
Cluj-Napoca va returna la bugetul de stat 20 de milioane de euro din bugetul local pe 2025, în baza unei taxe de solidaritate introduse prin Legea bugetului de stat de anul acesta. Măsura vizează redistribuirea resurselor către administrațiile locale mai sărace, însă a fost deja criticată de opoziție și de primari din marile orașe, inclusiv cel din Timișoara. Municipiul de pe Bega ocupă locul doi în clasamentul celor mai afectați contribuabili ai noii taxe, după Cluj.
Primarul Emil Boc a apărat măsura, spunând că nu o vede ca pe o pierdere, ci ca pe un gest necesar de solidaritate.
„Taxa de solidaritate este de 20 de milioane de euro. Suntem mândri că putem contribui cu o asemenea taxă în momentul în care țara are nevoie. Și noi beneficiem de resurse europene, așa că trebuie să întindem o mână celor care au nevoie, nu doar să ne plângem”, a declarat edilul, pe 24 februarie.
Taxa de solidaritate se aplică municipiilor care obțin venituri din cota pe impozitul pe venit peste media națională. Pentru fiecare leu care depășește această medie, 15% trebuie virat la bugetul de stat. Amendamentul a fost introdus și votat odată cu Legea bugetului de stat, fiind contestat de mai multe administrații locale.
Citește și: Nord Conforest și Emil Boc au primit cartonaș roșu de la Curtea de Conturi pentru plățile nelegale
Sunt de acord, toți suntem români dar unii sunt mai harnici, mai dotați cu materie cenușie…
Întrebarea este: noi le dăm și suntem solidari însă ei ce oferă la schimb?!