Viceprimarul Dan Tarcea a declarat la sfârșitul săptămânii că a fost reziliat contractul în valoare de 1,7 milioane lei pentru actualizarea Planului Urbanistic General (PUG) al municipiului Cluj Napoca. În timp ce oficialul spune că firmele care au câștigat contractul nu s-au ținut de treabă, proiectanții acuză primăria clujeană că nu a pus la dispoziție datele solicitate pentru actualizarea planului urbanistic. În această situația se prefigurează un șir de ani în care maimuțele imobiliare din oraș vor continua să zburde în jungla urbanistică păstorită de edil. Mai mult, într-un caz similar, una dintre societățile proiectante a depus o plângere penală împotriva unor șefi din Primăria Constanța care sunt responsabil de actualizarea PUG-ului orașului de la malul mării.

După ce, timp de zeci de ani, administrația Boc a sufocat urbanistic municipiul Cluj Napoca, viceprimarul Dan Tarcea, a declarat că a fost reziliat contractul pentru actualizarea PUG-ului (Planul Urbanistic General) orașului.

„Este o actualizare a PUG-ului, nu este unul nou. PUG-ul vechi este absolut funcționar, dar actualizarea acestuia cred că va mai dura. Firma care a câștigat licitația nu a depus documentele necesare și cred că, cel mai probabil, vom rezilia acest contract, astfel încât să putem face o nouă licitație”,a declarat viceprimarul Dan Tarcea.

Actualizarea PUG-ului îi costă pe clujeni 1,7 milioane de euro, iar contractul a fost câștigat în 2020 de asocierea Synergetics Corporation (leader de asociere) cu AV Transport Palnning și Panteia B.V. Potrivit contractului, PUG-ul trebuia actualizat în 24 de luni, iar data semnării contractului este 20.11.2020. Astfel că, doar cu câteva luni înainte de finalizarea proiectului, viceprimarul spune că, de fapt, se gândește la rezilierea contractului !

La licitație s-a înscris doar oferta firmelor menționate, iar reprezentanții primăriei nu au agreat acest lucru. Chiar dacă administrația Boc a decis să anuleze licitația, firma a reușit să întoarcă rezultatul procedurii și a câștigat contractul.

În cadrul contestației, arhitectul șef al Municipiului Cluj Napoca, Daniel Pop, a fost acuzat de rea voință. Ca din întâmplare, una dintre firmele care vor lucra la reactualizarea PUG-ului este patronată de Adrian Vîlcan, angajat ca expert în cadrul asocierii care a câștigat contractul în valoare de peste 35 de milioane lei, fără TVA, pentru studiul de fezabilitate legat de proiectul metroului din Cluj Napoca.

Pentru că urbaniștii lui Boc țin morțiș să mascheze neregulile urbanistice cu care au jonglat până acum, au început faulturile la adresa proiectului.

Primăria Cluj Napoca ține la dosar datele urbanistice al orașului

Reprezentanții companiei Synergetics au trimis un punct de vedere către media9.ro în care atrag atenția asupra faptului că administrația Boc nu și-a onorat obligațiile contractuale.

„Companiei Synergetics nu i-au fost puse la dispoziție de către beneficiar toate informațiile și datele necesare pentru a putea finaliza etapele prevăzute prin contract și stabilite prin documentația de atribuire. Acestea sunt încă în posesia beneficiarului. Etapele contractuale sunt în interdependență și succesiune logică, respectiv, pentru executarea activităților unei faze este necesară finalizarea fazei anterioare. Compania noastră a solicitat în mai multe rânduri accesul la informațiile necesare și a venit în întâmpinarea unor probleme, care ar fi putut apărea independent de voința beneficiarului, cu o serie de propuneri de soluții concrete, astfel încât procesul să poată continua în cele mai bune condiții de performanță”) și au subliniat că au cerut Primăriei să demareze etapa de consultare publică, dar au fost refuzați („Am solicitat demararea procedurii de consultare a populației prin intermediul anchetelor socio-urbanistice încă de anul trecut și am furnizat documentele necesare pentru aprobare. Decizia în privința oportunității și a modalităților în care se vor derula aceste consultări aparține însă primăriei, ceea ce este firesc pentru că primăria știe cel mai bine nevoile și agenda comunității.

Nu ascundem că am fost întrebați de multe ori, în ultimii ani, de ce insistăm să procesăm și să analizăm cât mai multe informații despre oraș sau să primim seturile complete de documentații de urbanism aprobate, situații litigioase, regimul de proprietate, evidența domeniului public, rețelele de utilități samd în elaborarea unui Plan Urbanistic General. Acesta este un moment în care, poate mai mult ca niciodată, trebuie să înțelegem rolul important pe care planificarea urbană îl are, nu doar din punct de vedere economic și social, cât și din alte puncte de vedere, cu alte grade de complexitate. Criza Covid-19, perioada post-pandemie și ceea ce vedem astăzi în Ucraina ar trebui să redefinească dezbaterea despre viitorul și planificarea orașelor din România în sensul importanței rezilienței, luarea în considerare a conceptului NATO Urban, a pregătirii reale pentru hazard, standardelor serviciilor de utilitate publică, poluării, transportului public sau al unei economii locale stabile. E un bun prilej ca decidenții să nu le mai spună cetățenilor ceea ce cred ei că este bine și ca elaborarea unui nou PUG să fie momentul în care oamenii să fie credibil întrebați ce este important pentru ei, ce anume dă sens și identitate orașului sau cartierului în care locuiesc”, dezvăluie cei de la Synergetics Corporation

Actualul PUG ar fi trebuit să fie valabil până anul acesta

Începând cu data de 22 iunie 2016, vechiul Plan Urbanistic General (PUG), elaborat în cursul anilor 90, a ieșit din uz, intrând în vigoare noul PUG făcut de Universitatea Tehnică Cluj Napoca și firma de arhitectură Planwerk. Potrivit noului PUG, Clujul a fost împărţit în trei zone de importanţă: zona de locuire, zona de urbanizare, unde au fost incluse şi zona Borhanci şi zona de restructurare de 593 de hectare, care se suprapune peste fosta zonă industrială şi un parcelar riveran de 250 de hectare.

Printre nemulțumirile referitoare la noul PUG pot fi enumerate situații în care realitatea din teren nu coincide cu cea din însemnările celor de la Urbanism. În cadrul ședințelor de consiliu local, proprietarii nemulțumiți au menționat că au parcele prea mici pentru a putea să construiască ceea ce permite noul PUG – vile și pensiuni – și că o eventuală înțelegere între proprietari pentru comasarea parcelor nu ar implica decât costuri în plus și obligația ca ei să se lanseze în afaceri în turism, risc pe care nu doresc să și-l asume. În consecință, în opinia lor, ar fi obligați să lase terenurile tot neîntreținute, dacă ar urma calea noului PUG.

Pe lângă arhitecții UTCN-ului s-au mai asociat birourile de arhitectură Planwerk și Bogart, subcontractorii USAMV și societățile IHS România și DASAT Invest. DASAT Invest este deținută de profesorul UTCN, Gavril Torsin, cealaltă societate, IHS Romania (Institute for Housing and Urban Development Studies Romania) este deținută de off-shore-ul Institute for  Housing and Urban Development Studies BV, de Nicolaie Țarălungă și de Sorina Racoviceanu.

La Constanța proiectanții spun că au depus o plângere penală împotriva urbaniștilor de la primărie

Cei de la Synergetics Corporation au câștigat un contract similar, de actualizare a PUG-ului pentru municipiul Constanța. Și acolo, cei de la primărie au început să bage bețe în roate proiectanților care au ales să rezolve probleme printr-o plângere penală.

Synergetics Corporation a finalizat prima fază a primei etape a actualizării Planului Urbanistic General al Constanței și a înaintat două facturi pentru plată. Primăria le-a refuzat, însă, și le-a returnat firmei bucureștene, susținând că, potrivit prevederilor contractuale, plățile se fac la finalul fiecărei etape, nu a fiecărei faze, pe baza proceselor-verbale de recepție a calității și a facturilor emise de prestator. Și doar în limitele procentelor stabilite prin contract, adică 20% din cele 5 milioane de lei, fără TVA, pentru prima etapă.

Proiectanții au înaintat procurorilor plângeri penale, astfel că urbaniștii constănțeni vor trebui să explice procurorilor care a fost relația cu proiectanții.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.