Chiar daca îm prima instanta situatia dintre societatea care a castigat licitatia pentru construirea cartierului Lomb, SC Impact, si Primaria municipiului Cluj-Napoca parea una rezolvata, firma a dovedit ca insolventa a fost depasita si ca primaria a gresit.  Primaria municipiului Cluj-Napoca va oferi companiei Impact o noua sansa pentru construirea unui cartier de locuinte în cartierul Lomb, desi acest lucru a fost atribuit initial printr-o licitatie.

„În aceasta secunda ei au dovedit faptul ca primaria sau Consiliul Local a refuzat sa verse terenul societatii SC Lomb si ca acest lucru a fost neîntemeiat.
Curtea de Apel a decis definitiv si irevocabil ca aceasta procedura a fost ilegala Din acest moment Consilliul Local este bun de plata. Pot sa va confirm ca deja  doua sau trei propuneri urbanistice de PUZ-uri alternative sunt deja  în studiu la comisia de urbanism din cadrul Primariei Cluj.
Evident ca sunt net defavorabile celor cu care s-a castigat licitatia.
Impact doreste sa obtina pe modelul de la Oradea si de la Bucuresti anumite clauze favorabile prin amenintarea si santajarea cu daune si fortarea unui proiect care sa fie mult defavorabil si care sa nu fie supus unei noi licitatii. Ei vor sa ivite aceasta licitatie noua santajand cu daune spectaculoase Primaria municipiului Cluj-Napoca. Noile variante ale posibilelor proiecte din Cartierul Lomb sunt arhi-cunoscute de catre autoritatile locale. Astea sunt recunoscute chiar public”, sustine o sursa care doreste sa îsi pastreze confidentialitatea.  
Gazeta de Cluj v-a prezentat înca din noiembrie 2010 faptul ca primaria va ceda companiei Impact.

Licitatia, primul truc

Povestea începe cu licitatia în care SC Impact Developer & Contractor, actuala SC Impact SA, a reusit sa se asocieze cu Primaria municipiului Cluj-Napoca într-un contract cu valoarea de 600 de milioane de euro. Trebuie construite mii de locuinte, iar planurile de pe hartie aratau foarte bine. Desigur, niciodata socoteala de acasa nu este aceeasi cu acea din targ. Oricum, înca de la licitatie trucurile au început sa curga ca dintr-o tolba fermecata. Din pacate pentru contribuabili, niciunul dintre aceste trucuri nu erau în interesul lor, desi lucrarile trebuiau facute într-un parteneriat public-privat.

Este un truc comun facut la licitatii. În caietul de sarcini se arata ca partea publica va detine majoritatea si respectiv 51%. Daca licitatia este castigata de firma care trebuie se lasa consiliul de administratie pe mana lor. De fapt si de drept, Consiliul de Administratie detine toata puterea. Asa s-a întamplat si în cazul SC Lomb cand compania Impact avea doua parti în CA, iar Consiliul Local doar o singura parte. Toate deciziile în SC Lomb erau luate de urmaritul penal Liviu Nita si de compania Impact, urmarita si ea penal în acest dosar. Numai în acest mod s-a putut scoate Consiliul Local din administratie, deoarece Impact detinea majoritatea. Astfel reprezentantii Primariei municipiului Cluj-Napoca au fost fraieriti de niste urmariti penali.

Fraieriti de urmariti penali

Controlul în noua societate trebuia sa fie detinuta de Consiliul Local al municipiului Cluj-Napoca, dar nici aceasta socoteala nu a ramas la fel. Astfel, desi primarul Sorin Apostu si adjunctul sau Radu Moisin tot ieseau în fata cu faptul ca Consiliul Local detine 51% din actiunile SC Lomb SA, adevarata putere era detinuta tot de Compania Impact. În Consiliul de Administratie al SC Lomb SA compania Impact avea doi administratori, iar Consiliul Local doar unul. Si de aici a urmat potopul. Numai în acest mod s-a reusit scoaterea Consiliului Local din aceasta asociere, iar primarul Sorin Apostu a fost „dus de nas” de un urmarit penal în persoana sefului Consiliului de Administratie, Liviu Nita.

Istoricul insolventei

Carmen Sandulescu, directorul executiv al celor de la SC Impact Developer&Contractor, declara anterior verdictului din procesul de insolventa ca firma are de recuperat de la SC Romconstruct 16 milioane de lei, iar disputele dintre aceste firme au aparut în urma cu doi ani, cand cei de la Impact au reziliat o serie de contracte pe care le aveau încheiate cu SC Romconstruct din cauza întarzierilor si calitatea slaba a lucrarilor. “Mentionam ca Romconstruct SA este un fost subcontractant al dezvoltatorului Impact SA ale carui contracte au fost reziliate din cauza nerespectarii prevederilor contractuale, incluzand aici lucrari de proasta calitate precum si întarzieri repetate totalizand peste 200 de zile, care au atras daune materiale si de imagine în relatia Impact SA cu beneficiarii”, explica Sandulescu.

Datoria de pe rol te baga în insolventa

La scurt timp dupa anuntarea sentintei, actiunile SC Impact au suspendate de la tranzactionarea de pe piata.
“În ziua de 12.07.2010 am comunicat pietei evenimentele legate de acceptarea de catre Tribunalul Municipiului București a cererii de deschidere a procedurii de insolventa împotriva SC IMPACT DEVELOPER & CONTRACTOR SA formulata de Romconstruct SA. Considerand nelegala decizia instantei, societatea noastra a înregistrat împotriva sentintei comerciale nr. 5061/2010, urmatoarele actiuni: în ziua de 13.07.2010 la Tribunalul Bucuresti a fost depusa o declarație de recurs, ce urmeaza a fi completata cu motivele de recurs, dupa comunicarea sentintei sus amintite de catre Tribunalul Bucuresti. Pana la aceasta data nu a fost stabilit de Curtea de Apel Bucuresti un termen pentru judecarea cererii de recurs.  În aceeasi zi, la Curtea de Apel Bucuresti, compania noastra a introdus o cerere de suspendare provizorie a executarii sentintei. În cursul zilei de 22.07.2010 societatea a primit din partea SC ACTIV LICHIDATOR IPURL, ca administrator judiciar, o notificare cu privire la deschiderea procedurii insolventei impotriva SC IMPACT DEVELOPER & CONTRACTOR SA”, arata directorul executiv Sandulescu.
De asemenea, managerul SC Impact a mai aratat ca pentru banii ceruti de cei de la SC Romconstruct exista deja o serie de procese, astfel ca aceasta nu s-ar fi putut plati pentru ca se afla în cadrul unor procese. “Suma de 1.363.142 lei solicitata de Romconstruct ca presupus debit datorat de Impact SA constituie obiect de disputa judiciara în dosarele nr. 190/3/2010, 191/3/2010 si 19/105/2010 aflate pe rolul Tribunalului Prahova – Sectia Comerciala. Prin urmare, desi disponibilitatile banesti ale Impact depasesc cu mult aceasta suma, presupusa datorie, nu avea cum sa fie platita atata timp cat este în litigiu pe rol. În plus, mentionam ca suma de 1.363.142 lei trebuie diminuata, deoarece valoarea de 283.952,79 lei a si fost deja considerata ca nedatorata prin sentinta din 20/05/2010”, a mai adaugat Sandulescu. Compania SC Romconstruct apartine omului de afaceri ploiestean, Neculai Rosu.

Tiberiu Hrihorciuc

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.