Primăria Cluj Napoca a acordat contractul de consultanță din cadrul proiectului de revitalizare a malurilor Someșului firmei AXXA Regional Management. Compania a fost înființată de fosta directoare a Direcției de Dezvoltare din Consiliul Judeţean Iași, Cristina Teodora Jinga, trimisă în judecată pentru corupție și fals intelectual, alături de fostul președinte al PNL Iași, Cristian Adomniţei. Valoarea contractului este de 240.000 lei, dar societatea mai derulează și alte contracte pe bani publici în Cluj Napoca.
Primăria Cluj Napoca a decis ca serviciile de consultanţă şi management privind proiectul de revitalizare a malurilor Someşului, în zonele Parcul Armătura şi Sala Sporturilor să fie realizate de firma AXXA Regional Management. Valoarea contractului este de 240.000 de lei, bani proveniți din fonduri europene. De asemenea, societatea ieșeană a câştigat şi proiectele de consultanţă pentru extinderea zonei pietonale în Piața Lucian Blaga și străzile Republicii, Napoca, Petru Maior și Emil Isac, dar şi amenajarea parcului în cartierul Între Lacuri, proiect care a fost finalizat și dat în folosinţă.
De asemenea, administrația locală a contractat această societate pentru a se ocupa de ”Serviciile de consultanţă în elaborarea cererilor de finanţare pentru proiectele propuse spre finanţare prin POR 2014-2020”, valoarea contractuală fiind de 476.000 de lei, fără TVA. O parte din această sumă a fost plătită subcontractorilor PFA CORODESCU MARIUS CRISTIAN – 1000 lei fără TVA/cerere de finanţare, SC INTO SRL- 5000 lei fără TVA / cerere de finanţare şi SC SMART TECHNOLOGY &RESEARCH CONSULTING SRL- 5000 lei fără TVA/ cerere de finanţare.
Conexiunile politice
Acum, societatea este administrată și controlată de Cadar Lucian Giurgi. El a fost cooptat în firmă de Cristina Teodora Jinga, fost director la Direcția de Proiecte Europene a Consiliului Județean Iași și unul dintre oamenii fostului președinte PNL Iași, Cristian Adomniței.
Ulterior, după ce au început problemele penale, Jinga, care a fondat societatea, a cesionat tot pachetul de acțiuni lui Cadar.
Înainte că Jinga să ajungă şef la Direcţia de Proiecte Europene din cadrul CJ Iaşi, ea a fost mai întâi consilierul personal al lui Adomniţei. Anterior, ea a lucrat pentru fostul preşedinte Constantin Simirad, însă şi-a prezentat demisia din funcţie după un scandal legat de refacerea DJ Iaşi-Vaslui, aspect care nu a fost făcut public de autoritatea judeţeană. Jinga a fost nevoită să plece din Consiliu pentru că nu a gestionat corespunzător situaţia în momentul în care constructorul portughez Jaop Sociedad de Empreitadas a fugit din ţara. Jinga a lucrat o vreme şi pentru Fundaţia Ecologică Green, ce aparţine clanului Anghel şi Cristian Stânciu, ambii membri PSD. Aici, Jinga a fost şef peste departamentul de proiecte europene. Astfel, acesteia nu i-a fost greu să obţină acel contract cu Primăria pentru reabilitarea Axei Sud a municipiului.
Hop şi DNA-ul în afacere!
Numele patroanei firmei de consultanţă Axxa Regional Management SRL Iaşi a intrat în atenţia opiniei publice în prima jumătate a anului 2015, când Direcţia Naţională Anticorupţie a emis pe numele Cristinei Teodora Jinga o ordonanţă de reţinere pe timp de 24 de ore, pentru abuz în serviciu, fals intelectual şi instigare la fals intelectual. În acelaşi dosar a fost reţinut inclusiv preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi de la vremea respectivă, Cristian Adomniţei.
În data de 3 iulie 2015, DNA a decis trimiterea în judecată a dosarului, la Tribunalul Iaşi, cu Cristina Teodora Jinga în stare de arest. Alături de ea, tot în stare de arest, au fost trimise în judecată Carmen Ingrid Irimescu, şef Serviciu Proiecte şi Parteneriate, dar şi Letiţia Elena Popa, administrator al firmei SC Laser Co SRL. Cristian Adomniţei a fost trimis în judecată sub control judiciar, pentru favorizarea făptuitorului şi fals intelectual.
Faptele pentru care cei în cauză au ajuns în faţa instanţei sunt presupus a fi fost săvârşite începând cu luna august a anului 2013, când, la Direcţia de Proiecte şi Dezvoltare Durabilă din Consiliul Judeţean Iaşi, a fost redactat caietul de sarcini aferent achiziţiei unor servicii de tipărire a unor materiale de promovare a judeţului Iaşi, contract care a fost adjudecat de către SC Laser Co SRL. Durata maximă de execuţie a contractului era de trei luni, iar procurorii susţin că administratorul companiei, Letiţia Elena Popa, a întocmit şi utilizat documente false, constând în CV-urile angajaţilor, pentru a putea îndeplini criteriile de atribuire prevăzute în caietul de sarcini. În acest mod, ar fi determinat membrii comisiei de evaluare a ofertelor să atribuie contractul către firma sa.
Adomniței, trimis în judecată pentru că a mușamalizat faptele
Din rechizitoriul trimis de DNA în judecată, reiese faptul că, în anul 2015, pentru a ascunde frauda din derularea contractului încheiat de Consiliul Județean Iași cu SC Laser Co SRL, Cristina Teodora Jinga a semnat centralizatorul intrărilor și ieșirilor de materiale de promovare aferente contractului în cauză. În cuprinsul acestui centralizator, fondatoarea firmei Axxa Regional Management SRL a atestat, în mod mincinos, restituirea către SC Laser Co SRL a 948 de albume de prezentare a județului Iași, pe motiv că trebuiau actualizate în mod gratuit cu date și fotografii privind Aeroportul Internațional Iași.
Între martie și aprilie 2015, președintele Consiliului Județean Iași, Cristian Adomniței, care era, la vremea respectivă, și președinte al PNL Iași, a ajutat-o pe Cristina Teodora Jinga pentru a se evita descoperirea acestor infracțiuni. În acest sens, în timpul unui audit declanșat la Consiliul Județean tocmai în legătură cu derularea acestui contract, Adomniței a încercat amânarea finalizării misiunii de audit, a creat aparența că toate materialele prevăzute în contract fuseseră predate în termenul stabilit și a făcut rost de timpul necesar ca SC Laser Co SRL să realizeze și să predea Consiliului Județean, în mod efectiv, albumele în cauză.
Procurorii spun că Adomniţei a exercitat acte de intimidare asupra auditorilor, pe care “i-a pus în ipostaze umilitoare”, după care ar fi acoperit cu acte false faptele comise de subalterna sa.
Ce prevede proiectul de refacere a malurilor Someșului
Potrivit proiectului, parcarea din faţa Sălii Sporturilor Horia Demian se va transforma într-un zonă multifuncţională, unde vor putea fi organizate diverse evenimente: pieţe şi concerte, iar iarna spaţiul va putea găzdui un târg de Crăciun şi un patinoar.
Pe malurile Someşului se vor amenaja gradene şi pontoane care vor oferi acces spre apă sau chiar spre insule naturale formate pe cursul râului. Strada G. Muzicescu va deveni pietonală, însă vor fi păstrate locurile de parcare pentru riverani.
În zona parcului Armătura ar trebui să fie amenajat un parc cu acces spre malurile râului.