Primăria Cluj-Napoca urmează să investească 3 milioane de euro în sala de sport a Colegiului George Coșbuc. Investiția se face în condițiile în care sala stă închisă din 2018. Atunci, administrația locală a plătit 2 milioane euro unei firme care a făcut lucrările de mântuială.
Ce se va face cu banii
Consilierii locali vor aloca 15 milioane de lei (3 milioane euro), din bugetul local. Banii vor fi folosiți pentru o serie de lucrări pentru ca sala de sport să fie adusă la standardele actuale. S-a luat în calcul chiar demolarea construcției și ridicarea unei noi săli de sport. Așadar, în 11 luni, e nevoie de următoarele lucrări:
- fundații noi pentru zona de consolidare, stâlpi metalici și consolidarea grinzilor din planșeul peste parter.
- înlocuirea pereților din BCA de la etaj cu pereți ușori de tip sandwich cu izolație termică inclusă
- refacerea integrală a finisajelor interioare și exterioare – pardoseli, pereți, învelitoare
- refacerea instalațiilor electrice în totalitate
- înlocuirea pereților externi de la etaj
- consolidarea structurii de rezistență a clădirii
Cum s-a ajuns aici?
Construcția, inaugurată în 2014, a fost prezentată drept ”cea mai modernă sală de sport” din Cluj-Napoca. A costat 2,1 milioane de lei, fiind realizată din fondurile Primăriei Cluj-Napoca. Investiția este dotată cu tribune în care încap aproape 100 de spectatori. Sala poate găzdui meciuri de baschet, handbal volei și chiar tenis, arată zcj.ro.
În 2018, a fost însă închisă din pricina fisurilor apărute în tavan.
Primăria Cluj-Napoca a comandat, în 2019, o expertiză care a indicat o deformație totală de 128 de milimetri a planșeului. Pentru soluționarea acesteia s-a dispus montarea unei grinzi metalice de susținere a acoperișului. De asemenea, au mai fost dispuse refacerea tuturor finisajelor realizat încă de la inaugurarea din 2014.
Firma care a făcut lucrarea în 2014, S.C.Conimet Impex S.R.L nu a vrut să vină să facă reparațiile. Primăria Cluj-Napoca s-a angajat că le va face din fondurile municipiului iar apoi le va recupera de la constructor, pe calea instanței (n.red. Până acum nu s-a soluționat acest pas.).
Primarul OSĂ
Primarul Emil Boc anunța, în 2019, alocarea a 6 milioane lei pentru reparații, conform devizului realizat de proiectantul Asocierea SC Rheinbrucke SRL (lider) – SC Ronoaqua SRL – SC Artehnis SRL – SC Civil Speed SRL – SC Sellm SRL. Contractul cu această asociere a fost reziliat pentru întârzieri.
Ulterior, în 2021, Primăria a încheiat contractul de proiectare și execuție lucrări pentru consolidarea sălii de sport cu Tomoroga Construct SRL. Pe parcursul derulării etapei de elaborare a proiectului tehnic, s-a impus extinderea investigațiilor efectuate la momentul expertizei inițiale (deformație mare a planșeului peste sala de sport) analizarea și investigarea stării tehnice a fundațiilor construcției. În acest sens a fost elaborată o nouă expertiză tehnică prin care s-a propus consolidarea ansamblului structural. Tomoroaga Construct are sediul în Bistrița-Năsăud și a câștigat licitația pentru restaurarea Castelului Banffy din Răscruci. Proiectarea a fost realizată de firma clujeană Arhi Beast SRL.