Simion Colța, ofițer principal în cadrul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Cluj, ar fi trebuit să-și demoleze adăpostul de câini improvizat de pe strada Vântului, după ce magistrații de la Judecătoria Cluj-Napoca au stabilit, la data de 8 aprilie 2022, că lucrările de construcție au fost executate ilegal și trebuie desființate. Polițistul nu a respectat termenul limită stabilit de instanță, prin urmare, ducerea la îndeplinire a obligațiilor prevăzute de hotărârea judecătorească urma să fie asigurată de Primăria Cluj-Napoca. Cu toate acestea, după aproape un an de la decizia instanței, construcția ilegală este încă în picioare.
Polițiștii locali de la Serviciul Control Urbanism și Disciplină în Construcții din cadrul Direcției Generale Poliția Locală Cluj-Napoca au efectuat un control, la data de 13 mai 2020, la adăpostul de câini improvizat de Simion Colța pe strada Vântului.
În urma controlului s-a constatat că Simion Colța, în calitate de promitent cumpărător, conform antecontractului de vânzare-cumpărare, încheiat în anul 2019, precum şi de executant, a realizat lucrări fără a deţine autorizaţie de construire.
Potrivit procesului verbal de constatare lucrările au constat în: „amenajarea unei platforme betonate, având dimensiunile în plan de cca. 10mx8m, sprijinită pe latura sudică pe o fundaţie confecţionată din bolţari de beton, construirea unei cuşti pe structură metalică, cu închideri din panouri sandwich şi acoperiş din tablă ondulată, cu dimensiunile de cca. 10,x3mx2m pentru adăpostirea unor câini de rasă”. De asemenea, polițistul a înlocuit împrejmuirea, fără schimbarea formei şi a materialelor din care a fost executată cea existentă.
Colța s-a ales cu o amendă de 1500 de lei, Clujul cu încă o construcție ilegală
Simion Colța s-a ales cu o amendă contravențională în cuantum de 1.500 lei și i s-a pus în vedere să obțină autorizația de construire pentru lucrările realizate ilegal în termen de 180 de zile de la primirea procesului-verbal de contravenție, iar în caz contrar să desființeze lucrările de construire.
Polițistul din cadrul IPJ Cluj nu s-a arătat interesat de respectarea legislației în vigoare, astfel, la data de 4 august 2021, a avut parte de un nou control din partea Serviciului Control Urbanism și Disciplină în Construcții din cadrul Direcției Generale Poliția Locală, care a constatat că Simion Colța nu s-a conformat măsurilor de intrare în legalitate dispuse.
La data de 26 august 2021, Primăria Cluj-Napoca a formulat o cerere de chemare în judecată împotriva polițistului Simion Colța și a soției acestuia, Alexandra Colța, proprietarii unui teren pe care a fost construit ilegal un adăpost pentru câini.
În acțiunea formulată împotriva polițistului Simion Colța, Primăria Cluj-Napoca a menționat că „procesul-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiilor NU A FOST CONTESTAT, conform procedurii speciale prevăzute de OG nr. 2/2001 pe calea plângerii contravenţionale, ceea ce înseamnă că pârâtul COLȚA SIMION nu a avut vreo obiecție în ceea ce privește legalitatea sau temeinicia procesului-verbal de contravenţie”.
Judecătoria Cluj-Napoca a pronunțat o hotărâre prin care îi obligă pe cei doi soți să desființeze construcțiile ridicate ilegal în termen de 30 de zile.
„Admite cererea de chemare în judecată formulată de către reclamantul P.M.C., în contradictoriu cu pârâţii C.S. şi C.T.A., având ca obiect obligaţie de a face. Obligă pârâţii să desfiinţeze lucrările de construcţii executate nelegal, la imobilul situat în …., lucrări de construcţii menţionate în procesul verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiilor nr. 081058 din data de 06.07.2020, într-un termen de 30 de zile calendaristice de la data rămânerii definitive a prezentei sentinţe, iar în caz contrar îl autorizează pe reclamant să desfiinţeze lucrările executate nelegal pe cheltuiala pârâţilor. Obligă pârâta să plătească reclamantului suma de 20 lei cu titlu de cheltuieli de judecată reprezentând taxă judiciară de timbru.”, se arată în soluția pe scurt a instanței.
Omul legii nu vrea să intre în legalitate
Cele 30 de zile alocate pentru desființarea construcțiilor s-au scurs extrem de rapid, iar Simion Colța nu a reușit să intre în legalitate la termen. Prin urmare, sarcina a căzut în spinarea Primăriei Cluj-Napoca, care n-a mișcat niciun deget în acest sens până în acest moment.
Articolul 32 alin (3) din Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții prevede că „în cazul nerespectării termenelor limită stabilite, măsurile dispuse de instanță, în conformitate cu prevederile alin. (2), se vor duce la îndeplinire prin grija primarului, cu sprijinul organelor de poliție, cheltuielile urmând să fie suportate de către persoanele vinovate.”
Reporterii Gazeta de Cluj l-au contactat telefonic pe ofițerul principal de poliție Simion Colța pentru a-i cere un punct de vedere în acest sens. Acesta ne-a comunicat că platforma betonată sprijinită pe o fundație confecționată din bolțari de beton, a fost edificată pe acel teren cu mult timp în urmă, înainte să intre în posesia terenului.
„În primul rând acolo nu este o construcție pe care să o pot demola. Pe acel teren va ridica altcineva o construcție. Acea platforma era acolo deja. Eu m-am supus legii, în consecință am arătat că sunt de acord cu demolarea, dar nu știu ce demolăm. Sunt numai niște stâlpi, câinii nu-i mai țin acolo. După cum știi, problema nu a fost cu acea așa-zisă construcție. Acolo am făcut o cușcă care nu are nicio treabă, platforma de bolțari era făcută înainte și la acel moment bolțarii de beton erau admiși, nu era o fundație. Legea prevede că o construcție este ilegală dacă exitsă o fundație. Cu toate acestea, eu m-am supus legii.”, a declarat Simion Colța pentru Gazeta de Cluj.
Simion Colța, surprins în timp ce vinde câini pe mii de euro
În luna noiembrie a anului 2021, Gazeta de Cluj dezvăluia că ofițerul de poliție Simion Colța din cadrul IPJ Cluj și-a fi transformat pasiunea într-o afacere extrem de profitabilă. Mai exact, acesta se folosește de imaginea de iubitor și crescător de câini din rasa Mastiff Tibetan ca să comercializeze câinii fără jenă la prețuri exorbitante pe internet. Informațiile au fost confirmate de mai multe surse și sunt susținute de fotografii în care polițistul primea un teanc de bani în schimbul unui cățeluș și videoclipuri în care acesta se laudă cu sumele pe care le-a încasat din vânzarea câinilor, ba chiar Simion Colța ne-a recunoscut că vinde câini pentru că are prea mulți într-o convorbire telefonică, crezând că suntem potențiali cumpărători. Cu alte cuvinte, Colța desfășoară o activitate economică, deoarece comercializează câinii cu regularitate și ar trebui să-și declare veniturile, să emită o factură și să plătească un impozit. Cum acesta nu este familiar cu niciuna dintre cele amintite și putem spune că este vorba de evaziune fiscală. Mai mult, potrivit art. 45, alin. (1), lit. h) din Legea nr. 360/2002, „Polițistului îi este interzis sa efectueze, direct sau prin persoane interpuse, activități de comerț ori sa participe la administrarea sau conducerea unor societăți comerciale, cu excepția calității de acționar”.
Mereti mă, nu mai furati curent! E o constructie demontabila, nu e ceva stabil. Se poate oricand demonta. Nu e ca la o casa. Dar , voi, jurnalistii lui peste prajit sunteti invidiosi. Nu trebuie sa emit factura, ce, voi emiteti factura daca va vindeti un obiect din casa? E cainele vreun produs comercial sa emit factură? Nu, deci nu emit. Nu fac profit, fiindca tot ce primesc din vanzare, cumpar mancare la catelusi.
Neicanimeni jurnalistii nu comenteaza cum a disparut articolul cu neurochirurgul scris de fatalaul de la ziua de cluj si isi permit sa atace niste catelusi draguti care nu au facut nici un rau ?
Mars de aici potailor de la jghebul serviciului!!!!
Ne am saturat de oameni care dau bani sa și facă reclama .. pentru un polițist este de apreciat ca este implicat in probleme care implica CANCERUL ..este din puținii oameni care ajuta și face ceva cu adevărat ! Va salu ! Fan Simi