Parcul Rozelor din Cluj-Napoca va fi extins și modernizat în urma proiectului propus la bugetarea participativă din Primăria municipiului. Peste 3000 de mp vor fi transformați astfel, în urma studiului de fezabilitate și a proiectului urbanistic care vor fi realizate de angajații primăriei, într-un skatepark olimpic. În ședința de consiliu de săptămâna aceasta, consilierii locali au votat aprobarea documentației și a indicatorilor tehnico-economici pentru acest proiect.

Un nou proiect pleacă spre aprobare în Primăria Cluj-Napoca. Parcul Rozelor unde actualmente se află un skatepark neamenajat, fără grupuri sanitare și de o dimensiune redusă, va fi complet modernizat în vederea dublării suprafeței zonei de skateboarding dar și a amenajării spațiilor verzi și a aleilor din parc. Proiectul a fost propus de către clujeni în cadrul procesului de bugetare participativă, iar prin urare primăria va „decarta” nu mai puțin de 3 milioane de lei pentru a face o zonă de skatepark la nivel de competiții internaționale până în anul 2020 când acest sport va fi prezent la Olimpiadă.

Ce a discutat comisia

Etapele implementării proiectului vizează discutarea la ședința ordinară a Consiliului Local a studiului urbanistic și de fezabilitate pentru noul skatepark. Mai apoi Primăria va lansa o licitație de proiectare și execuție. Contractul pentru studii de fezabilitate și Plan Urbanistic Zonal a fost achiziționat de către Primărie de la Urba SRL pentru 47.500 lei. De proiectul urbanistic s-au ocupat societatea Linie Punct și arhitecta Corina Moldovan. Doamna Moldovan a prezentat Planul Urbanistic în detaliu în fața Comisiei de urbanism a primăriei Cluj-Napoca  spunând că: „În prezent skateparkul nu este amenajat, există trei bănci în proximitate și lipsesc și grupurile sanitare. Vom avea alei, trei cișmele și un totem al parcului la intrare care va putea fi folosit de copii pentru a-și lăsa telefoanele și alte obiecte personale, fiind dotat cu dulăpioare. Vom avea și bănci inteligente. Un singur copac va fi afectat de amenajare, dar în schimb propunem plantarea a 20 de arbori. Vom avea graffiti pe zona de amenajări ale skatepark-ului”. Totodată aceasta a afirmat faptul că un astfel de parc este o investiție optimă, prin urmare extinderea sa până la 3000 de mp este necesară având în vedere că sportul acesta a fost acceptat la olimpiadă începând cu anul 2020.

În ceea ce privește punctul de vedere al viceprimarului Dan Tarcea, acesta a ținut să reamintească faptul că proiectul este de bugetare participativă iar prin urmare, din drag și respect pentru clujeni, Primăria Cluj-Napoca își asumă implementarea și buna sa finalizare. Viceprimarul a mai spus că zona va fi dotată cu o toaletă modernă deja achiziționată, aceasta apărând în documentația de urbanism ca singura construcție propusă, de circa 16 mp prin proiect.

Ce proiecte mai are Primăria în Parcul Rozelor

Primăria Cluj-Napoca mai are două proiecte în Parcul Rozelor: unul care vizează amenajarea malului spre Someș și construirea unui nou pod cu scopul de a oferi un acces facil direct în parc din cartierul Grigorescu;  dar și un al doilea proiect către Canalul Morii unde se propune renunțarea la gardul care acum împrejmuiește parcul. Nu s-a discutat deloc despre cum aceste trei proiecte vor fi imbinate astfel încât să fie armonie între ele dar nici nu s-a amintit nimic despre pista de biciclete rătăcită din parc care nu are nicio direcție.  Acest parc se află și într-o zonă protejată.

Care a fost situația parcului până la momentul actual

Parcul Rozelor a fost reamenajat acum 9 ani investind aproape 700.000 de lei pentru panouri de baschet, sistem de iluminat public, pistă de biciclete de aproximativ 500 de metri și una de 2000 de metri patrați pentru role. După această masivă investiție a Primăriei, parcul a fost uitat pentru aproape un deceniu. Condițiile în care se află actualmente nu sunt de cele mai rele, dar cu toate acestea, spațiul mic de care beneficiază este insuficient pentru cei care vor să practice acest sport în spațiul public. Mai mult decât atât, disconfortul este și pentru cei care vor să meargă în parc doar pentru a se relaxa deoarece din cauza dimensiunii reduse a parcului, părinții care își însoțesc copiii mici în parc, trebuie să fie mereu cu ochii pe aceștia, ca nu cumva să se provoace un accident cu skateboard-urile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.