Noul for delierativ municipal si-a intrat în atributii. În cadrul primei sedinte de saptamâna trecuta, noii consilieri ai municipiului Cluj-Napoca au fost validati si au fost ,,repartizati” în cele sase comisii de specialitate ale municipalitatii. Însa sedinta CL nu a fost lipsita de incidente, rivalii politici ai PD-L nu au putut sa nu se abtina de la reprosuri si acuze.

Saptamâna trecuta a avut loc validarea noului forum local, consilierii locali intrându-si în drepturi în urma depunerii juramântului. Pâna în 2012 cei 27 de consilieri locali clujeni vor trebuie sa ,,vegheze” asupra bunastarii municipiului Cluj-Napoca si sa aiba în vedere doar interesele clujenilor. ,, Încep acest mandat cu gândul la clujeni, cu gândul la problemele acestora. Sper sa avem cel putin aceeasi colaborare pe care am avut-o în mandatul anterior”, a declarat primarul Emil Boc la începutul sedintei. Primul punct al ordinii de zi a constat în desemnarea liderilor de grup. Prin urmare, consilierii democrat-liberali vor ,,asculta” de Florin Stamatian, cei de la UDMR vor fi coordonati de Csoma Botond, social-democratii îl vor avea drept ,,sef” pe Remus Lapusan, presedintele PSD Cluj-Napoca, iar penelistii l-au ales pe Manuel Chira ca si lider de grup. În continuare, s-au ales membrii Comisiei de Validare, structura acesteia fiind formata din doi democrati-liberali, având în vedere ca sunt majoritari în Consiliul Local, iar restul formatiunilor politice PSD, PNL si UDMR si-au desemnat câte un membru fiecare. Astfel Comisia de validare e formata din Florin Stamatian, Radu Moisin, Alexandru Cordos, Steluta Cataniciu si Somogyi Gyula. Comisia de Validare a fost prezidata de Radu Moisin, iar pentru functia de secretar al comisiei lozul câstigator a fost tras de social-democratul Alexandru Cordos. Printre aceste desemnari si validari s-a strecurat o ,,mica veste”, aceea ca Vasile Dâncu, presedintele PSD Cluj si-a cedat locul din Consiliul Local colegului sau de partid, Gheorghe Vuscan.

Repartizarea pe comisii

Dupa ce componenta noului Consiliu Local a fost validata, consilierii locali au fost ,,repartizati” în cele sase comisii de specialitate ale municipalitatii. Prin urmare, din Comisia pentru Buget, Finante, Ordine Publica si Protectie civila fac parte: Petru Pântea, Adrian Gurzau, Somogyi Gyula, Remus Lapusan si Florin Stamatian. Pentru componeta Comisiei pentru Administratie Publica Locala, Probleme Juridice, Servicii Publice si Comert s-a decis ca cei mai potriviti consilieri locali sunt: Csoma Botond, Mircea Petric, Marcelus Suciu, Steluta Cataniciu si Radu Moisin. În ceea ce priveste Comisia III pentru Urbanism, Amenajarea Teritoriului si Protectia Mediului, aceasta e formata din democrat-liberalii Adrian Popa, Radu Moisin, Sorin Apostu, social-democratul Alexandru Cordos si udemeristul Laszlo Attila. Comisia pentru Învatamânt, Cultura, Culte, Drepturile Omului, Minoritati si Societate Civila îi are drept membri pe Ioan Pop, Gheorghe Vuscan, Molnos Lajos, Adrian Gurzau si Nicoleta Postolache. Pentru Comisia de Sanatate, Munca si Protectie Sociala, Tineret si Sport au fost validati urmatorii consilieri locali: liberalul Manuel Chira, Gheorghe Surubaru, Mihai Sandu, Szenczi Bianka si democrat-liberalul Florin Stamatian. Iar Horea Florea, Tomos Constantin, Marcu Valter, Brândusa Chiorean si Teo Peter Jr. vor reprezenta Comisia pentru Fonduri Europene, Relatii Externe, Turism si Orase Înfratite si Strategii de dezvoltare Comunitara.

Au batut palma

PD-L si UDMR vor conduce orasul în urmatorii patru ani. Cea ma previzibila alianta politica s-a materializat în cadrul sedintei a Consiliului Local de saptamâna trecuta. În urma întelegerii politice, democrat-liberalii si UDMR-istii îsi vor împarti functiile la nivelul municipiului. Sorin Apostu si Laszlo Attila sunt noii viceprimari ai municipiului Cluj-Napoca. Din cele 27 de voturi, doar 24 au fost validate deoarece trei au fost considerate nule. Astfel, Stamatian a fost votat de 24 de consilieri locali, iar Laszlo a fost sustinut de 21, fiecare viceprimar având trei voturi împotriva. Nici nu a preluat bine mandatul de viceprimar al municipiului ca Laszlo a si anuntat primele proiecte de care se va ocupa în urmatoarea perioada. Este vorba despre stabilirea unei locatii pentru concertele Filarmonicii de Stat Transilvania, instituirea sediului ANL, dar si construirea unei piscine de 3000 mp, lucrare finantata de Guvern. ,,Mâine încep negocierile cu Autoritatea Nationala pentru Tineret pentru a încheia un contract cu Casa de Cultura a Studentilor în vederea asigurarii unei sali provizorii de concerte pentru cei de la Filarmonica. Totodata, în zilele urmatoare voi semna un document prin care Compania Nationala de Investitii se obliga sa asigure fonduri pentru construirea unei piscine în Cluj-Napoca”, a declarat Attila Laszlo. În acelasi timp, acesta a tinut sa precizeze ca aducerea sediului ANL depinde doar de o hotarâre de Guvern, dar cu siguranta Guvernul va adopta acea hotarâre. Nici viceprimarul democrat-liberal nu s-a lasat mai prejos, afirmând ca va a acorda o atentie deosebita Comisiei de Urbanism, dar si ca va gasi în cel mai scurt timp un arhitect-sef.

Primul scandal în CL

La scurt timp dupa depunerea juramântului, consilierii locali au si început sa se certe pe motive politice. Startul a fost dat de Steluta Cataniciu, vicepresedinte al organizatiei judetene a PNL, care nu a fost de acord cu desemnarea membrilor Comisiilor de Urbanism si Administratie Publica. Aceasta a fost foarte revoltata deoarece nu a fost aleasa în cadrul comisiei de Urbanism. ,,Nu e normal ca dupa ce am facut patru ani parte din Comisia de Urbanism la Consiliul Judetean acum sa nu am un loc în comisia de la Primarie. E inadmisibil sa existe trei membri PD-L si nici un membru PNL”, a zis indignata Cataniciu. Desi a fost aleasa în cadrul Comisiei de Administratie Publica, aceasta s-a retras si a declarat ca va gasi o cale legala de a anula decizia de excludere din Comisia de Urbanism.

Boc se pune pe treaba

Nici nu s-a terminat bine prima sedinta a noului Consiliu Local ca edilul Emil Boc s-a si pus pe treaba. Acesta a declarat ca, începând cu saptamâna viitoare, vor începe demersurile pentru rezolvarea crizei în ceea ce priveste locurile disponibile la gradinite. Potrivit edilului, ,,criza” va fi rezolvata prin amenajarea spatiilor existente în imobilele de învatamânt, care sunt libere, dar si construirea a patru noi gradinite si mansardarea altor sase imobile cu aceasta destinatie. De asemenea, Boc a mai precizat ca s-a conditionat dezvoltatorilor imobiliari sa contruiasca în marile ansambluri de locuinte si spatii, imobile cu destinatia de crese si gradinite. ,,Deja se lucreaza la construirea noilor gradinite, investitia fiind în jur de 5.700.000 lei, gradinitele respective oferind 475 locuri. Pe termen mediu, s-au identificat sase amplasamente unde se poate suplimenta numarul de locuri prin amenajarea spatiilor existente, valoarea totala a investitiei ridicându-se la 1.460.000 de lei”, a declarat Boc. Totodata, acesta a tinut sa precizeze ca are în vedere sa schimbe programul practicat de scolile clujene, toti elevii urmând sa aiba doar program de dimineata, renuntându-se la cel de dupa-masa.

Timea Moldovan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.