Clujeanca Elisabeta Kun aşteaptă de câţiva ani să primească un teren de la Primăria Floreşti şi chiar dacă a obţinut, în urma unui proces, o sentinţă definitivă şi executorie reprezentanţii primăriei şi executorul judecătoresc spun că nu se poate. Femeia crede că autorităţile se prefac neputincioase pentru că terenul respectiv, chiar dacă este liber de sarcini, este îngrădit de SC Portal Holding, o societate care a aparţinut omului de afaceri Jakab Erno, care, la rândul lui a vândut-o lui Annei Lambing, implicată în afaceri hoteliere şi deţinătoarea grupului imobiliar şi financiar Portal.

La începutul anilor ‘90, Elisabeta Kun a început să facă cereri restauratorii pentru a primi 1400 de mp de teren, pământ luat de comunişti. Abia în 2007, comisia Locală de fond funciar a comunei floreşti îi eliberează femeii un titlu de proprietate, dar nu pentru întreaga suprafaţă care i se cuvenea, ci doar pentru 400 de mp. În cazul acestei retrocedări este vorba de un teren aflat lângă RAR, la mică distanţă de târgul auto al Clujului. Ca scuză pentru că nu i-au mai dat cei 1.000 de mp rămaşi, reprezentanţii comisiei locale de fond funciar Floreşti, au spus că nu îi pot da terenul respectiv pentru că pe el se află construite câteva grajduri care aparţin unei firme, dar societatea respectivă nu deţine titluri de proprietate. Pe de altă parte, un expert tehnic judiciar a demonstrat că pe terenul cerut de Kun nu există nici o construcţie, el doar fiind îngrădit.
“Este neîntemeiată susţinerea Comisiei locale Floreşti cu privire la imposibilitatea de a reconstitui dreptul de proprietate al reclamantei pe diferenţa de teren de 1.000 de metri pătraţi, pe motiv că terenul este ocupat, având în vedere că din expertiza efectuată în cauză reiese că nu sunt edificate construcţii pe această parcelă, iar potrivit adresei nr 4635/19.03.2009 a pârâtei nu sunt eliberate titluri de proprietate pe această parcelă. Mai mult, Comisia locală Floreşti nu contestă îndreptăţirea reclamantei la reconstituirea dreptului de proprietate, ci în fapt îşi invocă propria culpă”, arată motivarea instanţei.
Conform hotărârii care acum este investită şi cu titlu executoriu, Comisia locală Floreşti este obligată să facă documentaţia privitoare la restituirea şi punerea în posesie a lui Elisabeta Kun pentru terenul de 1.000 de metri pătraţi, să îi emită un titlu de proprietate pentru această suprafaţă şi să îi plătească 1.500 de lei drept cheltuieli de judecată. Acest verdict a fost dat de judecătorii clujeni în aprilie 2009, dar de atunci şi până în momentul de faţă, decizia instanţei nu a fost respectată. În tot acest timp, suprafaţa respectivă de teren a fost folosită de SC Portal Holding, o societate care a aparţinut omului de afaceri clujean Jakab Erno, cel care a fost şi patronul televiziunii Portal. În 2006, Erno şi-a vândut toate acţiunile pe care le avea la Portal Holdin,  Annei Maria Lambing o clujeancă discretă care, în momentul de faţă deţine controlul grupului de companii Portal, firme care activează în domeniul hotelier, al serviciilor, imobiliar, turismului, etc.

Afaceri cu hotelieri şi foşti patroni de TV

Jakab Erno este cunoscut pentru faptul că, în 2006, în perioada când a renunţat la acţiunile SC Porta, a încheiat o afacere cu cel mai mare patron hotelier din România, Josef Goschy. Este vorba de încercarea de a dezvolta un proiect imobiliar în zona Ştrandului Municipal, unde se află una dintre primele piscine din Cluj Napoca, construită în secolul XVIII şi fiind catalogată drept monument istoric. Pentru că, până acum, municipalitatea nu a vrut să lase pe nimeni să construiască pe acest amplasament fără a păstra piscina respectivă, afacerea lui Erno a căzut. Cu un proiect similar a revenit SC Unita Turism care la începutul acestui an a solicitat municipalităţii să avizeze construirea unui alt proiect care să includă şi un bazin de înot. Însă şi de această dată, reprezentanţii primăriei clujene au respins proiectul pentru că acesta era prea înalt, de circa 8 etaje.
Începând cu 2006, Anna Maria Lambing a început să îşi consilideze poziţia în interiorul grupului Portal, ajungând ca acum să deţină în totalitate toate firmele adunate sub umbrela Portal.

Erno sponsorul primăriei Floreşti

Cu toate acestea, chiar dacă potrivit documentelor, SC Portal Holding se foloseşte de terenul cerut de  Elisabeta Kun, femeia spune că Jakab Erno încă ar face parte din SC Portal Holding.
“Domnul Erno a venit de mai multe ori pe aici şi l-am întrebat de ce nu face să ne dea înapoi terenul, că-i al nostru, dar el spune că nu-i treaba lui. Noi ştim că s-au făcut niste festivaluri pe-aici prin Floreşti, cu muzică populară şi alte de astea şi Erno a dat bani frumoşi la primăria pentru asta. Acuma noi ce să facem cu o aşa situaţie?!”, se întreabă femeia.
Jakab Erno nu a putut fi contactat pentru a-şi exprima un punct de vedere, iar primarul din Floreşti, Ioachim Vancea, nu a răspuns apelurilor telefonice.
După ce Elisabeta Kun a apelat la un executor judecătoresc pentru a-şi recupera terenul, executorul i-a răspuns că nu poate face nimic.

SC Unita Turism este controlată de omul de afaceri timişorean Josef Goschy. Înainte de ‘90, Goschy a fost broker în Germania şi după Revoluţie s-a întors în România cu circa şase milioane de mărci germane şi a început să cumpere proprietăţ imobiliare. Dupa ce a fost proprietarul companiei de asigurări Unita, Goschy a început să îşi dezvolte businessul hotelier cu 3.500 de camere în turism, prin achiziţia unităţilor de cazare de la stat, persoane fizice sau de la SIF Transilvania. Grupul Unita Turism a finalizat cu o cifră de afaceri de 9,5 milioane de euro, după ce hotelurile au operat la un grad mediu de ocupare de 32%. În prezent, numărul de hoteluri pe care le deţine îl poziţionează pe omul de afaceri timişorean în topul celor mai mari proprietari de hoteluri din România, alături de Radu Enache, George Copos, Mohammad Murad şi fraţii Negoiţă. Începând cu 2009, Goschy a scos la vânzare mai multe proprietăţi hoteliere din Cluj, Suceava şi alte oraşe, ce cumulează 651 de camere, reuşind până acum să vândă doar un hotel din Târgu-Mureş. În zece hoteluri au fost scoşi spre închiriere aproape 3.600 de metri pătraţi, potrivit datelor de pe site-ul Unita Turism, iar acoperişurile hotelurilor au fost închiriate companiilor de telefonie mobilă ce şi-au pus pe acestea antenele. Doar din chiriile percepute pentru acoperişuri el încasează aproape jumătate de milion de euro anual.

Răzvan Robu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.