. Contractul a fost semnat pe 21.10.2009.

Morariu, social-democrata pana la capat

Una dintre cele mai cunoscute social-democrate ale judeţului Cluj este nimeni alta decat primariţa din Chinteni, Lucia Suciu, care se pare ca este atat de apropriata colegului sau de partid Ioan Rus incat a achiziţionat o maşina de teren pentru primarie. Suma acordata societaţii a fost de 156.800 lei. Numarul de oferte primite pentru contractul semnat pe 20.09.2007 a fost doar una singura, cea declarata caştigatoare.

Oferta speciala pentru ADR-NV

Cei de la Agenţia de Dezvoltare Regionala Nord-Vest au primit o oferta preferenţiala de la aceeaşi societate, respectiv 7 autoturisme la doar 179.140 lei. Contractul a fost semnat pe 9 decembrie 2008.

Tehnicienii profesorului RUS

Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca, unde Ioan Rus este profesor, este o alta instituţie care i-a acordat un contract societaţii RMB Inter Auto pentru un autolaborator Mercedes. De aceasta data s-a specificat inca din caietul de sarcini marca maşinii pe care o doresc sa o achiziţioneze universitarii, iar cum Rus este singurul dealer al acestei firme in oraş, cine altcineva putea sa participe la licitaţie. Din acest motiv, cei de la UTCN au primit o singura oferta şi au semnat pe 19.06.2008 un contract in valoare de 183.184 lei. Reprezentanţii UTCN au mai semnat un contract cu RMB Inter Auto pe 26 septembrie 2009 in valoare de 183.474 lei. Achiziţia parafata pe 26 septembrie 2007 a fost pentru “laborator mobil pentru determinarea parametrilor de trafic.”

CNADNR, cei mai generoşi cu RMB

Una dintre cele mai generoase instituţii publice care au semnat contract cu Ioan Rus a fost Compania Naţionala de Autostrazi şi Drumuri Naţionale din Romania(CNADNR), care i-a acordat in 2010 un contract asocierii Rodna Trans-RMB Inter Auto nici mai mult nici mai puţin de 1,1 milioane de lei. Contractul a fost semnat pentru servicii de reparare şi intreţinere pentru auto-utilajele şi echipamentele din dotarea DRDP Cluj SDN 1-7.

Hidroelectrica este o alta instituţie care i-a acordat societaţii lui Ioan Rus un contract in valoare de 78.998 lei. Actul a fost semnat pe 16 decembrie 2008.

Politehniştii timişoreni il ajuta pe Rus cu 1,3 milioane

RMB Casa Auto Timişoara, o alta societate din sfera de influenţa a lui Ioan Rus, a primit şi ea numeroase contracte in zona Banatului. Printre societaţile care i-au acordat contracte firmei se numara IJP Caraş-Severin, Universitatea Politehnica din Timişoara sau Agenţia Regionala pentru Protecţia Mediului Timişoara.

Inspectoratul Judeţean de Poliţie Caraş-Severin şi-a reabilitat la sfarşitul anului 2011, mai précis in ultimele trei zile ale anului, maşinile printr-un contract semnat cu cinci societaţi, dintre care una este RMB Casa Auto Timişoara. Valoarea actului a fost de 29.665 lei.
Universitatea Politehnica din Timişoara i-a acordat un contract baban lui Ioan Rus in valoare de 1,3 milioane de lei. Actul, parafat in prima zi a lunii august a acestui an, prevede achiziţia de “UTILAJE DE TRANSPORT ŞI RIDICAT IN CADRUL LABOATORULUI DE CERCETARE IN AERODINAMICA SI VIBRATII,LOT 1: – MACARALE, SCHELETE DE RIDICARE SI CAMIOANE CU MACARA.”

Agenţia Regionala pentru Protecţia Mediului Timişoara a acordat un contract societaţii RMB Casa Auto Timişoara in valoare de 74.200 lei pentru un vehicul de teren.

Aeroportul zboara cu Rus

Aeroportul Internaţional Traian Vuia din Timişoara a achiziţionat un microbuz de 12 locuri de la societatea RMB Casa Auto Timişoara in valoare de 157.080 lei
Pana şi Penitenciarul din Timişoara a achiziţionat o autospeciala de la societatea sus-menţionata in valoare de 151.000 de lei.


Ministerul Educaţiei lui Boc l-a ajutat pe Rus

Oponentul sau politic, Emil Boc, a avut o suma frumuşica de cheltuit pe sfarşitul anului trecut aşa ca i-a facut un “cadou” lui Ioan Rus: un contract de 17 milioane de lei acordat cu trei zile inainte de terminarea anului. Astfel, pe 28 decembrie 2011 RMB Casa Auto Timişoara a semnat un contract cu Ministerul Educaţiei pentru achiziţia de microbuze şcolare. Cum era sfarşit de an, Ministerul nu a primit decat o singura oferta pentru un astfel de contract mai mult decat generos, iar caştigatorul a fost şi de aceasta data RMB Casa Auto Timişoara.  Culmea este ca cu un an inainte, tot cam pe la sfarşitul anului, mai precis pe 21 decembrie 2012, Ioan Rus şi firma sa RMB Casa Auto Timişoara a primit un alt contract de la Ministerul Educaţiei, de aceasta data de 16,2 milioane de lei. De aceasta data au participat doua societaţi in cadrul licitaţiei, dar caştigatorul este tot oponentul politic al primului-ministru de la acea vreme, Emil Boc. Daca atunci cei care au organizat licitaţia se aşteptau sa plateasca pe microbuze 16,8 milioane de lei, Ioan Rus le-a oferit o oferta “mult” mai avantajoasa, respectiv de 16,2 milioane de lei. Suntem curioşi daca pe finalul anului 2012, cam in luna decembrie pe la sfarşit, şi fostul sau coleg de cabinet Victor Ponta va mai gasi nişte bani ramaşi de cheltuit in buget pentru prietenul sau bun, Ioan Rus şi pentru societaţile sale.

Totul despre firmele lui Rus

RMB Casa Auto Timişoara a realizat anul trecut o cifra de afaceri de 83 de milioane de lei, un profit minimal de 100.000 de lei şi datorii de 42 de milioane de lei. RMB Inter Auto a realizat o cifra de afaceri de 108 milioane, 3,6 milioane profit şi 30 de milioane datorii. Ambele societaţi au drept acţionar un off-shore, VITEXA HOLDINGS LTD, care la un moment dat ar fi fost deţinut de catre Ion Ţiriac, un apropriat de-al fostului ministru de Interne. Apropierea dintre Ioan Rus şi Ion Ţiriac este cunoscuta, fostul tenisman fiind cel care l-ar fi propulsat pe colegul sau de afaceri de la Cluj-Napoca chiar in funcţia de ministru de Interne pentru prima data, in cabinetul lui Adrian Nastase. Pe de alta parte, societatea RMB Inter Auto mai are un alt acţionar drept persoana juridica, Autosincron. Firma este deţinuta majoritar de catre Ioan Rus, iar acţionarii minoritari sunt: , Grigore Baciut, prorector UMF Cluj, Adrian Ioan Ivan, Bogdan Ioan Ionuţ, Dumitru Matiş, actualul decan de la Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor(FSEGA) din cadrul UBB, dar şi Viorica Hentz.

Tiberiu Hrihorciuc

Mai multe despre acest subiect puteti citi aici .

1 COMENTARIU

  1. Tovarasul comunist Ioan Rus ! va pot spune despre acest avar imputit comunist ca este partas la toate excrocheriile posibile care produc bani multi pentru el si familia sa ! L-am pazit la cabana ( mega vila) lui de la Somesul Cald sau Rece ca pentru el e „”tot timpul cald”” cand a fost ministru de interne de 2 ori ! Este un om morocanos si vesnic nemultumit , nu l-am vazut in viata mea sa zambeasca , Adrian Nastase care e acum in puscarie era tovarasul lui , venea la chefuri impreuna cu mmulte personalitati foste si actuale ! Am auzit de la cineva care e toata ziua cu el ca are cancer la gat si ca a fost operat in Austria , unul din lucrurile pe care nu le inteleg e : Pentru cine mai strange atata avere ?! Nu duce cu el nimic in pamant ! Copii lui poate risipesc totul ca asa ingaduie Dumnezeu ! RUS IOAN de ce slavesti atata de mult lucruri pieritoare ? acum iinainte de moarte macar IUBESTE-L si SLAVESTE-L pe DUMNEZEU , ca in orice secunda poti inchide ochii si conturile !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here