Primarul din Valea Ierii, Duma Gabriel Alexandru, a încercat să își steargă condamnarea penală din cazier. El a deschis un proces la Curtea de Apel Cluj în care contesta condamnarea penală primită în urmă cu doi ani, dar judecătorii i-au respins acțiunea.

”Respinge ca inadmisibilă contestaţia în anulare promovată de contestatorul D G A, împotriva Deciziei Penale Nr. 629/A/24.06.2020 a Curţii de Apel Cluj, pronunţată în dosar nr. 4963/328/2017. În temeiul art. 275 al. 2 din C.pr.pen. obligă contestatorul la plata sumei de 500 lei, reprezentând cheltuieli judiciare ocazionate de soluţionarea contestaţiei. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, azi, 15.11.2022”, arată soluția pe scurt a instanței.

El a fost condamnat la doi ani și opt luni cu suspendare și la 60 de zile de muncă în folosul comunității în cadrul primăriei pe care a condus-o.

În procesul penal, alături de primar a mai fost condamnat și Ioan Boca la doi ani și opt luni pentru complicitate la abuz în serviciu, tot cu suspendare.

Din motivarea instanței Judecătoriei Turda, instanța unde a fost analizat cazul inițial, reiese că Primăria a decontat zeci de mii de lei pentru lucrări ce nu au mai fost executate niciodată, la stadionul comunal pentru construcția căruia Primăria a primit fonduri neramburesabile de sute de mii de lei.

Povestea stadionului din comună e veche de mai bine de zece ani, mai exact autoritățile publcie din Valea Ierii au depus în septembrie 2008 cererea de finanțare la cancelaria primului ministru, care a fost declarată eligibilă. ”În perioada 2008-2014, de la bugetul de stat a fost alocată comunei Valea Ierii suma de 420.000 de lei, după ce Guvernul a declarat eligibilă cererea de finanțar e, proiectul de investiții propus de comună fiind intitulat: ”Dezvoltarea infrastructurii sportive a comunei Valea-Ierii, județul Cluj, prin construirea unui stadion comunal”. Se urmărea construirea „modelul tip 1” de bază sportivă ( „bază sportivă multifuncțională constituită din: „teren de sport (teren de fotbal/rugby, hochei, pistă de săritură în lungime și pistă de atletism) și construcții anexe”). Finanțarea a fost nerambursabilă”, se arată în motivarea instanței.

Din suma de 420.000 lei, suma de 200.000 lei a fost alocat ă de la bugetul de stat. Primar în comună era atunci tot Gabriel Duma, care a autoritzat în decembrie 2009 executarea lucrărilor, ordinul de începere fiind dat în 8 decembrie.  Lucrările de construcții la stadion au fost executate de firma inculpatului Ioan Boca, Micro Alfa Prodcom SRL.  ”În actul de sesizare s-a reținut, că inculpatul Duma Gabriel – Alexandru, în exercițiul atribuțiilor sale de serviciu, ca primar al comunei Valea Ierii, județul Cluj, a ordonanțat și a plătit, fără temei legal, 200.000 de lei (bani alocați unității administrativ-teritoriale de la bugetul de stat prin H.G. nr. 1307/2009 pentru finanțarea lucrărilor de construcții la obiectivul de investiții „Dezvoltarea infrastructurii sportive a comunei Valea-Ierii, județul Cluj, prin construirea unui stadion comunal”), (…), deși cunoștea împrejurarea că lucrările de construcție, pentru care aceste facturi au fost emise, nu au fost realizate (unele (care au fost facturate la 15.12.2009) nu au fost executate deloc, iar altele (care au fost facturate la 28.12.2009) au fost executate altfel decât erau proiectate”, se arată în motivare, ”încălcând astfel [legea finanțelor publice locale], faptă care a păgubit (cu această valoare) patrimoniul acestei comune și, în același timp, a creat un folos necuvenit (în același cuantum bănesc) societății comerciale sus-numite”.

Între lucrările care au fost plătite, dar nu au fost executate, se numără terenuri de sport din mixt cauciucat și pe fundație de ciment, amenajări alei de parc și terenuri de joacă pentru copii și borduri pentru trotuar.  Contravaloarea acestor lucrări a fost estimată la 21.672,05 lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here