Prietenii lui Ponta “decapuseaza” Hidroelectrica

Guvernul Ponta a apelat la un subterfugiu pentru a scapa Hidroelectrica de contractele “baietilor destepti” din energie. Compania a cerut intrarea in insolventa, in aceasta situatie administrarea societatii facandu-se printre procedura speciala si de o persoana desemnata de instanta. culnea este ca administratorul special desemnat de judecator este Remus Borza, unul dintre fostii colegi de facultate al premierului Victor Ponta. De fapt, Borza a si declarat ca prin prerogativele oferite de Legea insolventei el poate anula orice contract al Hidroelectrica, daca se demonstreaza ca se aduc prejudicii companiei.

Pentru ca Hidroelectrica sa scape de contractele incheiate preferential, conducerea companiei a apelat la o strategie folosita, de multe ori, de patronii tepari. Societatea se baga in insolventa si, cu ajutorul administratorului judiciar, se poate anula orice contract sau intelegere facuta pana atunci, cu obligatia de a se demonstra ca respectivele contracte sunt paguboase pentru companie.
Inainte de a intra in insolventa, premierul Ponta a cerut, la inceputul şedinţei de miercuri a Guvernului, sa fie gasite soluţii pentru rezolvarea "problemelor moştenite", menţionand in acest sens situaţia de la Oltchim sau Hidroelectrica. "Trebuie sa gestionam toate problemele pe care le-am moştenit, inclusiv de natura economica. Ştiu situaţia foarte grea de la Oltchim, şi sper sa facem tot ceea ce ţine de noi pentru a gasi soluţii, şi situaţia de la Hidroelectrica. Am moştenit o mulţime de bombe şi este obligaţia şi dreptul nostru, in baza mandatului legitim pe care l-am primit in urma cu zece zile, de a gestiona aceste situaţii dificile şi de a trece peste ele impreuna, facand insa ceea ce fostele guverne nu faceau: in primul rand sa explicam cum sta situaţia, in al doilea rand sa avem o abordare profesionista şi in al treilea rand sa inlaturam orice fel de interes economic, corupţie politica şi avantaje materiale pentru cei care se aflau implicaţi in acest tip de operaţiuni, de fraudare practic a intereselor publice şi a banului public", a afirmat Ponta. La scurt timp, compania a introdus o cerere de intrare in insolvenţa la Tribunalul Bucureşti, iar instanţa a stabilit primul termen de judecata pentru sfarsitul saptamanii trecute, cand judecatorii au ales ca Hidroelectrica sa fie administrata de administratorul special Remus Borza, unul dintre fostii colegi de facultate de-ai lui Ponta.

Coincidentele duc la Ponta

Consiliul de Administraţie a decis sa solicite intrarea in insolvenţa a Hidroelectrica din cauza scaderii cifrei de afaceri şi a creşterii datoriilor, a informat compania, care a menţionat ca toate contractele vor fi continuate "in condiţii de eficienţa, transparenţa şi legalitate".
"Datorita secetei prelungite de la sfarşitul anului 2011 şi inceputul anului 2012, care a avut ca efect diminuarea in 2011 a cifrei de afaceri a societaţii Hidroelectrica cu 10%, a pierderilor rezultate in urma diferenţelor de curs valutar şi a deprecierii monedei naţionale, a reducerii fluxurilor de numerar cu peste 27% in anul 2012, a creşterii datoriilor cu termen scadent de plata mai mare de 90 de zile la 470 milioane de lei, a pierderii financiare inregistrate (in 2011 de 121 milioane de lei şi pe primele cinci luni din 2012 de 112 milioane de lei) Hidroelectrica SA a hotarat in şedinţa Consiliului de Administraţie din 15 iunie 2012 sa inainteze Tribunalului Bucureşti cererea de intrare in procedura generala a insolvenţei, in scopul reorganizarii activitaţii conform unui plan de reorganizare ce va fi aprobat in condiţiile Legii 85/2006, la finalizarea caruia societate sa iasa din procedura insolvenţei şi sa işi continue activitatea comerciala fara supravegherea autoritaţii judecatoreşti", se arata intr-un comunicat transmis de companie şi semnat de catre preşedintele Consiliului de Administraţie, Remus Vulpescu.
"Dorim sa asiguram şi pe aceasta cale toţi partenerii noştri comerciali, clienţi, furnizori şi instituţii financiare de derularea in continuare a tuturor contractelor in condiţii de eficienţa, transparenţa şi legalitate, urmarind creşterea şi exploatarea in siguranţa a capacitaţilor de producţie concomitent cu pastrarea locurilor de munca pentru cei peste 5.000 de angajaţi şi imbunataţirea indicatorilor financiar contabili ai companiei", se mai spune in comunicatul Hidroelectrica.
Potrivit avocatului Gheorghe Piperea, intrarea in insolvenţa a Hidroelectrica va presupune numirea unui administrator judiciar, care va putea decide anularea contractelor directe de vanzare a energiei daca va exista suspiciunea de frauda.
"Administratorul judiciar are dreptul sa decida terminarea sau continuarea contractelor. Daca va alege continuarea acestora, contractele vor trebui renegociate. Exista prezumţia ca aceste contracte sunt frauduloase pentru ca preţul a fost sub nivelul pieţei", a declarat Piperea

“Daca va exista suspiciunea de frauda, contractele vor fi anulate”

El a adaugat ca legea insolvenţei prevede ca pot intra sub incidenţa suspiciunii de frauda contractele şi actele adiţionale la contracte incheiate in ultimii trei ani. "Daca va exista suspiciunea de frauda, contractele vor fi anulate. Daca aceste contracte se faceau la preţul pieţei, nu ar mai fi existat suspiciunea de frauda. Administratorul judiciar este cel care trebuie sa decida daca vreunul dintre contracte este fraudulos", a precizat Piperea. Ministerul Economiei a aratat, intr-un comunicat, ca decizia de a solicita intrarea in insolvenţa a fost luata de Consiliul de Administraţie al Hidroelectrica, menţionand ca instituţia nu "interfereaza" in procedurile judiciare ale companiilor pe care le deţine. "Hotararea privind cererea de intrare in insolvenţa a fost luata de Consiliul de Administraţie al Hidroelectrica SA, iar MECMA, in calitate de acţionar, nu interfereaza in niciun fel in procedurile judiciare in care sunt implicate societaţile comerciale cu capital de stat pentru a nu influenţa in niciun mod instanţele de judecata", se arata in comunicatul Ministerului Economiei. Potrivit bilanţului companiei, profitul net a scazut anul trecut de 45 de ori, de la 292,3 milioane lei, la 6,4 milioane lei, in condiţiile in care veniturile totale au coborat de la 3,41 miliarde lei la 3,18 miliarde lei, iar cheltuielile au urcat de la 3,02 la 3,14 miliarde lei.
Hidroelectrica a livrat in 2011 "baieţilor deştepţi" energie de 1,52 miliarde de lei (360 milioane de euro), in scadere cu 300 de milioane de lei faţa de 2010, contractele bilaterale reprezentand jumatate din vanzarile companiei de stat in anul trecut. Datoriile pe termen scurt au urcat cu 900 de milioane lei in 2011, de la 1,7 miliarde lei la 2,6 miliarde lei, din care cu 400 de milioane la banci (total 1,1 miliarde lei), şi cu 250 milioane lei catre furnizori (total 1,12 miliarde lei).
Datoriile pe termen lung au cunoscut, de asemenea, o majorare de peste 200 de milioane lei, la 1,5 miliarde lei, din care 1,42 miliarde lei reprezinta obligaţii catre banci.

Cine ii “face” pe baietii destepti
Remus Borza face parte din Masonerie si are gradul de Mare Orator al Marii Loji Nationale din Romania. El a absolvit Facultatea de drept in aceeasi generatie cu Victor Ponta. Actualul administrator al Hidroelectrica este din Baia Mare, dar dupa terminarea facultatii s-a stabilit in Bucuresti unde a doua societati de insolventa (Euro Insol SPRL si Assistance Insolv SPRL) care se numara printre firmele de top din Romania din acest domeniu. Potrivit unor informatii furnizate de PRO TV, Borza percepe un comision intre 3 si 10% din vanzarea activelor gestionate. In portofoliul societatilor coordonate de Remus Borza se afla nume “grele” precum Asmita Gardens SRL, Uztel SA, CFR Mesagerie SA, Meridian Land, World Trade Center S.A, Hotel Planet, Plafar S.A, Universul SRL, Servtrans S.A, Elca Auto, Real Power Construct, Institutul National al Lemnului, Bucovina Mineral Water, Romexpo, UCM Resita’, etc.

Stefan Trandafir

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.