Când credeai că la Cluj totul merge înregistrat la secundă, auditul Curții de Conturi vine să-ți strice visul. După ce au scotocit prin acte, inspectorii au găsit un meniu complet de nereguli, de la plăți ilegale, supraevaluări de active, până la decizii administrative mai degrabă inspirate de un stand-up comedy financiar. De la bani aruncați pe geam, la poduri imaginare și beculețe fantomă, pare că administrația locală s-a jucat un pic prea mult cu bugetul public.

Terenurile supradimensionate doar pe hârtie!

Un caz clasic de „măsuri generoase” îl reprezintă supraevaluarea activelor necurente, unde s-au umflat artificial cifrele cu 17.296.506 lei. De ce? Pentru că un teren dat în administrare Spitalului Clinic Municipal Cluj-Napoca a fost înregistrat greșit, atât ca suprafață, cât și ca valoare. Practic, terenul s-a extins pe hârtie cu o sumă de 16.761.182 lei. În realitate? Tot atâta pământ, doar că mai scump în Excel.

Când „ajutor” înseamnă bani aruncați la nimereală

Un exemplu clasic de magie administrativă este reprezentat de plățile ilegale către Compania de Transport Public Cluj-Napoca. Primăria a decontat 149.019 lei pentru facilități la transportul elevilor, doar că nimeni nu știe exact pentru ce. Documentele justificative lipsesc, dar ce mai contează? În Cluj, se pare că poți plăti și pentru iluzii.

Transport gratuit pentru pensionari bogați?

Când vine vorba de transportul pensionarilor, primăria a avut un moment de generozitate excesivă. S-a decontat 189.088 lei pentru facilități de transport, dar fără să se țină cont de veniturile beneficiarilor. Astfel, au primit abonamente gratuite inclusiv pensionari cu venituri peste 2.500 lei sau chiar 2.700 lei, deși regulamentul prevedea gratuități doar pentru cei cu venituri mai mici. Cine zice că Clujul nu are un suflet mare?

Lumină de un milion de lei… dar doar pe hârtie

Iluminatul festiv a fost și el un spectacol. Nu neapărat de lumini, cât de contabilitate creativă. Cu o investiție de 1.457.444 lei, instalațiile de iluminat nu au fost nici măcar recepționate oficial, adică nimeni nu a verificat dacă există. Se pare că beculețele de Crăciun sunt mai degrabă o poveste de adormit contribuabilii.

Plătești asfalt, primești aer!

Dar stați, că avem și lucrări stradale moderne… în teorie. Pentru modernizarea străzilor Giuseppe Verdi și Valea Seacă, primăria a plătit 33.488 lei, însă verificările au arătat că lucrările nu au fost efectiv realizate. O combinație de magie financiară și iluzionism administrativ, unde plătești pentru asfalt și primești… aer.

Podul invizibil peste Someș. O capodoperă a ingineriei imaginare

Un alt punct de atracție al auditului este faimosul „pod peste Someș”, care există doar în acte. 11.817 lei au fost decontați pentru lucrări de infrastructură, doar că verificările arată că unele echipamente nu au fost văzute vreodată în realitate. Se pare că podul era doar un pod imaginar, ca promisiunile electorale.

Parcul Feroviarilor și dulapii de aur

Reabilitarea Parcului Feroviarilor a fost și ea un spectacol în sine. Primăria a plătit 386.696 lei, doar că o parte din materialele de construcție nu au fost găsite în realitate. S-a plătit, de exemplu, pentru „dulapi de lemn 12×4 cm”, dar, surpriză, terenul nu știa nimic despre aceștia. Se pare că nici lemnul nu a fost convins să participe la proiect.

Concesiunile de teren: “Lasă, că plătim la anul!”

La capitolul „neglijență administrativă cu efecte financiare”, avem și concesiunile de teren. Nu mai puțin de 126.651 lei, bani care trebuiau să intre în buget din concesiuni, au fost omiși cu grație. Pe lângă asta, s-au mai adunat și penalități de 188.647 lei pentru întârzierea plății. Probabil că strategia a fost ceva de genul „lasă că plătim la anul, că nu pleacă terenul nicăieri”.

Administrația Clujului pare că a descoperit un nou stil de guvernare, un fel de „contabilitate artistică” unde banii apar și dispar într-un ritm fascinant. Dacă în alte orașe se fură cu măiestrie, aici pare că e mai degrabă un haos generalizat. Dar nu vă faceți griji, că se vor lua măsuri, mai ales cele care constau în niște hârtii parafate care nu schimbă nimic!

Citește și: Cum a ajuns un bărbat din Cluj la închisoare pentru 7 ani după ce a furat periuțe electrice din Mega Image

1 COMENTARIU

  1. … infracțiuni cu banii publici….?
    … fără dosare penale …. ?
    … sunt protejați….?
    … instituțiile abilitate nu se autosesizează…. ?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.