Se pare că, în bătălia titanică dintre Primăria Cluj-Napoca și cetățenii săi, scorul nu mai surprinde pe nimeni. Primăria lovește din nou, dar nu în proprietari, ci în propriile picioare, pierzând încă un proces de drept de proprietate. De această dată, eroii zilei sunt Nechifor Gavril și Nechifor Saveta, cetățeni care, după o luptă juridică demnă de un scenariu de telenovelă, și-au câștigat dreptul asupra unui teren pe care Primăria îl dorea pentru ea. Povestea e simplă: un teren de 276 de metri pătrați, situat în Cluj-Napoca, undeva în prețioasa zonă Bucium, ca să fie clar că e bătaie pe terenuri bune, nu pe cine știe ce bălării.

Procesul: cum să te lupți cu morile de vânt

Nechiforii, cei doi războinici ai zilei, și-au revendicat cu tenacitate terenul încă dintr-un dosar înregistrat în 2020. Ce-i drept, Primăria Cluj-Napoca nu s-a lăsat mai prejos și a venit la atac cu toate armele legale, invocând articole din legi, metodologii, excepții, motive care nici ei nu prea știau exact cum să le explice. Toată această apărare legală a fost atât de sofisticată, încât instanța aproape că s-a rătăcit printre articole și paragrafe, dar, în final, a ajuns la un verdict: Nechiforii au câștigat! Primăria? Evident, a pierdut. Din nou.

Dar să nu credeți că au fost singurii pierzători din poveste. În tabăra opusă, Comisia Locală pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate și Comisia Județeană pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate erau acolo ca să facă figurație. Niciuna dintre ele n-a reușit să scoată un as din mânecă, iar instanța le-a obligat să stea la masa verde și să pună la punct documentația de atribuire a dreptului de proprietate.

Decizia finală: „Să le dăm oamenilor ce este al lor!”

După lupte juridice care au trecut prin mai multe instanțe, hotărâri amânate, completuri de divergență și alți termeni care sună foarte serios și de neînțeles pentru cetățeanul de rând, instanța a hotărât că Nechiforii trebuie să primească titlul de proprietate pe terenul lor de 276 de metri pătrați. O mică victorie, poate, dar în acest punct, Primăria Cluj-Napoca trebuie să se simtă ca un boxer amator care tot primește lovituri din toate direcțiile.

Primăria a încercat să invoce excepția inadmisibilității cererii – un argument juridic care, în mod normal, ar trebui să sune impozant. În schimb, instanța a răspuns simplu: „Nu, mulțumim. Următorul, vă rog!”. Așa că toate speranțele primăriei s-au năruit sub greutatea unei sentințe definitive și executorie.

Apelurile și termenele ratate

Să fie clar, nu vorbim despre un simplu proces – au fost amânări, ședințe după ședințe, divergențe și completuri care s-au schimbat pe parcursul anilor. Dar, într-un final, apelul declarat de primărie și comisia locală a fost respins „ca nefondat”, lucru care e, la drept vorbind, deja o tradiție pentru Primăria Cluj-Napoca. La data de 31.07.2024, s-a pronunțat sentința finală, adică ziua în care primăria a mai bifat încă o înfrângere pe lunga sa listă de procese pierdute.

Ce urmează pentru Primărie?

Primăria Cluj-Napoca, ca un soldat rănit pe câmpul de luptă al proceselor pierdute, va trebui acum să accepte că terenul respectiv nu mai este al lor, ci al cetățenilor care au luptat din greu pentru el. Nechiforii au câștigat și, cine știe, poate că următorul pas va fi să își facă un frumos foișor sau o grădină pe acești 276 de metri pătrați. Tot ce rămâne pentru primărie este să își lingă rănile și să se pregătească pentru următorul proces pe care, probabil, îl vor pierde. Cine știe, poate într-o bună zi vor reuși să câștige unul!

Până atunci, însă, clujenii au învățat o lecție importantă: când vine vorba de terenuri și de drepturi de proprietate, primăria Cluj-Napoca este ca un boxer care lovește aerul – mult efort, dar niciun rezultat concret.

6 COMENTARII

  1. juristii primariei nu merg la procesele primariei in 90% din cazuri, depun doar hartii. In sala de judecata e judecatorul si cu avocatii partii reclamante, aproape niciodata reprezentantii primariei, nu se prezinta la termene.

  2. In 2015 au intabulat 5 blocuri construite fara autorizatie, pe un teren infundat, fara iesire pa drum aproape de strada bibescu, le au dat nr pe strada asta desi nu pot intra pe strada ii pus gard, drept spaga, au dat gratis sau au vandut la pret mai mic apt la angajati primarie si au intrat cu tupeu pe drum privat eliade cu masinile, fara acte, fara sa platesca nimic, asa procedeaza neamurile din gasca lui boc. I ti ia din proprietate sa ti o foloseasca abuziv. Mizerie mare individu asta numit primar

  3. Nici nu trebuie să meargă acolo unde merg avocații , cunoscuții și partenerii acestora. Și câteodată uita să achite taxa de timbru sau să nu se apere deloc pt ca trebuie să câștige celălalt , nu Primăria( Serpuitoare1-3) , sau chiar să închidă ochii la intabulările “ mascate și bine știute” a celor ce “ trebuie( Racoviță cu ieșire la Cetății 49-51, Napoca, etc )

  4. Pe langa asta ..PRIVITI PROCESELE PIERDUTE DE POLITIA LOCALA…peste 800….cine plătește..ca pe langa returnările de bani trebuie sa plătească clujenii și ONORARIILE AVOCATILOR..asta da INSTITUTIE……BATAIE DE JOC LA ADRTESA CLUJENILOR..acești nepregătiți care fac doar abuzuri…..SOLICITAM IMPERIOS GUVERNULUI SI PARALAMENTARILOR DESFIINTAREA POLITIEI LOCALE…

  5. Pe cand un audit serios al Curtii de Conturi si DNA la aceasta feuda bochista, numita si Primarie? Poate dupa alegeri cand se vor pritocii zoaiele mizerabile si se va gasi un procuror onest si cinstit care sa opreasca scurgerile masive de bani publici. Doamne ajuta!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.