Primăria Cluj-Napoca a anunţat săptămâna trecută semnarea contractului pentru lucrările de execuţie la „Centrul Regional de Excelenţă pentru Industrii Creative” (CREIC). Este vorba de asocierea dintre companiile Valve International – RDV Construct/ White Star International – Team Net Engineering. Amintim că preţul iniţial de licitaţie a fost estimat la 52 milioane lei, dar licitaţia a fost adjudecată la 42 milioane lei. Durata de execuţie a lucrărilor este de 24 de luni, astfel că lucrările ar trebui să fie gata până în vara lui 2015.
Cine sunt executanţii
Firma Valve International este deţinută de către Ion Florian şi Radu Nicu. În ultimul an pentru care sunt publicate datele financiare, 2011, firma deţinută în proporţie de 99% de Ion T. Florian a realizat o cifră de afaceri de aproximativ 25,5 milioane de lei, cu un număr mediu de salariaţi de 63 şi un profit de aproximativ 270.000 de lei. Cel mai bun an, din punctul de vedere al rezultatelor financiare a fost, însă, 2008, când cifra de afaceri a firmei din Brăila a depăşit 14 milioane de euro.
Aceasta este mai puţin cunoscută în România, însă a mai avut contracte cu statul.16,36 de milioane de lei este valoarea contractului semnat între Ministerul Sănătăţii şi asocierea Vamed Austria şi Valve Internaţional SA Brăila pe 9 iulie 2010, pe o durată de 24 de luni având drept scop ”reabilitarea secţiilor de obstetrică-ginecologie, neonatologie ale Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu prin lucrări de construcţii”.
Societatea RDV Construct este deţinută de Radu Victor. În 2011, societatea cu 24 de angajaţi a avut o cifră de afaceri de aproximativ 2 milioane de lei, cu un profit de 20.000 de lei şi datorii de 11.625.591 lei. Şi RDV Construct a mai participat la licitaţii pe bani publici. În 2010 înregistra o contestaţie la CNSC în legătură cu rezultatul unei licitaţii de la Universitatea Naţională de Muzică, pentru „execuţie lucrări de construcţie, obiectiv cu destinaţie Mediatecă”, aceasta fiind respinsă. Compania RDV Construct SRL activează pe piaţa românească din anul 2001. Principalul obiect de activitate al societăţii este Lucrări de construcţii a altor proiecte inginereşti, compania desfăşurându-si activitatea, în principal, în Municipiul Bucureşti.
White Star International este o firmă deţinută de Cătălin Radu şi Daniel Mareş, iar în anul 2010, pentru care sunt publicate ultimele date, avea doar 3 angajaţi. Societatea a declarat o cifră de afaceri de 15.769 Lei, o pierdere netă de 38.257 lei şi profit 0. În schimb TeamNet Engineering International, compania-mamă a TeamNet Engineering, a avut o cifră de afaceri de 148.630.435 lei, un profit de 10.084136 şi datorii de 95.315779, cu 285 de angajaţi.
11 milioane de euro, concurenţi ciorchine
Proiectul cunoscut şi sub numele de ”Buftea de Cluj” a atras, pentru costurile estimate de circa 11 milioane de euro, nume grele din industria construcţiilor, o parte „abonaţi” ai administraţiei locale, iar alţii cu susţinere ”de la centru”, arătam într-un material anterior. Pentru contractul de construire a unui ”Buftea de Cluj” ofertanţii înscrişi în cursă au fost: SC ACI Cluj SA, Antrepriza Construcţii Montaj nr. 4 Bucureşti, Baumeister SA, SC Consinit SRL, SC Decorint SRL, SC General Construct SRL, SC Grup 4 Instalaţii SA, Idecon S.A.U. Zaragoza, SC Conarg Consulting SRL, Sc Proiect Consult SRL, SC Napoca SA, SC Strabag SRL, SC Tehnodomus SA, SC Transilvania Construcţii SA, SC Valve Internaţional SA, SC Victor Construct SRL.
Lucrările licitate de primărie vizează construirea unei clădiri constituită din patru corpuri diferite, cu trei niveluri de subsol, parter şi patru etaje, care vor avea suprafeţe construite diferit datorită retragerilor practicate. Conform unui comunicat al administraţiei locale, în exteriorul clădirii de va amenaja un Amfiteatru Verde şi platforme cu gazon circulabil, aceste spaţii fiind deschise publicului pentru organizarea de evenimente în aer liber.
Structura proiectului
Centrul de Excelenţă în Industrii Creative va avea 334 de locuri de parcare (209 în exterior şi 125 în subsol), iar structura sa a fost astfel gândită încât să ofere firmelor care vor închiria aceste spaţii atât zone pentru birouri, ateliere de creaţie, spaţii de producţie audio-video, cât şi spaţii pentru organizarea de evenimente – conferinţe, expoziţii, spectacole artistice.
„Firmele incubate vor avea acces la servicii integrate pentru afaceri, servicii de asistenţă gratuită (tip help-desk) oferite de personalul structurii de sprijinire a afacerilor în următoarele domenii: consultanţă şi servicii IT, consultanţă juridică, financiară, în domeniul investiţiilor, în marketing şi vânzări, precum şi în managementul general”, arată comunicatul Primăriei.
Administraţia municipiului Cluj-Napoca îşi propune, prin acest proiect, crearea şi dezvoltarea unei structuri de sprijinire a afacerilor în vederea dezvoltării sectorului IMM, în special a firmelor care activează în domeniul industriilor creative, pe care le identifică drept o potenţială sursă de creştere economică, potrivit reprezentanţilor Primăriei. Aceştia se aşteaptă ca implementarea proiectului să ajute cel puţin 26 de companii, dintre care 18 microîntreprinderi şi întreprinderi mici, şase întreprinderi mijlocii şi două mari.
„Buftea de Cluj”
“Vom începe construcţia Centrului Regional de Industrii Creative şi IT care va dinamiza mediul economic clujean, oferind sprijin pentru dezvoltarea diferitelor sectoare de afaceri, de la domeniul cinematografiei până la IT. Clujul este recunoscut ca centru al industriei cinematografice, iar Primăria Cluj-Napoca urmăreşte, dincolo de sprijinirea festivalurilor de talie internaţională precum TIFF sau Festivalul Internaţional de Film Comedy Cluj, să susţină dezvoltarea producţiei cinematografice în municipiul nostru. CREIC va include facilităţile necesare pentru desfăşurarea acestor activităţi şi sperăm ca, pe termen lung, să putem vorbi de un adevărat Buftea de Cluj”, a declarat primarul Emil Boc.
Diana Gabor