Letiția Fărcaș este prima clujeancă ce are documentele prin care se atestă faptul că grofii din Florești vor să intre în posesia unor terenuri pentru care strămoșii lor( dacă se demonstrează că sunt rude), au fost despăgubiți de stat pentru terenurile deja vândute la oameni în perioada războiului.

Printr-o simplă introducere în subiect, vă precizăm câteva aspecte. Roy Chowdhury Ecaterina Susana este succesoarea lui Mikes Armin, un grof de pe vremuri, fost proprietar ale  unor vaste terenuri în Transilvania la început de secol al XX-lea, succesoare care a profitat de legislația tipică și abstractă, plină de lacune și interpretare de după 1990, pentru a reface cu orice scop averea strămoșului ei, în condițiile în care există nenumărate dovezi ale faptului că Mikes Armîn, în calitate de grof, a fost despăgubit de autoritățile române în perioadă anilor 1923 – 1926, așadar în perioadă interbelică, cu mult înainte de reforma agrară prin colectivizare, din anul 1948, moment la care se raportează legislația actuală.

Conform informațiilor făcute publice, familia moștenitoare nu avea o dovadă clară că acele terenuri nu au fost deja revendicate prin intermediul Tribunalului de la Paris. De fapt, o parte din actele pentru care familia Roy Chowdhury, numele luat de fiică lui Mikes după căsătorie, a primit moștenirea din Florești ar fi dispărut din toate arhivele, atât de la Tribunalul Cluj, cât și de la Armată.  O parte din terenurile retrocedate sunt chiar de pe suprafața actualului mall din Florești Polus.

În temeiul legii 247/2005, în 11.08.2005, se prezintă cu copie certificat de deces și certificat de moștenitor la Primăria Florești pentru revendicare, pe filiație. Fără norme de aplicare a legii. La 29.08.2005, apare o completare. Surprinzător, dar pe unul din certificate nu apar data nașterii și CNP-ul.

 

Terenul vândut, ipotecat și răscumpărat

Conform contractului de vânzare cumpărare deținut de Letiția Fărcaș, Mikes i-a vândut o parcelă ce în prezent se află sub Polus Center, bunicului ei, Emil Poruțiu. Însă beneficiarul parcelei a fost plecat în război, iar la întoarcere nu și-a mai putut revendica terenul. Odată instaurat comunismul, pământurile au fost luate în proprietatea statului, iar după căderea regimului, s-a instalat un haos total cu reîmproprietărirea terenurilor.

Din nefericire pentru Letiția Fărcaș, în 2007 s-a atestat că în calitate de moștenitor al lui Poruțiu Eugen i se cuvine o parcelă de pământ de sub Polus Center, însă, cu un an înainte s-au făcut atribuirile.

Astfel că, parcela ei a fost dată unui cetățean care la rândul său a vândut-o unui dezvoltator imobiliar.

Această procedură este complet legală, iar moștenitoarea lui Poruțiu va primi un teren cu o valoare identică, în vecinătate, în funcție de proprietățile deținute de stat.

Însă, și în prezent moștenitorii lui Mikes cer revendicarea terenurilor, demonstrând prin omiterea de dovezi că, acele terenuri au fost furate de către Statul Român și că le aparțin de drept. De ce spunem asta? Pentru că e una să dovedești că un strămoș de-al tău a cumpărat un teren și e alta să omiți să spui că acel teren a fost vândut deja cel puțin odată.

 

”Șapca Verde”, localul de prostituție interbelică

Istoricul pământului ce i se cuvine în zilele noastre doamnei Fărcaș este plin de povești. În vremea războiului, acea zonă a primit denumirea de ”Șapca Verde” datorită unui han ce exista și purta același nume.

Gazeta de Cluj a intrat în posesia unei fotografii cu aseastă clădire în fața căreia apare Emil Poruțiu. Confrom celor spuse de moștenitoarea acestuia, Poruțiu a deținut acel han, înainte de a deveni o casă de moravuri ușoare. Odată plecat în război, lucrurile s-au schimbat , iar familia lui Poruțiu a avut cel mai mult de suferit.

„Acest han e începutul poveștii. Bunicii mei au cumărat acest han în 1938. Ulterior au cumpărat acel teren ce era în continuarea hanului pentru că afacerea era prosperă. Hanul nu era a lui Mikes ci a altcuiva. În 1940, în septembrie au plecat în refugiu la Iara. Când s-au întors, hanul fiind vis-a-vis de fabrica de spirt a fost bombardat. Au găsit doar ruinele lui. Era un restaurant cu o popicarie la care mergeau floreștenii și oamenii din Cluj-Napoca” ne relatează Letiția Fărcaș.

De menționat este faptul că întrebată fiind despre soarta hanului ce ar fi devenit local de prostituție, aceasta a precizat că nu cunoaște nimic despre aceasta.

 

Câștiguri pe retrocedări

În mandatul fostului primar Ioachim Vancea, în 2005 urmaşii contelui Alexandru Mikes, prin Katalin Roy Chowdhury, au primit 224 de hectare de pădure şi fânaţe în comuna Floreşti. Gazeta de Cluj a mai scris despre retrocedările de teren din Floreşti. Potrivit surselor citate, o parte din actele pentru care familia Roy Chowdhury, numele luat de fiica lui Mikes după căsătorie, a primit moştenirea din Floreşti ar fi dispărut din toate arhivele, atât de la Tribunalul Cluj, cât şi de la Armată.  O parte din terenurile retrocedate sunt chiar de pe suprafaţa actualului mall din Floreşti, dar, aşa cum arată documentele obţinute de Gazeta de Cluj, terenul respectiv a fost vândut chiar de Alexandru Mikes.

Comisia Judeţeană Cluj din cadrul Prefecturii le-a acordat iniţial urmaşilor contelui Mikes despăgubiri de 7,28 de hectare în natură şipentru 60,192 de hectare au primit  despăgubiri materiale. Dosarul a fost returnat în primă instanţă de oficialii comisiei datorită lipsei unei documentaţii cadastrare cu privire la categoria de folosinţă a terenului propus pentru despăgubire în ceea ce priveşte suprafaţa de teren ce depăşeşte suprafaţa maximă de 50 de hectare teren agricol.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.