În cursul acestei săptămâni, magistraţii clujeni au respins cererea firmei Polus Real Estate de a se anula o hotărâre a Consiliului Local prin care municipalitatea cerea aproximativ 60 de milioane de lei de la societatea comercială. Fundamentul acestei cereri consta în faptul că dezvoltatorul imobiliar şi-a asumat obligaţia să construiască un cartier de locuinţe, din care să predea municipalităţii 384 de locuinţe sociale. Acest lucru nu s-a mai întâmplat, iar Primăria Cluj -Napoca a evaluat  o locuinţă la 60 de milioane de lei, bani pe care acum îi cere dezvoltatorului.

 

 

Potrivit sentinţei emise de magistraţii clujeni în cursul acestei săptămâni, ”Respinge acţiunea în anulare a adunării generale a asociaţilor formulată de reclamanta Polus Real Estate SRL, cu sediul în Cluj-Napoca, jud. Cluj, şi sediul procesual ales la SCA „Peli Filip” în contradictoriu cu pârâtul Consiliul Local AL Municipiului CLUJ NAPOCA, jud. Cluj, ca fiind formulată împotriva unei persoane fără calitate procesuală pasivă. Admite excepţia inadmisibilităţii capătului de cerere privind anularea pct. 5 al procesului verbal al Adunării Generale Ordinare şi extraordinare şi Extraordinare a Asociaţilor Societăţii Cartierul Tineretului Cluj SRL din data de 18 mai 2015, şi respinge acest capăt de cerere ca fiind inadmisibil. Respinge acţiunea în anulare a hotărârii Adunării Generale a Asociaţilor Societăţii Cartierul Tineretului CLUJ SRL formulată de reclamanta Polus Real Estate SRL, cu sediul în Cluj-Napoca, str. Horea, nr. 5, ap. 6, jud. Cluj şi sediul procesual ales la SCA „Peli Filip” în Bucureşti, în contradictoriu cu pârâta Cartierul Tineretului CLUJ SRL, jud. Cluj, cu sediul procesual ales la SCA „N, Ş şi A” în Cluj-Napoca, jud. Cluj, având ca obiect hotărârea prin care s-a aprobat executarea prin echivalent a <obligaţiei Cartierul Tineretului SRL de a preda cu titlul gratuit către Consiliul Local al Municipiului Cluj-Napoca un număr de 384 de locuinţe sociale respectiv a tuturor amenajărilor şi dotărilor aferente domeniului public>. Cu drept de apel în termen de 30 de zile de la comunicare”, arată soluţia magistraţilor de la Tribunalul Comercial Cluj.

 

Avocaţii Primăriei atacă în justiţie Polus Real Estate

În luna mai 2015, consilierii locali  au aprobat hotărârea privind promovarea unei acţiuni în justiţie având ca obiect pretenţii rezultate din neexecutarea obligaţiei de către societatea Cartierul Tineretului Cluj SRL.

Prin Hotărârea mai sus menţionată se doreşte, de către Primărie, promovarea unei acţiuni în justiţie având ca obiect punerea în executare de predare a unui număr de 384 de locuinţe sociale de către societatea Cartierul Tineretului Cluj SRL, obligaţie reţinută prin decizia pronunţată de Tribunalul Specializat Cluj.

Primăria Cluj-Napoca a ales, la propunerea primarului Emil Boc, să fie reprezentată de SCA „Lăpuşan, Moscovits, Steopan şi Asociaţii”. Această  casă de avocatură a început din acest an să  reprezinte instituţia municipiului în toate proiectele.  Scopul principal al acestora este anularea dizolvării Societăţii Cartierul Tineretului, ce are ca obiectiv construirea de locuinţe pe acel teren. De asemenea, au ca obiectiv obţinerea unei sentinţe prin care Polus Estate să îşi ducă la capăt obligaţiile stipulate în contractul cu Consiliul Local.

”În acest context, urmare a pronunţării Deciziei civile nr.138 din 4 februarie 2015 de către Curtea de Apel Cluj, pronunţată în dosarul nr.1433/1285/2012, având în vedere că în prezent contractul de asociere nr.91175/421 din data de 29.11.2006, încheiat între Consiliul Local şi Polus Real Estate în baza HCL nr.707/2006 produce efecte, se impune efectuarea unor demersuri juridice în vederea constatării unui drept de creanţă al CL împotriva societăţii CTC, reprezentând contravaloarea prejudiciului produs prin neexecutarea obligaţiei de predare a celor 384 de locuinţe sociale, care să profite CL în eventualitatea declanşării unei executări silite a patrimoniului societăţii CTC sau în cazul în care se va demara lichidarea patrimoniului societăţii CTC”, se arată în referatul serviciului juridic prin care s-a propus Consiliului Local modificarea contractului încheiat în 2013 cu casa de avocatură.

 

Investiţie de peste 500 de milioane de euro

Cartierul Tineretului e un  proiect imobiliar realizat în parteneriat public-privat, în care Consiliul Local deţinea 51%, iar restul de 49% aparţinea Societăţii Polus Real Estate. Această firmă a fost creată de concernul TriGranit. Pentru acest concern, Cartierul Tineretului este primul proiect rezidenţial dezvoltat, în parteneriat, pe piaţa românească. Cu toate că nu au depăşit termenul de execuţie, care este de cinci ani, în ultima perioadă lucrările pe acest şantier stagnează. În cel mult trei ani, Cartierul Tineretului ar trebui să ofere aproximativ 6.000 de locuinţe, adică o investiţie de 510 milioane de euro.

 

Panouri fotovoltaice în locul blocurilor

Pentru ridicarea Cartierului Tineretului, municipalitatea a format o asociere cu Polus Real Estate, ale cărei acţiuni în cadrul societăţii au fost ulterior transferate către o alta companie, printr-o hotărâre de Consiliul Local. Prin aceeaşi hotărâre s-a decis şi transformarea scopului asocierii, dintr-o investiţie imobiliară, din care Primăria urma să primească un anumit număr de apartamente în cartierul de locuinţe, într-un parc fotovoltaic, de la care ar primi energie electrică pentru a asigura iluminatul stradal. Şi acea hotărâre a fost contestată în forul Consiliului Local, iar opoziţia a reuşit chiar să o respingă într-o primă fază.

Ulterior, acţionarul majoritar al Polus Real Estate, compania britanica Iris Ventures, a deschis mai multe procese la instanţele clujene pentru a-şi recupera partea de acţiuni transferată de la Polus Real Estate la noul asociat al Primăriei, SC Green Energy Napoca SRL, controlată de Arpad Paszkany. Instanţa a suspendat decizia prin care Adunarea Generala a Acţionarilor de la Polus Real Estate a decis reconversia proiectului. Cu toate acestea, Comisia de Urbanism a Primăriei clujene a dat aviz parcului fotovoltaic pe care Green Energy Napoca intenţionează să-l realizeze pe locul destinat construirii Cartierului Tineretului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.