Emil Boc și Vlad Pop

Primăria Cluj Napoca încearcă în toate felurile posibile să nu recupereze banii tocați prin intermediul Federației Share pentru organizarea primei ediții Untold. După ce fostul șef al federației, Vlad Pop, a fost abandonat de patronul afacerii, Bogdan Buta, și lăsat să se descurce cum poate cu condamnarea penală primită, acum administrația locală se preface că face demersuri în justiție pentru recuperarea a 425.000 de euro. În cadrul procesului penal, primăria clujeană nu s-a constituit parte civilă în proces pentru recuperarea prejudiciului, dar la două zile după publicarea unui articol despre acest subiect în Gazeta de Cluj, administrația locală a deschis un proces pentru recuperarea banilor.

La mijlocul lunii ianuarie a acestui an, Primăria Cluj Napoca a deschis un proces împotriva lui Vlad Pop, fostul șef al Federației Share, de la care se presupune că încearcă să recupereze 425.000 de euro. Banii au fost obținuți de la administrația locală clujeană, prin falsificarea unor acte, iar destinația lor a fost organizarea primei ediții a festivalului Untold. Înainte de deschiderea acestui proces, Pop fusese condamnat cu suspendare, dar judecătorii nu au putut să îl condamne și la plata prejudiciului pentru că Primăria Boc nu s-a constituit parte civilă în cadrul procesului.

Acum, în cadrul procesului deschis de primărie împotriva lui Pop, se fac gafe care par intenționate în scopul de a-l scăpa pe Pop de la plata acestei sume de bani.

Spre exemplu, la primul termen al procesului, care a avut loc în 11 aprilie, judecătorul a constat că administrația locală a greșit adresa Federației share care, oricum, se află în insolvență.

Mai mult, pe parcursul termenelor care au avut loc până acum juriștii sau avocații primăriei nici măcar nu s-au catadicsit să se se deplaseze până în sala de judecată. 

La primul termen al procesului, avocatul lui Pop a atras atenția că există un viciu de procedură, anume că citaţiile au fost emise pe numele Fundaţiei Share, dar parte în dosar este Federaţia Share, din punct de vedere juridic, sunt entităţi cu specific diferit. A doua chestiune este faptul că adresa Federaţiei Share, indicată prin cererea de chemare în judecată, formulată de primăria Cluj Napoca, şi pe care s-a făcut citarea şi comunicarea cererii de chemare în judecată este greșită.

În proces se simte un iz de prescripție…

La al doilea termen al procesului, la care reprezentanții primăriei clujene s-au rătăcit pe drum și nu au mai ajuns în sala de judecată, avocatul lui Pop a atras atenția că, așa cum rezultă din acţiunea formulată de Primăria Cluj Napoca, beneficiarul sumei de bani a fost Federaţie Share. 

Banii au fost viraţi în contul Federaţiei Share şi aceasta a folosit banii conform scopului pentru care au fost alocaţi. Este adevărat că pârâtul (Vlad Pop, n.red.) a fost condamnat penal în acel dosar, dar condamnarea a fost pentru fals în înscrisuri, nu pentru deturnarea sumelor de bani, motiv pentru care, într-o acţiune civilă de recuperare a prejudiciului, Pop nu are calitate procesuală pasivă, pentru simplu fapt că nu a fost beneficiarul acelor bani. De altfel, Primăria Cluj Napoca nu s-a constituit parte civilă împotriva lui Pop şi a făcut demersuri împotriva Federaţiei Share pentru recuperarea prejudiciului, astfel că banii ar trebui recuperați de la Federația Share, nu de la Pop.

Tot la termenul respectiv, s-a invocat și excepţia prescripţiei dreptului material la acţiune, chiar dacă la dosarul cauzei nu există toate actele ce au precedat decizia penală, respectiv raportul de audit al Curţii de Conturi şi decizia Curţii de Conturi şi întreg dosar penal, din cronologia evenimentelor rezultă faptul că Municipiul Cluj-Napoca, ar fi putut să să aibă pretenții din anul 2016, având în vedere faptul că din anul respectiv a existat decizia Curţii de Conturi care a efectuat aceste verificări.

Însă, primăria clujeană nu a făcut niciun demers, motiv pentru care este evident că s-a împlinit termenul general de prescripţie de trei ani.

La cel mai recent termen al procesului, care a avut loc în 6 iunie, judecătorii au decis suspendare judecății pe motiv că Federația Share se află în insolvență.

”(…) având în vedere şi modalitatea în care a fost formulată cererea de chemare în judecată, cu obligarea în solidar a celor doi pârâţi şi având în vedere că Federaţia Share, una dintre pârâtele în cauză este în insolvenţă, va dispune suspendarea în temeiul art.75 din Legea 85/2014”, arată încheierea instanței.

Ținând cont de modalitatea în care biroul juridic al Primăriei Cluj Napoca s-a ocupat până acum de acest proces, prin gafele de citare și lipsa reprezentanților administrației locale în cadrul procesului, se arată adevăratele intenții de recuperare a banilor. 

Ce spun procurorii despre investiția Primăriei Cluj Napoca în prima ediție a Untold

În edițiile anterioare, Gazeta de Cluj a prezentat faptul că fostul șef al Fundației Share, Vlad Pop, a fost condamnat penal, cu suspendare, pentru modalitatea prin care a obținut 425.000 euro de la Primăria Cluj-Napoca. Federația din cadrul primăriei a folosit banii pentru prima ediție a festivalului Untold, însă procurorii și judecătorii au ajuns la concluzia că Pop s-a folosit de acte false atunci când a solicitat fonduri.

Pe parcursul procesului Primăria Cluj Napoca nu s-a constituit parte civilă pentru a putea recupera banii, lucru constatat și de judecători pe parcursul procesului.

Vlad Pop a fost trimis în judecată în martie 2019, fiind acuzat de obținere ilegală de fonduri și fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Bogdan Buta

Potrivit rechizitoriului, ”în calitate de președinte al Federației SHARE Cluj-Napoca, în luna decembrie 2014, a prezentat documente false și date inexacte și incomplete (la data de 02.12.2014 a prezentat extrasul de cont nr. 175/01.12.2014 al Băncii Transilvania falsificat, cu aceeași ocazie a omis să evidențieze în cererea de finanțare, în proiect și în celelalte documente împrumutul contractat în luna noiembrie 2014, folosit la rezervarea artiștilor pentru programul din 2015, după care la data de 12.12.2014 a prezentat documentul fals privind plata sumei de 452.000 euro către European Event Service), pentru a primi aprobările necesare acordării finanțării nerambursabile de la bugetul local al Primăriei Cluj Napoca pentru proiectul „Rezervarea artiștilor internaționali principali pentru programul 2015”, prin hotărârea Consiliului Local al Primăriei Cluj Napoca nr. 479/03.12.2014, acțiune care a avut ca și rezultat obținerea pe nedrept, la data de 16.12.2014, a finanțării nerambursabile în sumă totală de 1.800.000 lei”.

Pe parcursul procesului, Pop nu a recunoscut în totalitate starea de fapt descrisă de procurori, ci doar acuzațiile de falsificare a celor două înscrisuri și folosirea lor pentru obținerea finanțării pentru primul festival Untold.

Festivalul a primit de la primăria clujeană o sponsorizare în baza faptului că municipiul primise titlul de Capitală a tineretului iar UE a pus la dispoziție un ”purcoi” de bani.

Astfel că Vlad Pop și Bogdan Buta, care era directorul fundației, au realizat anumite demersuri în vederea organizării, prin intermediul Federației SHARE Cluj-Napoca, în anul 2015 a unui festival cu participarea unor artiști internaționali de renume, vizând obținerea unor fonduri publice nerambursabile.

În 2014 au făcut o cerere la Primăria Cluj Napoca în care cereau aproximativ 1,5 milioane euro pentru organizarea festivalului „All City festival” care, ulterior, avea să devină Untold.

După o perioadă, Pop a mai formulat o cerere în numele Federației Share, în care cerea 2.000.000 lei, pentru a plăti rezervările cerute de artiștii care au venit la prima ediție a Untold.

Primăria a dat peste 3,4 milioane de lei unui eveniment care nu avea nevoie de bani

Potrivit estimărilor realizate de inspectorii Curții de conturi, festivalul Untold nu a avut nevoie de sponsorizări din bani publici, cu toate acestea municipalitatea a băgat în conturile organizatorilor. ”Estimând în baza datelor din Raportul întocmit de organizatori, au fost realizate venituri din activitățile comerciale în sumă de cel puțin 2.400.000 lei (240.000 festivalieri x 50 lei suma minimă card x 20%). Având în vedere că, potrivit art. 5 din Regulament, finanțările nerambursabile acordate sunt în completarea veniturilor proprii și a celor primite sub formă de donații și sponsorizări (nefiind legală acordarea de finanțări pentru activități generatoare de profit), finanțarea nerambursabilă acordată nu se justifică. 

Din Balanța de verificare întocmită la data de 31.12.2015, anexată la Raportul final depus la Consiliul Județean reiese că la data acordării finanțării nerambursabile, Federația Share Cluj-Napoca a avut un profit nerepartizat de 2.350.991 lei, iar la data de 31.12.2015 un profit de 873.370 lei, clienți neîncasați în sumă de 1.048.162 lei, disponibilități în conturi la bănci în sumă de 3.816.542 lei și disponibilități în casă în sumă de 2.704.534 lei, fiind declarată plătitoare de TVA, rezultând fără echivoc că desfășoară activități generatoare de profit.

Întrucât finanțările nerambursabile nu pot fi acordate și utilizate pentru activități generatoare de profit, este nelegală finanțarea acordată Federației SHARE Cluj-Napoca pentru organizarea Festivalului UNTOLD și a altor activități generatoare de profit. Pentru aceste considerente suma acordată Federației SHARE Cluj-Napoca, de 3.402.016 lei, reprezintă o pagubă efectivă cauzată bugetului local, aferent căreia au fost calculate dobânzi penalizatoare, conform prevederilor legale, în sumă de 296.815 lei, pe perioada de la data acordării și până la data de 15.04.2016. Prejudiciul cauzat doar bugetului municipiului Cluj-Napoca, ca urmare a acestor activități nelegale a fost în sumă de 3.698.831 lei, reprezentând finanțarea nerambursabilă acordată și decontată Federației SHARE Cluj-Napoca, precum și dobânzile aferente”.

Buta a ”mixat” banii primăriei

După ce Bogdan Buta a devenit președintele Federației Share, Primăria Cluj Napoca a decontat acestei organizații, în decurs de doi ani, 2.708.823,4  lei milioane de lei pentru organizarea Festivalului Untold. La sumele folosite pentru organizarea festivalului a participat și Federația Share cu câteva zeci de mii de lei obținute din diverse sponsorizări.

În anul 2014 primăria a plătit federației Share 2.300.000 de lei. Potrivit municipalității clujene, Federația Share a fost finanțată de la bugetul local al primăriei clujene cu următoarele sume: ”Pentru proiectul ”Tineret@Cluj Napoca 2015: anul de pregătire 2014 pentru Capitală europeană a Tineretului” – cu capitolele de cheltuieli închirieri 40.000 de lei, onorarii/fond premiere/consultanță 30.600 de lei, transport 17.000 de lei, cazare și masă 24.000 de lei, consumabile 8.500 de lei, servicii 69.400 de lei, tipărituri 70.000 de lei, publicitate 40.500 de lei, în total 300.000 de lei. Suma alocată pentru acest proiect a fost decontată prin deconturile din data de 11.09.2014 (191.788,26 de lei) și 15.12.2014 (108.212 de lei).

Pentru proiectul ”Cluj Capitală Europeană de Tineret Trecerea 2014 – 2015” – cu capitolele de cheltuieli: onorarii/fond premiere/consultanță 200.000 de lei, în total 200.000 de lei. Suma alocată prin acest proiect a fost decontată prin deconturile din data de 21.11.2014 (115.086,40 de lei) și 12.12.2014 (84.913,60 de lei).

Prin proiectul ”Rezervarea artiștilor internaționali principali pentru programul 2015” – cu capitolele de cheltuieli: onorarii/fond premiere/consultanță 1.800.000 de lei. Suma alocată prin acest proiect a fost decontată prin decontul din data de 12.12.2014 (1.800.000 de lei).

Anul trecut, administrația locală a plătit federației 408.823,37 de lei. Pentru anul 2015, la data de 1 septembrie, Primăria Municipiului Cluj Napoca a realizat următoarele deconturi către Federația Share: închiriere scenă/sistem sunet/lumini – 17.059,72 de lei, servicii de design grafic – 9.000 de lei, cazare – 61.040 de lei, servicii design grafic – 11.648 de lei, tipărituri – 39.994,35 de lei, publicitate – 51.121,65 de lei.

Pentru cazare și onorarii servicii artistice, primăria clujeană a împărțit banii cu Federația Share. Pentru cazare s-au plătit 39.742 de lei, din care 18.960 de lei au fost plătiți de municipalitate, restul de 20.782 de lei fiind plătiți de Federația Share. Pentru onorariile artiștilor s-au plătit 433.101,65 de lei, din care Primăria Cluj Napoca a plătit 200.000 de lei, iar Federația Share a cotizat cu 233.101,65 de lei.

Primăria Cluj Napoca păcălită și fără pretenții

Potrivit motivării deciziei de condamnare, administrația locală a refuzat să se constituie parte civilă în dosar pentru solicita daune de pe urma faptului că administrația a fost înșelată.

”Reținem în acest sens, că inculpatul a acționat în scopul inducerii în eroare a autorității finanțatoare, manoperele desfășurate urmărind tocmai eludarea condițiilor de acordare a finanțării, inculpatul plăsmuind în fals anumite documente, omițând să informeze primăria despre demersurile realizate anterior perioadei contractuale, fiind determinat să obțină o finanțare considerabilă pentru acest proiect, chestiunile invocate privind termenele scurte stabilite, caracterul incorect al procedurii de decontare ori defectuozitatea legislației în domeniu neputând justifica un astfel de mod de a acționa, indiferent de scopul nobil urmărit și anume, punerea mun. Cluj-Napoca pe harta lumii printr-un festival de anvergură. Bugetul Primăriei mun. Cluj-Napoca a fost în mod evident prejudiciat, chiar dacă această instituție nu a dat curs solicitării de constituire de parte civilă, chestiune care nu este în măsură a diminua periculozitatea faptelor. În plus, vom reține vârsta relativ tânără a inculpatului, pregătirea școlară și profesională, implicarea în activități lucrative, lipsa antecedentelor penale și recunoașterea parțială a faptelor”, se arată în motivarea judecătorească.

Curtea de Conturi a pus ochii pe Untold încă de la prima ediție

În 2016, Curtea de Conturi a finalizat un raport despre modul în care municipalitatea clujeană a finanțat organizațiile nonguvernamentale care au organizat diverse evenimente în oraș. Trebuie menționat că juriștii municipalității au contestat raportul în instanță. Dintre controalele făcute de inspectorii Curții de Conturi se remarcă cel care vizează Federația Share, unul dintre organizatorii primei ediții a Festivalului Untold. 

Potrivit raportului, ”elementul material al abaterii nu constă numai într-o acţiune comisivă, ci într-o inacţiune, respectiv omisiunea de a furniza, cu ştiinţă, datele cerute potrivit legii pentru obţinerea de fonduri nerambursabile, întrucât fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept a acestor fonduri. În cazul acestei fapte are loc o inducere în eroare a autorităţii competente, de această dată prin informări deficitare, realizate prin ascunderea unei stări de fapt ori de drept, care dacă ar fi fost cunoscută ar fi condus în mod automat la neeligibilitatea acestui proiect şi la neacordarea de fonduri. Ceea ce este esenţial însă, este că această omisiune a fost intenţionată, respectiv făptuitorul a avut reprezentarea exactă a consecinţelor omisiunii de a furniza datele cerute potrivit legii”, arată preambulul raportului Curții de Conturi.

Mai mult, ”finanțatorul (Primăria Cluj Napoca, n.red.) nu a efectuat nici o verificare cu privire la evidențierea veniturilor, nici la momentul încheierii contractului și nici pe parcursul executării acestuia. Pe parcursul implementării proiectelor, beneficiarul fondurilor a depus documente inexacte, întocmite de către președintele organizației Pop Vlad și responsabilul financiar al organizației Buta Ioan Bogdan, având ca rezultat obținerea pe nedrept, nelegal, de finanțări nerambursabile”, se arată în raport.

Amfitrionul Untold – un amic de-a lui Boc

De acest eveniment s-a ocupat Federația Share, la conducerea căreia a aterizat Bogda Buta, un ”client” vechi de-al primăriei prin colaborarea pe care o avea prin intermediul Fundației Omnipass cu care municipalitatea clujeană toacă bani de câțiva ani. După ce evenimentul a avut loc, s-au produs două evenimente demne de luat în calcul: Federația Share a plătit la bugetul local 50.806,85 de lei (5630,72 lei în data de 28.10.2015, reprezentând taxa pe clădiri, 25.176,13 lei în data de 23.09.2015 și 20.000,00 lei în data de 23.10.2015, reprezentând impozit de spectacole) și Bogdan Buta și-a dat demisia din funcția de președinte al federației. . Însă, înainte de a-și da demisia, el a deschis o societate comercială, cu sediul într-un spațiu al Primăriei Cluj Napoca, Parcul Central Simion Bărnuțiu (!), în care s-a asociat cu Sorin Gadola, fiul patronului de la Energobit. Cu alte cuvinte, după ce primăria Cluj Napoca a investit bani în promovarea și organizarea unui festival de pe urma căruia s-au câștigat câteva milioane de euro, Buta cu Gadola și-au făcut o firmă care se numește Untold și are ca obiect de activitate ”Activități suport pentru interpretarea artistică”. De altfel, potrivit OSIM, Bogdan Buta și-a înregistrat pe numele lui mărcile ”U Untold” și ”Untold Festival”, așa că organizarea festivalului Untold 2016, ale cărui bilete s-au și vândut, trece prin portmoneul lui Buta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.