În timp ce proiectul Centurii Metropolitane din Cluj stă pe loc, Primăria a lansat o licitație estimată între 7,7 și 10,1 milioane de lei pentru angajarea unui consultant care să realizeze documentația de expropriere pentru Drumul Transregio Feleac TR35 – Etapa I și drumurile de legătură. Cu toate acestea, contractul nu se va semna decât dacă se obține finanțarea prin POIM/PNRR/POT – o clauză suspensivă care aruncă în aer orice certitudine.

Practic, se aruncă bani publici într-un proces birocratic pe termen de trei ani pentru o lucrare care depinde integral de aprobări și fonduri încă nesigure. Primăria Cluj pare mai preocupată să pună în mișcare rotițele unor consultanți, decât să ofere garanții clare că proiectul va avansa.

În total, peste 1.700 de imobile urmează să fie expropriate, majoritatea private, pentru un coridor imens care încă nu are clarificată situația financiară. Societatea Teaha&Fuzeși, implicată anterior în exproprieri majore din oraș, pare să fie favorizată, deși contractele cu această firmă s-au dovedit costisitoare și controversate.

Conform Hotărârii nr. 1304/2023 privind declan;area procedurilro de expropriere a tuturor imobilelor proprietate privat[ care costituie coridorul de expropriere al Centurii Metropolitane din Cluj – Etapa I, sunt prevăzute un nr. total de 1721 de imobile afectate de expropriere, din care:  1598 proprietăți/imobile private expropriate, 39 proprietăți/imobile publice și 84 proprietăți/imobile publice ale unităților administrative teritorial.
„În derularea obiectivului de investiții, a fost emisă de către Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere, Decizia de expropriere parțială nr. 634 din 3.06.2024. Conform Anexei la Decizia de expropriere sus amintită, a coridorului de expropriere înscris în Cartea funciară au fost identificate un nr. total de 66 imobile din care, un nr. de 50 imobile proprietate privată și un nr. de 16 imobile proprietate publică a statului român și a unităților administrativ teritoriale.
Pentru aceste imobile expropriatorul are în curs de finalizare procedura de expropriere, acestea nefăcând obiectul prezentului caiet de sarcini. În considerarea celor arătate, obiectul prezentului caiet de sarcini în reprezintă prestarea serviciilor de întocmire documentații cadastrale individuale, rapoarte de evaluare și asigurarea serviciilor juridice de asistență și reprezentare în vederea dobândirii prin expropriere/transfer a imobilelor necesare proiectării și execuției obiectivului de investiție, pentru un nr. 1655 imobile expropriate și pentru care nu au fost realizate operațiunile de expropriere. Nr. de imobile poate fi suplimentat urmare modificării coridorului de expropriere, a identificărilor eronate inițiale, ori alte considerente de natura tehnică și juridică, fapt ce implică și majorarea valorii contractului”, se arată în caietul de sarcini al licitației.


1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.