Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării a amendat primăria Cluj și a cerut modificarea criteriilor în așa fel încât și persoanele fără studii sau cu studii primare, dar și cele cu dizabilități să aibă șanse egale cu cei cu studii universitare sau doctorale. Se pare cî ersoanele cu studii superioare sunt favorizate de primăria Cluj la acordarea de locuințe sociale.
Fundația Desire a sesizat situația romilor care trăiesc la groapa de gunoi a Clujului -Pata Rât și n-au nicio șansă reală să fie integrați în oraș.
“Acordarea unui punctaj de numai 5 puncte pentru obținerea de locuințe sociale de către persoanele fără studii sau studii primare, 10 puncte pentru persoanele cu dizabilități, până la 20 de puncte pentru condițiile de locuire precare în locuințe neconvenționale, în comparație cu acordarea de 40 puncte pentru persoanele care au studii universitare și 45 puncte pentru cei cu studii doctorale, reprezintă discriminare conform art.2 alin. 1 coroborat cu art. 10lit. a) 9i h) al O.G. nr. 137/2000”, arată Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) printr-o decizie luată la finalul săptămânii trecute, după ce o fundație din Cluj a sesizat instituția în aceea ce privește criteriile de acordare a locuințelor sociale elaborate de administrația locală clujeană.
Având în vedere situația, Consiliul a aplicat Primarului și o sancțiune de 3000 de lei și a obligat instituția să publice decizia pe site-ul propriu.
CNCD mai recomandat Primăriei Cluj să modifice Hotărârea de Consiliul Local prin care s-au aprobat criteriile de acordare a locuințelor sociale, în așa fel încât să fie avantajate și persoanele fără studii sau cele sărace.
“Recomandă reclamatului să inițieze modificarea H.C.L. nr. 434/16.12.2015, Consiliului Local al Municipiului Cluj-Napoca privind modificarea și completarea Anexelor 1, 2 gi 3 ale Hotărârii nr. 15012013 (criteriile
de punctare [criterii de eligibilitate și de selecție] pentru soluționarea cererilor de locuințe sociale și repartizarea acestora în regim de închiriere, formularele de înscriere pe listele de priorități la locuințele sociale, documentele justificative pentru întocmirea dosarelor, stabilirea datei și locului de depunere a dosarelor, precum și modul de comunicare a acestor informații către solicitanți), în sensul de a mări punctajul acordat pentru persoanele aflate în situațiile analizate”, arată Consiliul.
Discuțiile privind criteriile discriminatorii de la acordarea de locuințe sociale s-au mai purtat la Primărie. ANul trecut, romii care locuiesc la groapa de gunoi a orașului, Pata Rât, au venit chiar la Consiliul Local ,asistați de o fundație și de profesorul universitar UBB, Eniko Vincze, ca să militeze pentru a fi integrați în oraș.
În noiembrie 2016, primarul Emil Boc a recunoscut că orașul are o problemă cu incluziunea socială pentru că oamenii nu vor locuințe sociale în cartiere. Edilul a dat ca exemplu viitoarelor locuințe sociale de pe Sighișoarei care urmează să se edifice la 10 minute de blocul în care el locuiește în cartierul Zorilor. “Am 500 de memorii împotriva acestor locuințe de la oamenii din cartier. Dar mi-am asumat că acestea se vor face pentru că clujenii au nevoie de ele. Aici trebuie să veniți (asociațiile – n.red.) parteneri și să spuneți că aceste locuințe sunt ale tuturor clujenilor, indiferent de situația socială. Jumătate din cei de aici din sală au fost la mine în problema locuințelor. Avem locuințe sociale retrocedate pe care, legal, nu putem să le atribuim. Sperăm ca viitorii parlamentari de la aceasta masă să schimbe legislația”, a afirmat primarul.
Boc a mai spus că primăria e deschisă unor discuții urbanistice, însă nu consideră oportună legalizarea comunității Dallas. “Nu mai vreau să ajungem la cuvinte ghetou ca după aceea să veniți tot dumneavoastră să spuneți că nu aici vrem să stăm și că aici vrea primăria să ne pună lângă Pata Rât să locuim”, a completat primarul.
Despre problemele oamenilor de pe Cantonului, acesta a spus că primăria s-a implicat prin Direcția de Asistență Socială și Cantina instituției. Despre situația punctuală a celor care au rămas fără un acoperiș în urma incendiului din 19 noiembrie, primarul a oferit ca alternativă centrul social al primăriei, unde existră locuri libere și unde oamneii pot sta temporat, în așteptarea unei alte soluții. Boc a mai subliniat că primăria ofertă, prin direcția de asistență socială, ajutoare sociale, hrană, transport către școli pentru copii, susține o unitate mobilă de asistență medicală, dar și participarea copiilor la programul școală după școală, potivit actualdecluj.ro