Primăria Cluj Napoca va retehnologiza echipamentul audio-video din Sala de sticlă, locul unde se întrunesc ședințele de consiliu local, de urbanism, etc. Pentru achiziția aparaturii respective, administrația condusă de Emil Boc a organizat o licitație prin intermediul unei proceduri care nu respectă valoarea maximă a banilor plătiți în cadrul contractului. Însă, există o explicație! Peste jumătate de milion de lei vor ajunge în conturile firmei Avitech Co, o companie legată de afacerile fostului deputat Sebastian Ghiță.

La jumătatea acestei luni, Primăria Cluj Napoca a atribuit contractul „Echipamente pentru retehnologizarea Sălii de sticlă a Primăriei Municipiului Cluj Napoca” firmei Avitech Co SRL. Dacă estimarea valorii contractului a fost de 618.488 lei, fără TVA, societatea a câștigat licitația cu oferta de 604.771,97 lei, fără TVA.

Potrivit legii Achizițiilor publice, pragul pentru ca o autoritate publică să organizeze o licitație prin intermediul procedurii simplificate este de 600.129 lei, iar în cazul de față valoarea a depășit acest plafon.

În momentul de față, Avitech este administrată de  DOGARU TRAIAN VALENTIN și ROESCU ANTON GABRIEL, doi foști angajați ai acestei firme care au devenit acționari în cote egale. Însă, societatea a fost fondată de Silvio Vitenstein, persoana care s-a ocupat de softul pentru depistarea eventualelor nereguli de la referendumul din 2012 pentru demiterea președintelui de atunci, Traian Băsescu.

Firma a fost și în vizorul DNA, procurorii vizând legăturile pe care societatea le are cu Sebastian Ghiță.  În cadrul dosarului a fost cercetat contractul atribuit în 2013 către asocierea Omnilogic-Avitech Co, cu o valoare de 119.840.458 de lei fără TVA din care o parte în valoare totală de 20.922.112 plus TVA putea fi subcontractată. Asocierea Omnilogic- Avitech Co. a declarat autorităţii contractante doar compania Romtelecom ca subcontractor pentru instalarea de echipamente de infrastructură, numele 2K Telecom nefiind menţionat în niciunul dintre documentele publice aferente achiziţiei.

Avitech era deţinută de trei firme offshore din Cipru, din Nicosia, AVITECH OVERSEAS Co LTD, EAGLELINK CORPORATION LIMITED şi ZONIX INVESTMENTS LIMITED.

Fondatorul firmei este Silvio Vitenstein, care era patronul SC XOR IT Systems, firmă care în 2012 îşi adjudecă licitaţia organizată de Autoritatea Electorală Permanentă pentru softul care trebuia să detecteze posibilele nereguli de la referendumul pentru demiterea preşedintelui. Iar iţele XOR IT Systems duc spre Sebastian Ghiţă. Asta întrucât în 2004 Vitenstein a cesionat integral părţile din XOR către un offshore Ryamco Limited, el rămânând administrator. După o cascadă de cesionări de acțiuni între off-shore-uri firma a ajuns să fie controlată de Bogdan Padiu,  fondator al afacerii Teamnet International SRL, companie controlată de Sebastian Ghiţă.

Într-o interpelare din martie 2015, deputatul Mircea Cazan a dezvăluit că în spatele lui Vitenstein se află același Sebastian Ghiță, al cărui frate deține 2 K Telekom, firma anchetată alături de Avitech.

Parlamentarii au votat Avitech

Și Camera Deputaților a avut de-a face cu afacerile care gravitează în jurul Avitech, care a pus la dispoziția parlamentarilor un sistem de vot care s-a dovedit a avea hibe serioase și a fost scos din funcțiune. Sistemul respectiv a costat 1,9 milioane lei, fără TVA.

De asemenea, firma a încheiat un contract și cu Poliția de Frontieră. Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră (IGPF) a atribuit pe 04.08.2015 contractul privind achiziţia de „echipamente si produse software pentru proiectul „HOME/2012/EBFX/CA/2018 – Schimbul de tablouri situaţionale între secţiunile de frontieră externă comună între România şi Bulgaria”. Echipamentele vor fi livrate la sediul central din Bucureşti al IGPF, Garda de Coastă Constanţa, ITPF Giurgiu şi ITPF Timişoara. Potrivit descrierii IGPF, „contractul de furnizare are ca scop principal implementarea unui sistem securizat ce va asigura schimbul de tablouri situaţionale între secţiunile de frontieră externe comune între România şi Bulgaria. Componenţa sistemului:a. Echipamente de comunicaţii; b. Echipamente de videoconferinţă; c. Echipamente tip tablă interactivă (Smartboard); d. Software – Soluţie de poştă electronică securizată; e. Echipamente IT; f. Table magnetice”. Contractul în valoare totală de 122.900 de euro, fără TVA, a fost atribuit firmei Avitech Co SRL din comuna ilfoveană Voluntari, banii provenind din Fondul pentru Frontierele Externe – Comunity Actions 2012 şi de la bugetul de stat.

Pe de altă parte, Anton Roenescu spune că firma Avitech nu are de-a face cu afacerile lui Sebastian Ghiță.

”AVITECH CO SRL nu a aparținut niciodată, direct sau indirect, domnului Sebastian Ghiță sau altei persoane din anturajul acestuia. AVITECH CO SRL nu a fost controlată niciodată, direct sau indirect, de către domnul Sebastian Ghiță sau de altă persoană din anturajul acestuia”, spune Roenescu într-un punct de vedere.

Furnizorul SRI

Avitech Co este unul dintre contractorii istorici ai Serviciului Român de Informații (SRI). În timp ce 2K Telecom, firma controlată de Sebastian Ghiță, devenea furnizorul STS, Avitech Co primea în aceeași, prin atribuire directă, 11 contracte de la SRI. Firma a livrat atunci SRI-ului o gamă largă de aparatură de specialitate, de la detectori de mișcare până la cititoare de carduri inteligente. Firma din grupul Ghiță a furnizat Serviciului inclusiv o unitate de control al accesului și o centrală antiefracție. Apoi, Avitech Co a luat alte 130 de contracte atribuite direct, fără licitație, de la Ministerul Apărării Naționale și Ministerul Educației.

Milioanele de euro din jurul lui Ghiță

În martie 2015, deputatul PNL, Mircea Cazan, îi adresa o interpelare primului ministru în care solicita lămuriri, în scris, despre cum a ajuns în 2012 deputatul Sebastian Ghiţă beneficiarul unui contract de 90 milioane de euro, pentru deservirea cu internet a zonelor rurale din România (proiectul Ro-NET), inclusiv prin intermediul lui Silvio Vitenstein şi Avitech Co, detaliind argumentat legăturile dintre aceştia. Avitech Co a derulat afaceri bizare şi cu fostul ministru de Finanţe Darius Vâlcov, pe când acesta era primarul Slatinei.

Presa centrală a prezentat pe larg cazul Centrului Cultural „Eugen Ionescu”, un spaţiu de 1.400 metri pătraţi pentru care Vâlcov a cheltuit 3 milioane de euro, pornind de la o estimare iniţială de 1 milion de euro. Între timp, Darius Vâlcov a fost eliberat, după ce a recunoscut acuzaţiile de corupţie aduse de DNA. Revenind la Avitech Co, firma din anturajul lui Sebastian Ghiţă care va securiza frontiera UE a declarat pentru anul 2017 o cifră de afaceri de peste 45 milioane lei şi un profit net de aproape 50.000 lei, cu 135 de angajaţi.

Cine a mai participat la licitație

Potrivit unui răspuns al Primăriei Cluj Napoca, la această licitația s-au înscris patru firme, însă două dintre ele au fost excluse. De asemenea, pentru această licitație administrația locală nu a angajat un proiectant sau expert pentru achiziție, ofertele depuse fiind analizate de către o comisie de licitație internă.

”S-au depus 4 oferte: SC Sight Defence SRL – nu a depus ofertă tehnică și nici garanție de participare, Root Security SRL – nu a depus garanție de participare, BYRON Impex SRL, Avitech Co SRL”, arată un răspuns al biroului de presă din cadrul Primăriei Cluj Napoca.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.