Sute de cereri se depun an de an la Primăria Municipiului Cluj-Napoca pentru o locuinţă socială şi puţini sunt cei care şi primesc un acoperiş deasupra capului. Deşi în administrarea municipalităţii sunt peste 1.000 de locuinţe, niciodată nu sunt de ajuns. Lista de aşteptare e lungă, iar unii clujeni se zbat de câteva luni sau chiar ani să fie repartizaţi într-o locuinţă socială, chiar dacă repartizarea se face în mod normal în 30 de zile calendaristice de la data afişării listei.
Potrivit legii, o locuinţă socială este ”locuinţa care se atribuie cu chirie subvenţionată (între 20 şi 104 lei) unor persoane sau familii a căror situaţie economică nu le permite accesul la o locuinţă în proprietate sau închirierea unei locuinţe în condiţiile pieţei”. De această facilitate pot beneficia ”familiile sau persoanele cu un venit mediu net lunar pe persoană, realizat în ultimele 12 luni, sub nivelul câştigului salarial mediu net lunar pe total economie, comunicat de Institutul Naţional de Statistică”.
Pentru a beneficia de o locuinţă socială, solicitanţii nu trebuie să deţină sau să fi înstrăinat vreun imobil sau vreun teren. Totodată trebuie să aibă domiciliul în Cluj-Napoca şi să facă dovadă că au un venit constant de unde să poată plăti chiria şi cheltuielile lunare. Apoi se acordă un punctaj pe mai multe criterii.
Clujeanul Bozsak Petre-Zoltan în vârstă de 65 de ani se luptă cu primăria pentru a putea intra în posesia locuinţei sociale unde a fost repartizat. Deşi a primit o chirie pe strada Mehedinţi nr. 62-64, de mai bine de jumătate de an, reprezentanţii Primăriei Municipiului Cluj-Napoca dau vina pe birocraţie.
”Am aşteptat trei ani până am reuşit să fac punctajul ca să primesc locuinţă socială. Am primit un loc, m-am clasat pe al treilea loc, după care am primit şi contractul. Cei de la primărie mi-au spus că urmează mici reparaţii la locuinţă, însă aceste mici reparaţii durează din septembrie 2016, iar eu nu pot intra în posesia lui. Mi-au motivat că trebuie să facă şi cheie, când o cheie se face în câteva minute, fel şi fel de motive de neînţeles.
I-am întrebat dacă la sfârşitul anului 2017, de sărbători, voi putea intra în casă, mi-au spus că nu e sigur, că nu sunt materiale, deşi acum câteva luni m-au asigurat că totul e ok, totul merge bine, totul e frumos şi imediat e gata, prin 1 ianuarie. Nu ştiu dacă au făcut ceva reparaţii sau au lucrat ceva în apartament, însă vecinii de acolo mi-au zis că nu au văzut niciun muncitor, nici măcar un glet pe perete, deci atât de mult s-a lucrat….
Deşi insist şi le aduc aminte că s-a construit un nou cartier de locuinţe, ei nu-s în stare să-mi dea o cameră. Mi se spune mereu că birocraţia e de vină…”, încheie Bozsak Petre-Zoltan.
Cerere nesoluţionată de aproape 10 ani
Julia Melinda Nagy i-a semnalat primarului Emil Boc faptul că deşi dosarul depus de către mama sa pentru a primi o locuinţă socială a fost depus în 2008, cererea ei nu a fost soluţionată:
”Domnule primar, problema mea este cu privire la repartizarea într-o locuinţă socială. Dosarul a fost depus în anul 2008 de către mama mea, Nagy Ioana, în urma retrocedării locuinţei şi evacuării noastre din aceasta, pe adresa Someşului nr.15-17. Între timp mama mea a pierdut adresa de Cluj şi s-a întors în judeţul Maramureş, trecând dosarul pe numele meu. În tot acest timp toţi locatarii de pe Someşului 15-17, aflaţi în aceeaşi situaţie ca noi au fost repartizaţi, iar mai târziu, prin anul 2012 cred, alţi locatari de pe aceeaşi strada, de la nr 24, au fost repartizaţi în decurs de jumătate de an(!) datorită necesităţii de a evacua spaţiul locuit de ei (tot în urma unei afaceri încheiate pe spaţiul acela). Abia în 2016 s-a considerat că am merita să ajungem pe lista de priorităţi, deşi toate celelalte cazuri, care pot fi verificate, au avut prioritate în concordanţă cu urgenţa situaţiei!
Mama mea a fost în audienta în jurul datei de 20 septembrie (n.r. 2016) la care, din câte am înţeles, s-a insistat pe ideea că nu există locuinţe disponibile şi la final s-a preconizat şi un răspuns nefavorabil în legătura cu modificarea punctajului; răspuns pe care oricum încă nu l-am primit.
Eu vă întreb acum, vi se pare normal să mi se negocieze punctajul în această situaţie? Nu vi se pare nefiresc să discutăm despre câte puncte mai primesc pe când noi trebuia deja să primim locuinţa de atâta timp? Şi dacă ar fi aşa, cât de rău ar trebui să-mi fie şi ce mai trebuie să fac ca să merit o locuinţă pentru mine şi mama mea? Aşa punem problema? Primăria decide cine merită şi cine nu, sau primăria este aleasă ca să deservească cetăţenii şi să se asigure că nu sunt înşelaţi sau dezavantajaţi? Cum se poate ca după opt ani de la depunerea dosarului, care arată clar situaţia în care am fost puse, să nu se rezolve nimic? Unde se afla eroarea?? Tot ceea ce va spun este real si verificabil, tot ce v-am relatat aici sunt fapte reale. Restudiaţi dosarul, ar trebui sa găsiţi şi decizia de evacuare acolo, şi vă rog să reveniţi cu un răspuns cât se poate de clar pentru care noi NU suntem eligibile pentru locuinţă. Doresc să ştiu pe cine trebuie să dau în judecată pentru situaţia asta, este inacceptabil din partea oricărei instituţii să mă priveze şi de locuinţă şi de o despăgubire!”.
Vorba lungă, sărăcia omului
Aşa cum ne-au obişnuit, reprezentanţii primăriei nu răspund concret cerinţelor:
”Precizam faptul că repartizarea locuinţelor sociale se face nominal, în ordinea listei de priorităţi, stabilită conform criteriilor de punctare, în baza prevederilor Legii nr. 114/1996, actualizată şi republicată, cu modificările şi completările ulterioare şi a Hotărârii Guvernului nr. 1275/2000 actualizată.
Documentele depuse în dosarul cu nr. 204390/10.05.2016, pentru lista de priorităţi din anul 2017, în vederea obţinerii unei locuinţe sociale, vor fi instrumentate de către inspectorii din cadrul Serviciului Administrare Spaţii, Terenuri, urmând a fi supuse spre analiza, Comisiei mixte de repartiţie a locuinţelor fond de stat.
Vă recomandăm să urmăriţi lista provizorie, respectiv lista finală de priorităţi pentru anul 2017, care vor fi făcute publice pe site-ul instituţiei (http://www.primariaclujnapoca.ro), cât şi la avizierul de pe strada Moţilor nr. 5-7 (Centru de Informare pentru Cetăţeni).
De asemenea, vă recomandăm să depuneţi dosar pentru obţinerea unei locuinţe construite din fondurile ANL. Astfel, pentru a fi înscrisă în lista de priorităţi din anul 2017, conform prevederilor HCL nr. 366/27.09.2012, modificată prin HCL nr. 427/12.09.2013, este necesar să întocmiţi un dosar, cu documentaţia aferentă pe care să-l înregistraţi la Primăria Municipiului Cluj-Napoca, până la data de 31.12.2016.
Formularele necesare pentru completarea dosarului în vederea înscrierii în lista de priorităţi la locuinţele ANL, pot fi obţinute de la Serviciul Centrul de Informare pentru Cetăţeni – înregistrare documente, Str. Moţilor nr. 5-7, respectiv pe site-ul autorităţii locale http://www.primariaclujnapoca.ro/locuinte.html.
Pentru alte informaţii vă stăm la dispoziţie la tel. 0264596030, int. 4523, cam. 68, et. II, între orele 9.00 – 10.00 şi 14.00 – 16.00 (luni-joi), respectiv între orele 9.00 – 10.00 si 13.00 – 14.30 (vineri)”. se arată în răspunsul furnizat de Serviciul administrare spaţii, terenuri.
Directorul comisiei de repartizare a locuinţelor sociale din fondul locativ de stat este Iulia Ardeuş, iar şef-serviciu este Bogdana Raluca Ferezan.