În 2020, RDD Security a făcut pentru Primăria Cluj Napoca devizul necesar pentru proiectul de modernizare a sistemelor de alarmare. Atunci suma necesară pentru modernizarea și extinderea acestui sistem era de 27,8 milioane lei. După doi ani, aceeași firmă, fără nicio concurență în cadrul licitației, primește contractul pentru implementarea proiectului. De data aceasta valoarea investiției este de peste 32 milioane lei. Firma respectivă nu are nici măcar un site de prezentare, iar referințele publice despre activitatea societății sunt aproape inexistente. Cu toate acestea, RDD Security este ”blindată” atunci când vine vorba despre diverse certificate de securitate, mai ales cele semnate de SRI.

La mijlocul acestei luni, Primăria Cluj Napoca a atribuit contractul ”Modernizarea și extinderea sistemului de înștiințare, avertizare și alarmare a populației municipiului Cluj-Napoca, în scopul transmiterii eficiente a mesajelor directe sau preînregistrate și a semnalelor acustice în situații de urgență și de protecție civilă”.

Autoritatea locală a ales o modalitate atipică pentru a selecta societățile care s-ar fi putut înscrie la licitație.

”Autoritatea contractantă va transmite caietul de sarcini și specificațiile tehnice doar primilor candidaților declarați admiși în urma finalizării etapei de analiză a candidaturilor, în vederea menținerii unui nivel de confidențialitate asupra detaliilor tehnice aferente sistemului”, arată documentația licitației.

Cu alte cuvinte, la licitație au putut participa doar câteva firme alese ”pe sprânceană” de membrii comisiei de licitații. Trierea a fost atât de drastică încât doar o singură societate s-a putut înscrie la procedură și, evident, a și câștigat contractul.

Este vorba despre firma  RDD SECURITY SOLUTIONS SRL din București, o societate care are sediul într-un apartament și despre care nu există referințe pe piața de profil. Firma nu are nici măcar un site propriu. Asociatul unic al firmei este Radut Nicoleta Madalina.

Valoarea contractului este de 32.080.410.380 lei, fără TVA.

Pe anul precedent, cifra de afaceri a acestei societăți a fost de aproximativ 4 milioane lei.

”M-ati prins pe picior de plecare și nu prea știu ce să vă spun pentru că e vorba de un sistem extrem de complex. Vom face tot, iar proiectul va dura câțiva ani, avem mult de muncă acolo! Populația va fi avertizată vocal, sirenele de avertizare vor fi automatizate, etc! Va fi mult de lucru, dar mai bine haideți să stabilim o întâlnire ca să vă explic mai multe”, a declarat craioveanul Radut Gheorghita Daniel, administratorul firmei care a câștigat contractul.

În 2020, firma RDD a făcut devizul pentru acest proiect și a stabilit că valoarea lui este de 27,8 milioane de lei. Studiul de fezabilitate comandat de Primăria Cluj Napoca a fost făcut, bineînțeles, tot de firma RDD.

Am încercat să îl întrebăm pe Gheorghe Șurubaru, președintele comisiei de evaluare, detalii despre această licitație și despre proiectul de modernizare a sistemului de alarmare, dar a refuzat să ofere vreo informație.

Cum a reușit administrația clujeană să facă o dedicație de 32 milioane lei

După cum explicam anterior, la licitație nu s-a mai înscris nicio altă firmă în afară de cea care a primit contractul. În România există o sumedenie de firme de pază și protecție care pot instala sisteme de alarmare a populației. Însă, primăria a avut grijă ca în condițiile de departajare pentru firmele care ar fi fost interesate de contract să strecoare această cerință.

”Operatorii economici trebuie să fi îndeplinit contract/ contracte al căror obiect să fi fost furnizarea de produse similare şi care, individual/ cumulat în ultimii cinci ani să fi avut o valoare cel puţin egală cu 32.000.000 lei din cel mult 5 contracte. Prin furnizarea de produse similare autoritatea contractantă se referă la contracte care au avut ca obiect: servicii/furnizări/lucrări enumerate mai jos:◦ furnizarea, instalarea și configurarea unui sistem de echipamente pentru transmiterea de mesaje directe, preînregistrate și acustice de înștiințare, avertizare, alarmare a populației folosind sirenele electronice, incluzând echipamente de comunicații speciale în spectrul TETRA și sistem de teledetecție a focarelor de incendii”. 

Este greu de înțeles cum o firmă care funcționează din 2013 și a avut cea mai mare cifră de afaceri de 4 milioane de lei/an să fi furnizat un sistem similar cu o valoare de cel puțin 32 milioane lei.

În blocul din imagine este apartamentul în care are sediul firma care a câștigat contractul de 32 milioane lei

Mai mult, în România în ultimii cinci ani nu au existat contracte având ca obiect cumulativ toate cele trei tipuri de sisteme solicitate.

Odată admisă la licitație, firma RDD a cerut schimbarea acestei condiții, iar administrația locală a reformulat criteriul astfel: ”Dovedirea capacitatii tehnice a cărui obiect să fi fost furnizarea de produse similare se va putea face prin prezentarea de contracte având ca obiect servicii/produse/lucrări de tipul celor enumerate mai sus în mod independent (cu obligativitatea prezentării tuturor domeniilor solicitate) sau în mod cumulativ într-un singur contract”.

În documentul prin care cei de la RDD cer clarificări apare și o situație care ar putea fi hilară dacă banii cheltuiți pe sirene nu ar fi ai clujenilor.

Într-o altă cerere de clarificare a unei condiții impuse firma întreabă dacă una dintre autoritățile care emit certificări este sigur… SRI.

”Vă rugăm să confirmați faptul că Autoritatea  Desemnată de Securitate  nu este a M.Ap.N., ci a S.R.I. Așa cum prevăd actele normative în vigoare”, arată nelămurirea.

Iar primăria i-a liniștit răspunzând că ”în conformitate cu prevederile Legii 182/2002 privind protecția informațiilor clasificate și H.G. nr. 781/2002 privind protecția informațiilor secrete de serviciu, Autoritatea  Desemnată de Securitate poate fi a S.R.I.sau M.Ap.N., după caz ”.

Astfel, 32 de milioane de lei ajung din buzunarul clujenilor în cel al cui trebuie!

Unde sunt sirenele Clujului

Potrivit studiului de fezabilitate, în Cluj Napoca există două sisteme centralizate de alarmare independente, care ar trebui să fie interconectate pentru a se realiza un singur control. Sistemul de alarmare existent cuprinde:

  • 2 centrale de alarmare de 40 linii instalate, una în punctul de comandă al județului și una în punctul de comandă al municipiului
  • 5 centrale de alarmare de 10 linii instalate în centralele telefonice din cartierele Mănăștur, Gheorgheni, Mărăști, Donath și una pe strada Giordano Bruno
  • 105 sirene electrice cu putere de 5,5 Kw, instalate în cartiere
  • 1 centrală de alarmare de 10 linii instalată în centrala telefonică de la fostul CUG unde sunt centralizate sirenele instalate în zona industrială de pe Bulevardul Muncii
  • 12 sirene electrice necentralizate, instalate în secțiile agenților economici din municipiu
  • 1 centrală electronică de alarmare instalată în sediul Primăriei Cluj Napoca, în biroul  Serviciului de protecție civilă
  • 6 sirene electronice cu putere de 600w instalate la adresele: Aviator Bădescu 7, Casa de Cultură a Studenților, Piața Unirii nr 1, Opera Maghiară, Magazinul Central, str Cuza Vodă 1. 

Persoanele cu funcție de decizie din cadrul autorității contractante cu privire la organizarea și derularea procedurii de atribuire sunt

-primar: Emil Boc, 

-presedinte comisie de evaluare cu drept de vot: Gheorghe Surubaru, 

-membri comisie de evaluare cu drept de vot: Lucia Lupea, Simion Tanta, Ioan Bogdan, Ioana Roxana Vais, 

-expert cooptat: Ioan Rus președinte si membri de rezerva: Valer Suciu, Ioan Rus Mircea, Stefania Madaras, Ramona Gabor, Damian Mihail

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.