Sile Pușcaș

În ședința de consiliu local a administrației locale clujene se va supune la vot o hotărâre prin care Sile Pușcaș, patronul afacerii Platinia, va primi de la Primăria Cluj Napoca o sumă de 11 milioane de lei, valoarea unui teren de 12.000 mp pe care omul de afaceri îl are în cartierul Zorilor. Pe locația respectivă administrația clujeană vrea să construiască un parc (Amenajare parc Zona Observator, Cartier Zorilor, din municipiul Cluj-Napoca).

Astfel, prin intermediul firmei Florisal, Sile Puscaș, fostul ginere al PSD-istului clujean Ioan Rus, deține trei parcele de teren (6.877 mp, 3.260 mp și 1.958 mp). Potrivit unui raport de evaluare făcut de SC MondEv Real Estate SRL la mijlocul lunii trecute, valoarea terenului respectiv este cotată la 171,5 euro/mp (circa 830 lei/mp), astfel că pentru terenul cu o suprafață totală de 12.095 mp, municipalitatea condusă de Emil Boc va plăti 10.911.765 lei.

Inițial, experții din cadrul proiectului au prevăzut o sumă pentru despăgubiri în valoare de 9,2 milioane de lei, dar Puscaș nu a acceptat această ofertă și a dat administrația Boc în judecată cerând despăgubiri de peste 200 de milioane de lei!

”Florisal solicită despăgubiri de circa 20 de ori mai mari decât cele estimate în HCL, adică 202 milioane de lei. Societatea Florisal a achiziționat acest teren în 2015 așteptând intrarea în vigoare a noului PUG tocmai pentru a ști foarte clar ce poate construi acolo. Apoi s-a realizat o documentație pentru PUZ ansamblu mixt care a obținut toate avizele, inclusiv a fost aprobată de Comisia de Urbanism. Totuși în 6 martie 2019 ne-am confruntat cu refuzul primarului de a înainta acest PUZ spre aprobare Consiliului Local. Florisal a înaintat acțiune în contencios administrativ, iar Tribunalul Satu Mare a pronunțat în 20 decembrie 2019 sentința civilă prin care primarul este obligat să înainteze acest PUZ spre aprobare în Consiliul Local”, a spus avocata Camelia Isac.

Emil Boc: ”Prioritizăm interesul public față de interesul privat”

În urma argumentelor aduse de avocați, primarul Emil Boc a replicat că în comisie se discută de fapt avizarea unui PUZ și nu aspecte juridice.

”Am ascultat lucruri care nu erau necesare pentru această ședință. Astăzi noi discutăm un PUZ și îi rog pe colegii mei din comisie să se pronunțe strict pe această componentă pentru a putea aviza acest proiect. Ne rezumăm aici la acest lucru, aici nu e instanță de judecată, e avizarea unui PUZ”.

Cu referire la amenjarea parcului, Emil Boc a precizat că toate acțiunile Primăriei Cluj-Napoca se fac prin respectarea legii.

 Boc a spus că exproprierea acestui teren se face în interesul public, iar un parc ar fi mai important decât un proiect imobiliar privat.

”Vreau să fac precizarea că toate documentele care sunt în Primăria Cluj-Napoca, inclusiv cele pe care le discutăm la această masă, sunt în baza legilor și a Constituției statului român. Vreau să vă asumați responsabilitatea afirmațiilor pe care le faceți. Nu există naționalizare, ci este doar o aplicare a legilor statului român în ce privește exproprierea cu justă și prealabilă despăgubire pentru orice investiție de interes public. Sarcina acestor colegi și a mea este să servim interesul public așa cum spune Constituția României și Codul Administrativ, să prioritizăm interesul public față de interesul privat”, a replicat Emil Boc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.