La numai o zi după ce Clujul a rămas fără paturi libere în secțiile de terapie intensivă, Primăria Municipiului Cluj-Napoca a atribuit o licitație în regim de urgență pentru achiziționarea a 9 paturi de terapie intensivă, cu o valoare de aproape 30.000 de euro. 

Valul patru al pandemiei a luat prin surprindere nu numai românii care sperau că virusul va dispărea într-un mod miraculos, ci și autoritățile care iau măsuri în ultimul moment, fie din lipsă acută de interes, fie pentru că în regim de urgență pot atribuii anumite licitații unor firme prietene.

Primăria municipiului Cluj-Napoca a atribuit o licitație în valoare de 133.533 lei/cca 26.979,92 euro, la numai o zi după ce Clujul anunța că nu mai are niciun loc liber la ATI. 

La război cu mâinile goale! România a rămas fără paturi în secțiile de terapie intensivă

Situația nu este una singulară, problema fiind întâlnită în toate orașele din țară. Faptul că nu mai există locuri libere la secțiile de terapie intensivă din România scoate la iveală o nouă problemă care macină domeniul sănătății de aproape doi ani.

Lipsa de interes a românilor care nu țin cont de restricțiile impuse de pandemie, nu iau în calcul varianta vaccinării și cred mai mult în diferite teorii ale conspirației propagate în social media, decât în metodele clare de imunizare au făcut ca numărul de infecții cu virusul SARS-CoV-2 să explodeze fiind înregistrate numai în ultimele zile peste 40.000 de noi infectări cu noul coronavirus.

Odată cu creșterea numărului cazurilor de COVID-19 confirmate la nivelul țării, au crescut și cazurile grave care impun internarea de urgență într-o secție de terapie intensivă, fapt care a dus la ocuparea în totalitate a paturilor de terapie intensivă din țară. Situația este mult mai gravă decât pare și cea mai întâlnită cale de eliberare a paturilor din secțiile ATI a rămas moartea pacientului.

Ne confruntăm cu cel de-al patrulea val al pandemiei și se pare că încă nu ne-am învățat minte. Măsurile se iau numai atunci când ajunge „cuțitul la os”, în regim de urgență și fără o prea mare analiză asupra problemei.

Să nu mai vorbim despre personalul medical care este epuizat și luptă de aproape doi ani cu pandemia, o luptă cu morile de vânt în contextul în care pacienții ajung să creadă în pandemie abia după ce ajung pe paturile de terapie intensivă, iar autoritățile sunt depășite și găsesc soluții pe ultima sută de metri, politicienii fiind mai preocupați de jocurile politice decât de viețile românilor. 

Licitații în regim de urgență pentru o șansă la viață  

În acest context apocaliptic, Primăria Cluj-Napoca a atribuit, marți, 28 septembrie 2021, la numai o zi după ce Clujul rămânea fără locuri libere la ATI, o licitație în regim de urgență prin care intenționează să obțină 9 paturi de terapie intensivă pentru un contract cu o valoare de aproximativ 30.000 de euro. Licitația a fost deschisă în 23 septemrie. 

În Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) sunt afișate detaliile cu privire la licitație, de unde reiese că cele nouă paturi pentru secțiile de terapie intensivă vor fi atribuite Spitalului Clinic Municipal Cluj-Napoca (Clujana), valoarea investiției se ridică la suma de  133.533 de lei, iar firma câștigătoare este S&T MEDTECH:

„Atribuiri de achiziții: Furnizare paturi de terapie intensivă necesare pentru proiectul Creşterea capacităţii Spitalului Clinic Municipal Cluj-Napoca de gestionare a crizei sanitare COVID-19 prin achiziţia de echipamente medicale şi de protecţie medicală 

Tipul contractului: Furnizare Paturi speciale pentru terapie.

Durata contractului este de 60 de zile. 

Achizitia se refera la un proiect si/sau program finantat din fonduri ale Uniunii Europene: Da. Tip de finantare Program / Proiect: PROGRAM/PROIECT Programul Operational Infrastructura Mare – POIM.

Denumire Contract: Furnizare 9 paturi terapie intensiva.

Ofertant câștigător: S&T MEDTECH.”

Firma S&T Medtech a fost înființată în 1996, cu sediul în București și este administrată de Claudiu Leonard Neatu și Visan George Laurențiu, asociati persoane juridice – S&T AG. Obiectul de activitate al firmei: Comert cu ridicata al produselor farmaceutice și medicale. 

În anul  2020 avea un număr de 21 de angajați și a obținut un profit de 9 829 EUR, la o cifră de afaceri de 4 863 647 de euro, iar în anul 2019, profitul net a fost în valoare de 1.251.476 de euro.

România fruntașă la decese din pricina COVID-19, codașă la ATI

În timp ce în secțiile de terapie intensivă se duce o luptă crâncenă între viață și moarte, personalul medical este surmenat și nu mai găsește soluții, politicienii se tem că rămân fără funcții, nu fără alegătorii care mor pe capete în lipsa unor paturi la terapie intensivă. Autoritățile trag semnale de alarmă pe care se pare că nu le aude nimeni și măsurile întârzie să apară.

România se clasează în topul țărilor din Europa în ceea ce privește numărul de decese în urma infectării cu COVID-19. La 1 octombrie 2021, pe teritoriul țării noastre au fost înregistrate 10.887 de noi infectări cu SARS CoV 2 dintre care 193 sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare; 397 de persoane confirmate și internate în spital; 27 de persoane confirmate și internate în ATI; 169 de persoane decedate. Iar până la acest moment 11.201 de persoane sunt internate în secții, din care 355 sunt minori; 1.391 de persoane sunt internate în ATI, din care 18 sunt minori.

La nivelul județului Cluj situația este în continuare una instbilă, în ultimele 24 de ore fiind raportate 391 cazuri noi de COVID-19, astfel rata incidenței pe județul Cluj a ajuns la 5,12 cazuri la mia de locuitori. Până în acest moment s-au realizat 708.239 de teste, la nivelul județului Cluj. Au fost înregistrate  3761 de persoane vindecate și externate, din care 2.493 din județul Cluj și 1135 de persoane decedate din care 710 din județul Cluj.

În acest moment sunt internați 455 pacienți din care 59 persoane sunt internate în ATI. Până la 1 octombrie, pe teritoriul României au fost înregistrate 1.244.555 de cazuri de infectare cu noul coronavirus (COVID – 19), dintre care 1.768 sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare, iar 1.121.721 de pacienți au fost declarați vindecați.

Situația actuală nu este una prea strălucită și cine știe câte valuri pandemice vor veni până când cei care ar trebui să ia măsuri concrete pentru a asigura buna funcționare a sistemului sanitar din România să se trezească și să se implice înainte de a fi prea târziu. 

1 COMENTARIU

  1. Ce vrajeala obosita!!! Cu banii de la UNTOLD sa se cumpere 100 de paturi !!! nu 9 paturi..chiar nu va este rusine….dupa ce ca rata de infectare a depasit 6 la mie….acum veniti sa dregeti busuiocul!!! De valul 4 se stia din primavara…deci ramane o singura solultie..DEMISIA celor vinovati!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.