Curtea de Apel Argeș a decis să dea un verdict favorabil administrației clujene în a doua rundă de judecare a procesului între firma CLEARLINE DEVELOPMENT & MANAGEMENT SRL (fosta societate Impact Developer&Contractor SRL) și Primăria Cluj Napoca. În prima instanță judecătorii argeșeni au decis că primăria ar trebui să plătească daune de 8 milioane euro de pe urma faptului că nu s-a mai construit Cartierul Tineretului, o ”gargară” imobiliară pentru care primarul Emil Boc a semnat în 2011. Ulterior, nu s-a mai făcut nimic.

La mijlocul acestei luni, Curtea de Apel Pitești a decis să întoarcă verdictul Tribunalului Comercial Argeș prin care Primăria Cluj Napoca ar fi trebuit să plătească aproximativ 8 milioane de euro firmei CLEARLINE DEVELOPMENT & MANAGEMENT SRL.

”Respinge apelul formulat împotriva încheierilor de şedinţă. Admite apelul formulat împotriva sentinţei. Schimbă în parte sentinţa, în sensul că respinge cererea, astfel cum a fost modificată, formulată de reclamantă. Înlătură menţiunea referitoare la obligarea pârâţilor la plata cheltuielilor de judecată către reclamantă. Menţine în rest sentinţa. Cu recurs în termen de 15 zile de la comunicare”, arată soluția pe scurt a instanței care nu a motivat, până la data redactării acestui articol, sentința dată.

În anul 2011, Primăria Cluj Napoca s-a asociat cu SC Impact Developer&Contractor în cadrul firmei Lomb SA. Prin această firmă urma să se construiască un cartier de locuințe pentru tineri pe Dealul Lomb. Administrația clujeană urma să vină cu un aport care consta în terenul cu o suprafață de 179 de ha, iar firma privată cu banii pentru investiția imobiliară.

Potrivit cererii de chemare în judecată, cei de la Impact ar fi întreprins toate demersurile necesare realizării proiectului, fiind derulate numeroase proiecte tehnice și studii de fezabilitate privind drumurile, îmbunătățirile funciare și prevenirea eroziunii și stabilizării solului, proiecte tehnice pentru parcuri și spatii verzi, etc. 

”Consiliul Local nu a înțeles să-și îndeplinească obligația esențială asumată în actul constitutiv al societății și impusă totodată de dispozițiile legale de a efectua plata vărsămintelor la capitalul social, la expirarea termenului de 2 ani stabilit pentru efectuarea plății vărsămintelor la capitalul social”, se arată în document.

De altfel, Primăria Cluj Napoca nici până la data introducerii cererii Consiliul Local nu a comunicat vreo explicație cu privire la refuzul de îndeplini această obligație.

În opinia avocaților celor de la Clearline, ”nerespectarea de către Consiliul Local al Mun.  Cluj Napoca a obligației de a vărsa la capitalul social al societății Lomb SA a aportului constând în terenul în suprafață de 179 ha, situat în zona Dealul Lomb, Cluj Napoca, face pe deplin întemeiate pretențiile reclamantei, constând în acordarea de daune-interese reprezentând prejudiciul efectiv suferit”, se mai arată în cadrul dosarului.

Primăria Cluj Napoca a mers pe mâna lui Bostan din afacerea Lomb

Contractul cu Impact a fost semnat în virtutea faptului că firma a câștigat o licitație care avea, la nivelul anului 2007, o valoare de 600 de milioane de euro. Trebuiau construite mii de locuințe, iar planurile de pe hârtie arătau foarte bine. În caietul de sarcini se arăta că administrația locală va deține majoritatea părților sociale – 51%. Însă, în consiliul de administrației al SC Lomb compania Impact avea doi reprezentanți, iar Consiliul Local era reprezentat de Marius Raul Bostan. Ulterior, pentru serviciile prestate a ajuns să fie propus de Dacian Cioloș pentru funcția de ministru la Comunicaţii şi Societatea Informaţională din Guvernul Tehnocrat de acum 5 ani. Cât timp a fost în CA-ul firmei Lomb, Bostan nu a făcut mare lucru, ci doar a supravegheat modul în care deciziile erau luate de reprezentanții Impact. Ca ”norocul”, persoana care lua deciziile importante era Liviu Niță, un om de afaceri care făcea parte și din conducerea companiei Impact și era urmărit penal în perioada respectivă prin prisma în care compania Impact era ținta unor plângeri penale venite de la mai mulți clienți din Oradea, București și Constanța.

Astfel, firma Lomb pendula între deciziile părtinitoare luate de reprezentanții firmei private și inactivitatea lui Bostan, reprezentantul primăriei clujene.

În același timp, reprezentanții administrației locale aveau toate semnalele că trebuie să fie atenți la deciziile luate de reprezentanții Impact.

La Oradea, unde SC Impact a derulat un proiect asemănător cu cel de la Cluj, compania constructoare a fost acuzată de Primăria Oradea că nu şi-a respectat o serie de obligaţii contractuale. Municipalitatea orădeană a arătat că SC Impact nu ar fi avut voie să vândă metrul pătrat construit cu mai mult de 335 de euro, însă un contract de vânzare-cumpărare încheiat pe numele unui orădean arată că preţul de cumpărare a fost în jur de 500 de euro/mp. Conform oficialilor primăriei orădene, compania Impact Developer&Contractor nu şi-a respectat obligaţiile contractuale faţă de municipalitatea orădeană. „Vânzarea locuinţelor s-a făcut la un preţ peste valoarea stabilită în contract, de 335 de euro/mp şi locuinţele nu au fost terminate în termenul de 1.200 de zile”, se arată într-o adresă a primăriei din Oradea.

La Constanţa, unde şi aici au apărut nemulţumiri vizavi de modul în care Impact şi-a respectat obligaţiile contractuale, conflictele au apărut după ce clienţii s-au trezit acasă cu somaţii prin care li se sugera să accepte semnarea unui “Act adiţional la Contractul de Execuţie”, act prin care clienţii se angajează să plătească ratele de achitare a caselor la un alt curs al monedei euro decât cel care era în vigoare la data respectivă.

Ce sume a calculat prima instanță pentru daunele acordate firmei Clearline

Într-o informare trimisă acționarilor firmei Clearline, societatea informează acționarii și investitorii cu privire la pronunțarea instanței în dosarul nr. 1032/1259/2012 aflat pe rolul Tribunalului Specializat Argeș în cadrul căruia, Societatea de proiect (Clearline Development and Management SRL) solicita obligarea Consiliului Local al Municipiului Cluj-Napoca și Municipiului Cluj-Napoca – prin Primar, la plata de despăgubiri în sumă de 24.532.741,65 lei (TVA inclus) cu titlu de prejudiciu cauzat firmei Clearline (Lomb) de către pârâtă, rezultat din executarea parțială a proiectului „Cartierul Dealul Lomb”, la care se adaugă dobânda legală penalizatoare calculată până la data de 01.04.2021 în cuantum total de 13.862.967,16 lei. 

Proiectul Lomb, presupunea construirea a 5700 de unităţi rezidenţiale, dar şi spaţii de birouri şi comerciale pe o suprafaţă de 267 de hectare. Proiectul ar fi trebuit să evolueze astfel:

– în termen de 12 luni de la obţinerea autorizaţiei de construire, investitorul trebuie să predea suprafaţa ofertată;

– în termen de 24 de luni de la obţinerea autorizaţiei de construire să finalizeze locuinţele sociale;

– în termen de 3 ani să finalizeze 50% din numărul total de locuinţe, iar în termen de 5 ani să finalizeze 100% din totalul locuinţelor rezultate din PUZ.

Patronul Impact a primit o despăgubire de 8 milioane euro

În momentul de faţă, acţiunile Impact sunt deţinute de omul de afaceri Gheorghe Iaciu, care controlează pachetul majoritar, de 48,49% din Impact Developer & Contractor SA, după ce preluat în 2013 participaţiile fondatorilor Dan Ioan Popp şi Carmen Săndulescu, ale căror acţiuni au fost executate silit, la cererea Băncii Transilvania. Adrian Andrici deţine 15,24%, Swiss Capital deţine 10,46%. Restul acţiunilor, de 24,82% sunt deţinute de alte persoane fizice şi juridice. Iaciu împreună cu Andrici figurează pe lista norocoşilor care au obţinut despăgubiri de la ANRP. Conform procurorilor DNA, primii patru mari beneficiari ai tranzacţiilor drepturilor litigioase au obţinut titluri de 450 de ori mai valoroase decât sumele pe care le-au cheltuit cu moştenitorii de drept. Cea mai profitabilă afacere a făcut-o Stelian Gheorghe,  care a primit un beneficiu de 60 de ori mai mare, pe baza unei supraevaluări, datorită legăturii sale cu Dorin Cocoş şi a influenţei acestuia din urmă în lumea politică.

Gheorghe Iaciu a câştigat, dintr-o singură despăgubire, opt milioane de euro!

Andrici implicat în dosarul fostului șef DIICOT

Adrian Andrici, unul dintre foștii acționari Impact, a fost nominalizat de procurorii DNA în dosarul în care a fost arestată preventiv Alina Bica, fosta şefa a DIICOT, Potrivit acestora, Adrian Andrici şi Stelian Gheorghe au împărţit cele 61,7 milioane de euro cu care a fost prejudiciat statul. El era, cu 85%, principalul acţionar al Club Sportiv U Craiova SA. În afară clubului de fotbal, este implicat în domeniul construcţiilor, prin SCT Bucureşti  şi CCCF Drumuri şi Poduri Timişoara SRL, al imobiliarelor – prin Rural Moldova SRL, Extraland SRL Voluntari şi Pro Real Estate Development SRL,  şi al comerţului, prin Intensiv DVM SRL. Andrici este de asemenea prezent pe piaţa media, deţinând alături de Adevărul Holding postul Radio City FM Bucureşti(40%) şi este unul dintre finanţatorii revistei Kamikaze.

În SC Impact, partenerii lui Andrici erau Dan Ioan Popp, Carmen Daniela Săndulescu şi soţul Andreei Paul Vass (fost deputat PNL), Cristian Paul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.