Unul dintre patronii firmei Karo Press, cei care dețin chioșcurile de ziare din Cluj se plânge că de câțiva ani sunt supuși unor taxe care îi duce în faliment. Se pare că Primăria lui Boc nu închide firmele care vând ziare dar le duce spre faliment.
Bassetti, unul dintre patronii unui firme care se ocupă cu vânzarea ziarelor în chioșcurile stradale din Cluj a declarat pentru Gazeta de Cluj că Primăria nu le prelungește contractele și mai mult de atât le bagă pe gât taxe și amenzi tot mai usturătoare.
“E o problema mai veche la noi la Cluj cu difuzarea presei în chioșcurile stradale. Acum am rămas doar două firme care vând prin chioșcuri stradale, una are administratorul la Timișoara și una suntem noi (cu administrator în Cluj). În 2000 Funar a condiționat vânzarea de presă pe anumite tipuri de chioșcuri și am făcut acele chioșcuri care și acum sunt în funcțiune iar Funar mi-a dat contracte pe 10 ani. Din 2010 încoace nu mi s-au mai prelungit contractele respective. Anul ăsta a fost o ședință de Consiliu Local prin martie-aprilie în care i s-a permis la cererea de la compartimentul de taxe și impozite să facă așa numitele daune de interese, adică practic nu ne dau afară de acolo, nu ne dau contracte să fim în regulă cu ei și ne pun daune de interese de 3 ori chiria, adică o chirie e cam 350 de lei și ne pun pe un loc 1100 de lei și de aici vă dați seama că nu rezistăm și se strâng datorii de poți să desființezi firma. Pe lângă asta aproape în fiecare luna mai nou de anul acesta vine poliția primăriei și ne amendează.
Am apelat deja la oamenii din presă, nu putem să vindem în Cluj presă pe stradă, eu știu că nu îi interzis, ba mai mult chioșcurile cu țigări stau bine mersi în regulă cu toate actele și așa mai departe. În 2000 erau 240 de chioșcuri în tot Clujul, acuma dacă suntem 40, eu am 17 și domnul asta dacă are vreo 23.
Ce ne-au recomandat ei e să mergem la mediul privat, spre exemplu eu acolo la Flora la Mănăștur am pe domeniu privat și plătesc chirie la ei, acolo nu pot să-mi facă nimic dar pe spațiul public procedează așa cum au procedat până acuma. Din mai până acuma ni s-au creat niște datorii de aproximativ 90.000 de lei. Nu ne dau afară dar ne bagă în faliment. Trebuie să fie în fiecare cartier chioșc nu pot din Mănăștur să vin în Gheorgheni să cumpărare un ziar. Nouă de da acele amenzi usturătoare de aia ajungem să falimentăm și chioșcurile de țigări bine mersi nu au nici o problema stau patronii foarte în regulă și așa mai departe.
Am făcut un pas înainte în sensul că s-a discutat cu Boc și până la urmă ne-a trimis la domnul director de dezvoltare, Câmpeanu. Acesta a spus să facem un chioșc cu un proiect similar cu chioșcurile de pe Eroilor, alea care nu au curent și nu au apă, să fie sticlă de sus până jos și merge el cu proiectul să încerce să aprobe urbanismul și după aia să facem actele. Sticlă de sus până jos datorită dimensiunilor trebuie să fie de 10 mm, o sticlă de aia îi 250 de kg metru pătrat, dacă cineva din cartier sparge o sticlă de asta chioșcul rămâne descoperit și poate să fure orice. Nu vor să mai fie chioșcuri de ziare în Cluj?”, a declarat Bassetti.