Primăria Cluj Napoca a încercat să avizeze Planul Urbanistic Zonal al unui proiect imobiliar de mari dimensiuni (pe aproape un hectar de teren) în zona de capăt străzii Câmpului fără ca o parte din vecinii incomozi să fie anunțați. Proprietarul terenului este o firmă controlată de un cetățean american. Cei care nu au fost chemați la consultările publice pe tema PUZ-ului reclamă că dețin un teren care va rămâne fără nicio cale de acces. În final, consilierii nu au aprobat proiectul.
În cea mai recentă ședință de consiliu local a administrației locale a fost supus votului consilierilor un proiect de avizare a Planului Urbanistic Zonal (PUZ) pentru un proiect imobiliar care presupune construirea de case pe o suprafață de teren de 0,8 hectare aflat pe str. Câmpului. Beneficiarul proiectului este firma S.C. M&O GENERAL CONSTRUCT S.R.L.. Societatea este administrată de cetățeanul american Haines Matthew Alexis, care deține și marea parte a pachetului de acțiuni alături de Orosz Ana și Oneț Călin Petru.
Anul trecut, firma a avut o cifră de afaceri de 35.673 lei, o pierdere de peste1,6 milioane lei și de la înființare a declarat un singur angajat. În același timp, pe anul 2022 activele imobilizate au scăzut cu 5.492.395 lei, acest lucru indicând faptul că societatea a vândut un bun care poate fi identificabil ca fiind terenul respectiv.
Acționarul Oneț a declarat că ”nu sunt eu cea mai în măsură persoană să discute despre asta, dar terenul este în continuare al firmei”. Proiectul imobiliar presupune construirea de locuințe cu regim redus de înălțime care nu va depăși 16 metri. Însă, proiectul este contestat de o parte dintre vecini care reclamă că nu este prevăzut nicio cale de acces spre proprietățile pe care le dețin în spatele terenului vizat pentru construirea de case.
Contestatarii proiectului spun că ”nu ne opunem urbanizării și dezvoltării zonei și adoptării unui PUZ, dar solicităm să fie întocmit conform tuturor procedurilor și prevederilor legale (…) cu realizarea corectă a unui proiect global și cu respectarea tuturor procedurilor și etapelor și procedurilor de realizare a documentației tehnice necesare întocmirii P.U.Z. pentru întreaga latură estică afectată din terenul cu laturi comune din str. Cîmpului cuprinsă în perimetrul delimitat de str. Cîmpului și Pârâul Popii, fără a crea un loc înfundat, în mod similar cum în forma actuală a P.U.Z.-ului propune ETAPA A II-A P.U.Z. ca și cale de acces la CF Nr.Cad 17953 UAT Cluj-Napoca, așa încât să nu ne afecteze grav, niciunul dintre cele 3 atribute ale dreptului de proprietate: folosință, uz și dispoziție, totodată diminuând drastic valoarea terenului din locul înfundat, dar și posibilitatea de utilizare”.
”Practic prin P.U.Z.-ul propus pentru aceste terenuri adiacente se blochează în totalitate accesul la ele din str. Câmpului, rămânând doar două posibilități de a ajunge la ele, fie prin traversarea Părâului Popii, fie de pe str. Cîmpului prin eventuala survolarea cu un elicopter a CF Nr.Cad 317023 UAT Cluj-Napoca și CF Nr.Cad 290053 UAT Cluj-Napoca.”, explică Sanda Albu, unul dintre vecinii proiectului imobiliar care este de profesie avocat.
Oamenii mai reclamă faptul că, potrivit PUZ-ului, în mod cinic, acolo unde normal ar fi trebuit să se creeze o cale de acces la terenuri printr-o nouă bretea a parcelei cu destinația de „drum” – str. „A” – care să facă legătura cu terenurile de care suntem interesați, se prevede realizarea unei parcele cu destinația de spațiu verde cu acces public nelimitat cu următoarele caracteristici: ”Spațiu verde amenajat încadrat în S_Va va conține vegetație joasă medie și înaltă (cel puțin 7 arbori cu circumferinta minimă 35 cm, măsurată la 1 m de la coteț.)”.
Vecinii reclamă că primăria nu i-a anunțat
Este flagrant falptul că administrația locală a încercat, potrivit contestatarilor proiectului, să păstreze secret acest proiect imobiliar exact față de cei care au terenul la care nu va fi făcută nicio cale de acces.
”În mod paradoxal, deși, atât inițiatorul cât și angajații Serviciul de Urbanism cunoșteau evident faptul că sunt proprietar și persoană interesată, chiar din Raportul informării și consultării publicului Nr.447777/02.05.2021, rezultă indubitabil că proprietarii și persoanele interesate din CF Nr. Cad 351811, CF Nr. Cad 351810, CF Nr. Cad 351809 și CF Nr. Cad 351808 UAT Cluj-Napoca, respectiv subsemnata Albu Sanda-Lucia și proprietarii Albu Călin-Mircea, Dragomir Carmen-Gabriela, Gaspar Sorina și Alb Sorin Iuliu nu au fost niciodată notificați și nici nu au primit buletine informative sau alte materiale scrise, deși, consecutiv consultării unei prime propuneri P.U.Z. din 18.12.2016 fratele meu Albu Călin Mircea a purtat corespondența pe mail și a primit pe e-mail documentația de la doamna arhitect Andrea Mureșan, iar, plângerea penală Nr. 1588/P/2017 formulată de către subsemnata a determinat renunțarea atât la arhitectul cât și la P.U.Z.-ul inițial, care cuprindea fără știrea noastră și ½ din proprietatea comună ce apoi a fost intabulată în CF 351808; 351809; 351810 și 351811 UAT Cluj-Napoca. În aceste condiții, este imposibil ca nici inițiatorul proiectului, nici angajații serviciului de urbanism și nici arhitectul să nu fi realizat că nu au fost consultați proprietarii terenurilor din partea de Est-Sud Est, cuprinse între terenul studiat și Pârâul Popii și cu toate acestea le supun prematur și precipitat, în baza unei documentații incomplete, spre aprobarea CL Cluj-Napoca. Consultările pe parcurs reprezintă o condiție obligatorie în procedura de elaborare a P.U.Z.-lui, dar, care în ceea ce ne privește lipsește cu desăvârșire”, arată Albu într-o sesizare trimisă primăriei clujene.
Pe de altă parte, reprezentanții firmei de dezvoltare imobiliară au transmis că este vorba despre ”o societate mică care face proiectele pe bani proprii, respectă legea, toate avizele sunt obținute în mod legal, nu ne privesc observațiile altor persoane. Nu ne apărăm de chestiuni neadevărate”, se arată în punctul lor de vedere.