Home Investigații Primăria Gilău a băgat 240.000 de euro în buzunarele unei firme pentru...

Primăria Gilău a băgat 240.000 de euro în buzunarele unei firme pentru un turnuleț

4791

Sediul Primăriei Gilău se extinde, după ce instituția a băgat 240.000 de euro în buzunarele societății Bimet SRL pentru un spațiu o suprafață de 565 de mp, compus dintr-o mansardă, un turn, câteva terase și un beci. Dacă decidenții ar fi fost puțin mai atenți la gestionarea banilor publici, imobilul putea fi cumpărat la jumătate de preț în urmă cu doi ani, însă în spatele acestei tranzacții ar plana alte interese mult mai obscure. Proprietara firmei Bimet SRL, Mirela Vidrean, a declarat pentru Gazeta de Cluj că a decis să vândă imobilul pentru că Primăria Gilău avea nevoie de el, însă nu a dorit să ne spună ce dorea să dezvolte în acel spațiu în momentul în care l-a cumpărat.

La sfârșitul anului 2020, societatea Telekom Romania Communications SA (actuala Orange Romania Communications SA) a organizat o licitație publică cu ofertă în plic închis pentru vânzarea unui spațiu cu o suprafață de 565 mp situat în clădirea în care își are sediul Primăria Gilău și un teren aferent imobilului cu o suprafață de 378 mp. Cu toate că prețul de pornire al licitației a fost de 108.000 de euro, fără TVA, nu mulți au fost cei care și-au dorit să intre în posesia imobilului, având în vedere că nu puteau fi desfășurate orice fel de activități comerciale sub acoperișul instituției publice.  Cu atât mai mult că în caietul de sarcini întocmit de Telekom era stipulat faptul că viitorul cumpărător se obligă să-i închirieze societății un spațiu situat în imobil, cu o suprafață de 67 mp,  pentru o perioadă de 10 ani. De asemenea, spațiul de 565 mp este compus din mansarda amenajată a clădirii, turnul Primăriei, câteva terase și o parte din beci.

Primăria a vrut spațiul, dar când a venit vorba de bani a zis „pas”

Primăria Gilău, condusă la acea vreme de Dumitru Sfârlea, și-a exprimat intenția să cumpere spațiul și terenul scos la licitație de Telekom. În vara anului 2020, a fost întocmit un referat de aprobare privind necesitatea și oportunitatea achiziționării spațiului de la Telekom, fiind invocată insuficiența spațiilor pentru personalul primăriei, nevoia de extindere a arhivei, dar și evitarea conlocuirii ulterioare cu o entitate care, prin activitățile pe care le-ar fi desfășurat, ar fi putut să deranjeze activitatea instituției publice. Primăria a angajat un expert care a evaluat imobilul la suma de 208.266 de euro. La scurt timp a fost aprobată modalitatea de stabilire a prețului de ofertare, prin care fiecare consilier local era obligat să completeze un formular în care să indice suma pe care  o considera necesară și suficientă pentru achiziția imobilului. Între timp, Gelu Topan a fost ales primarul comunei Gilău, iar dorința de a intra în posesia imobilului nu a mai fost chiar atât de arzătoare. 

După mai multe discuții, Consiliul Local al Comunei Gilău a aprobat, la data de 28 octombrie 2020, o hotărâre prin care a fost stabilit cuantumul ofertei financiare în sumă de 115.000 euro, fără TVA. Oferta a fost depusă, însă Primăria Gilău nu a reușit să tragă lozul câștigător. Societatea Bimet SRL a fost cea care a câștigat licitația și a intrat în posesia imobilului vândut de Telekom. Bimet SRL este administrată de Vasile Vidrean și deținută cu o cotă de 100% din părțile sociale de soția acestuia, Mirela Vidrean. Potrivit surselor nostre, oferta depusă de Bimet SRL a fost mai „grasă” numai cu câteva mii de euro decât cea depusă de Primăria Gilău, care nu s-a descurcat prea bine la capitolul negocieri.  

Bimet s-a descotorosit de spațiu după nici doi ani

Contractul de vânzare-cumpărare a fost semnat în martie 2021, însă Bimet SRL nu a acordat o importanță deosebită spațiului cumpărat de la Telekom: nu a făcut nicio investiție, nu a desfășurat nicio activitate în clădire și la scurt timp a scos imobilul la vânzare. Primăria Gilău s-a arătat interesată și de această dată să intre în posesia imobilului și a angajat un expert pentru a evalua valoarea de piață în vederea tranzacționării. Indrei Romulus Fabian a fost evaluatorul care, la data de 15 septembrie 2022 a inspectat proprietatea, a analizat starea tehnică a clădirii și a stabilit că valoarea imobilului deținut la acea vreme de Bimet SRL se ridică la suma de 1.182.770 de lei, respectiv 240.110 de euro. La finalul anului 2022 a fost întrunită o comisie de negociere formată din consilierii locali Vlad Pleșa (PNL), Cosmin Gabor (PNL) și Claudiu Fodor (PMP) și societatea Bimet SRL, prin administratorul Vasile Vidrean. Cosmin Gabor a propus suma de 235.000 de euro, însă Bimet SRL nu a fost de acord, astfel, în urma negocierilor finale, s-a ajuns la suma de 240.000 de euro. În aceeași zi a fost întocmit un raport de specialitate, care stă la baza hotărârii de cumpărare a imobilului. În raport se arată că a fost luată în vedere „intenția conducerii instituției de îmbunătățire a calității serviciilor oferite de administrația locală cetățenilor prin extinderea sediului administrativ”. De asemenea, a fost invocat faptul că prin achiziția spațiului de la Bimet SRL, Comuna Gilău va fi unicul proprietar al clădirii și va putea să acceseze fonduri europene pentru modernizarea și eficientizarea energetică a primăriei. La data de 22 decembrie 2022, Consiliul Local al Comunei Gilău a aprobat, cu 12 voturi pentru și 3 abțineri, hotărârea privind cumpărarea imobilului conform prețului stabilit prin procedura negocierii directe. Prin urmare, Bimet SRL a încasat suma de 240.000 de euro de la Primăria Gilău.

Tranzacția nu ar fi fost făcută întâmplător

Potrivit surselor noastre, spațiul din clădirea în care funcționează Primăria Gilău nu ar fi ajuns întâmplător în proprietatea Bimet SRL. Între administratorul societății, Vasile Vidrean, și primarul comunei Gilău, Gelu Topan, ar exista o relație de prietenie care ar fi influențat rezultatul licitației organizate de Telekom în anul 2020. Vidrean ar fi aflat suma pe care Primăria Gilău intenționează să o propună și a avut grijă să ofere mai mult pentru a intra în posesia imobilului. Bimet SRL a scos la vânzare spațiul la scurt timp după ce l-a cumpărat, iar Primăria Gilău și-a exprimat intenția de a-l cumpăra, de această dată fără prea multe negocieri. Localnicii susțin că Bimet SRL nu a scos niciun leu din buzunar pentru întreținerea clădirii sau plata facturilor pentru utilități. De asemenea, în perioada în care Bimet SRL era proprietara imobilului, Primăria Gilău a efectuat mai multe lucrări de amenajare a curții care vizau și terenul societății. 

Reporterii Gazeta de Cluj au luat legătura cu Mirela Vidrean, patroana societății Bimet SRL, pentru a-i solicita un punct de vedere în legătură cu modul în care a fost cumpărat și vândut spațiul din clădirea în care funcționează Primăria Gilău. Aceasta ne-a comunicat că a luat decizia să vândă imobilul pentru că Primăria avea nevoie de un spațiu suplimentar. 

„L-am vândut pentru că aveau nevoie cei de la Primăria Gilău. Nu vreau să mai spun nimic.”, a declarat Mirela Vidrean pentru Gazeta de Cluj. 

Contactat de reporterii Gazeta de Cluj, primarul Gelu Topan ne-a transmis următoarele:

  1. În anul 2020, fostul proprietar al imobilului la care faceți referire a organizat o licitație pentru vânzarea imobilului în cauză. Consiliul Local Gilău și-a exprimat la acel moment intenția de a participa la licitație și a făcut o ofertă financiară care a fost stabilită printr-o hotărâre de consiliu local. La aceeași licitație a depus o ofertă superioară, din punct de vedere financiar, și societatea Bimet SRL. Deși fostul proprietar, Telekom, s-a adresat Consiliului local Gilău cu întrebarea dacă dorește să îmbunătățească oferta financiară, Consiliul Local Gilău nu a fost de acord la acel moment să suplimenteze suma oferită în licitație astfel că licitația a fost câștigată de celălalt ofertant.
  2. În iarna anului 2022, noul proprietar al imobilului în cauză, respectiv societatea Bimet SRL, a informat Primăria Comunei Gilău și Consiliul Local de intenția de vânzare a imobilului achiziționat de la Telekom România, solicitând ca primăria și Consiliul Local să se pronunțe dacă au intenția de a achiziționa imobilul în calitate de preemptori, având în vedere că imobilul în cauză face parte integrantă din corpul de clădire în care se regăsește și clădirea primăriei. Solicitarea a fost prezentată în Consiliul local care și-a exprimat intenția de a achiziționa imobilul. S-au întocmit două expertize de evaluare a imobilului, una comandată de vânzător și una achiziționată de către Primăria Gilău, iar în baza acest documente de evaluare, potrivit procedurii aprobate prin HCL, comisia de negociere fomată din reprezentanții Consiliului Local Gilău au negociat prețul achiziției. Fac mențiunea că prețul de achiziție nu a depășit valoarea din expertiza achiziționată de Primăria comunei Gilău, valoarea care a fost substanțial mai mică decât valoarea din expertiza vânzătorului. Subliniez faptul că toată procedura de negociere și stabilire a condițiilor tranzacției s-a derulat de către reprezentanții mandatați de Consiliul Local, primarul fiind mandatat doar pentru semnarea contractului în formă autentică.
  3. În ceea ce privește lucrările de amenajare a curții primăriei și a gardului exterior, acestea s-au efectuat doar parțial, în limita cotei părți care aparține comunei Gilău aferent imobilului care reprezintă sediul primăriei Gilău.
  4. Mai multe detalii cu caracater tehnic sau documentar nu vă pot comunica la acest moment, fiind plecat din țară.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here