Recent, proiectul de modernizare a zonei Expo Transilvania din cartierul Mărăști a fost analizat în Comisia tehnică de urbanism a administrației locale. În loc să se îndrepte spre alegerea unui executant al lucrării, direcția impusă de reprezentanții municipalității este spre sălile de judecată. Firma care se ocupă de proiectul de regenerare urbană acuză reprezentanții primăriei că nu răspund la solicitări și că vor executarea de lucrări care exced contractul semnat. Firma îi aparține unui fost consilier de-a lui Valerian Vreme, fost ministru al Comunicațiilor.
În 2021, firma din București FIP Consulting a câștigat contractul pentru proiectarea, extinderea și regenerarea suprafețelor verzi din Parcul Aurel Vlaicu și adiacente zonei Expo-Transilvania. Inițial, administrația clujeană a cerut implementarea conceptul “Walkable streets” pe 4 strazi: str. Dambovitei, Aleea Damboviței, Tribunul Vlăduțiu și Ialomiței, precum și construirea a două parcări multietajate, cu o capacitate minimă de 350 de locuri.
Acum, administrația locală cere includerea clădirii Expo Transilvania în proiect, clădire care oricum nu aparține autorității locale și suplimentarea numărului de locuri de parcare cu încă 150.
„Nu a fost niciodată în tema de proiectare să facem un proiect pentru Expo Transilvania și nici să proiectăm mai multe locuri de parcare. Țineți proiectul în analiză de șase luni și ne chemați în ședință o dată la trei luni, dar nu ne răspundeți la nicio comunicare”, a transmis în cadrul ședinței tehnice reprezentanta firmei FIP Consulting.
De asemenea, reprezentanta firmei i-a acuzat pe angajații primăriei că nu răspund la solicitări, nu pun la dispoziție documentațiile cerute și, în general, încearcă din rasputeri să pună bețe în roate acestui proiect.
De altfel, firma a obținut acest contract în urma unei decizii a Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor.
Inițial, contractul a fost adjudecat de asocierea dintre compania de arhitectură belgiană, Metapolis Architects, și firma clujeană Prodeco Arhitectură și Inginerie, care se ocupă și de proiectul de modernizare a Cetățuii.
Compania Fip Consulting a contestat licitația pe motiv că Primăria Cluj Napoca a favorizat oferta depusă de asocierea dintre firma olandeză și cea clujeană, iar CNSC a dispus reevaluarea ofertelor.
”Ofertantul care a declarat ca fiind confidențiale anumite documente din cadrul ofertei sale, avea obligația, conform art 19 al 3, să le marcheze sau să le indice ca atare, în mod explicit și vizibil, ca fiind confidențiale. Or nu acesta este cazul ofertei asocierii Metapolis Architects – Prodeco Arhitectură și Inginerie, care nu și-a declarat în niciun fel oferta sau documente din ofertă ca fiind confidențiale. Cu toate acestea, deși a adresat numeroase solicitări autorități contractante, atât prin cerere scrisă, cât și prin e-mail, contestatorul menționează că aceasta nu i-a acordat accesul la documentele achiziției, justificând, cu încălcarea prevederilor art 217 din Legea 98/2016, că dosarul achiziției se finalizează abia după semnarea contractului, motiv pentru care nu îi poate pune la dispoziție niciun document, cu excepția raportului procedurii. Contestatorul consideră că atitudinea autorității contractante încalcă în mod grav principiul transparenței, scopul final fiind de a „proteja” și avantaja ofertantul asocierea SC Metapolis Architects – Prodeco Arhitectură și Inginerie. Astfel, contestatorul consideră că a fost grav încălcat principiul nediscriminării și al tratamentului egal”, arată motivarea CNSC din cadrul contestației.
În final, cei de la CNSC au decis reevaluarea ofertelor, iar contractul a ajuns la această societate.
Cei de la FIP Consulting s-au ocupat și de proiectul pentru modernizarea str. Moţilor, din Cluj-Napoca
Consilier al unui fost ministru implicat în dosarul Microsoft
Firma Fip Consulting le aparține lui Victor Radu Andronic, care are pachetul majoritar și ocupă funcția de administrator, și soției lui, Elena. Pentru anul 2022, firma a declarat o cifră de afaceri de 6,6 milioane lei, un profit de 2,3 milioane lei și 13 angajați.
Andronic a fost DIRECTOR FINANTARI PROIECTE. EUROPENE la CN CF CFR S.A. și consilier al fostului ministru al Comunicațiilor Valerian Vreme.
În 2019, Valerian Vreme a fost achitat definitiv de către Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) în dosarul Microsoft. El a fost trimis în judecată de Direcția Națională Anticorupție în septembrie 2017 pentru abuz în serviciu și a fost achitat și în primă instanță.
Conform rechizitoriului procurorilor, în perioada septembrie 2010 – februarie 2012, Vreme Valerian, în calitate de ministru al Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei, era acuzat că a încheiat, fără organizarea unei licitaţii publice, cu D.Con-Net AG, lider al unei asocieri de firme, un contract „ce avea ca obiect închirierea, pe o durată de 16 luni şi 13 zile, cu opţiune de cumpărare, a drepturilor neexclusive de utilizare a produselor software Microsoft în şcoli”.
Anul trecut, fostul ministru a fost numit temporar administrator la Societatea Națională de Radiocomunicații (SNR), companie de stat controlată integral de Ministerul Transporturilor.
În ultimii doi ani, firma FIP Consulting a câștigat peste 30 de licitații publice în valoare de aproximativ 20 milioane lei.
Ce prevede implementarea conceptului “Walkable streets”
Spaţiul verde va fi nu doar reabilitat, ci şi extins. Vor fi plantaţi arbori, vor fi realizate facilităţi sportive (baschet, minifotbal, aparate de fitness, jogging), zone de plimbare / promenadă, o zonă de joacă pentru copii în care se doresc instalații creative, incluzive, ecologice. Finanţarea investiţiei va fi realizată în prima fază din fonduri de la bugetul local, urmând ca ulterior să fie accesate surse de finanțare europene nerambursabile, după aprobarea programelor Uniunii Europene aferente următoarei perioade programatice. Un alt punct de atracție îl va reprezenta teatrul în aer liber, respectiv spațiul amenajat pentru workshop-uri și evenimente. Proiectul include zone adaptate persoanelor cu dizabilități.
Componenta aceasta a investiției include amenajare de zone pietonale / shared-space, infrastructură rutieră, trotuare, piste de biciclete, semnalizări, refacerea reţelei de iluminat public stradal, lucrări edilitare, montare mobilier urban, amenajarea spaţiilor publice prin echipamente cu tehnologie smart –
Arterele vizate sunt str. Dâmboviţei – tronsonul dintre str. Ialomiţei şi calea ferată; str. Ialomiţei – tronsonul dintre str. Dâmboviţei și intersecția cu str. Fabricii de Zahăr; str. Tribunul Vlăduţiu – tronsonul dintre str. Dâmboviţei și Răsăritului; aleea Dâmboviţei – tronsonul dintre str. Dâmboviţei și Cojocnei.
De asemenea, primăria lucrează la identificarea amplasamentului pentru un nou parking, de minimum 350 locuri, în această zonă (Expo Transilvania / IRA). Ținând cont de avize și exproprieri, timpul estimat până la lansarea procedurii de execuție este de 16-18 luni. Valoarea estimată a serviciilor de proiectare: 2,2 milioane de lei, fără taxa pe valoarea adăugată.
O problemă de câteva milioane de euro
Primăria Cluj Napoca este pe cale să plătească peste 7,3 milioane de euro firmei imobiliare Nervia Center pentru că nu a permis societății să edifice un mall lângă Expo Transilvania, adică în zona supusă proiectului de modernizare. Administrația Boc a concesionat firmei terenul pentru edificarea proiectului imobiliar, dar ulterior a interzis construcția proiectului. Astfel, primăria condusă de Emil Boc să primească taxa de concesiune fără a da nimic la schimb. Reprezentanții firmei au deschis un proces, iar Tribunalul Comercial Cluj a dat pe fond o soluție prin care obligă administrația locală la plata unor daune consistente. În 2006, consilierii locali clujeni au adoptat o hotărâre prin care s-a aprobat concesionarea unui teren de 5 ha situat în Cluj-Napoca în zona Expo Transilvania pentru construirea unui ansamblu imobiliar care ar fi trebuit un ansamblu hotelier, o parcare și un centru comercial. Ulterior, primăria a refuzat să elibereze autorizația de construcție, astfel că investitorul a rămas cu investiția blocată.
Poate ca urbanistii asteapta ceva ?