Primăria va expropria o suprafaţă de 2381 mp pentru lărgirea cu o bandă a principalei artere din cartierul Bună Ziua. Prețurile pe metru pătrat pe care le va plăti administrația locală clujeană vor fi în unele cazuri de 8-9 euro/mp fără TVA, iar în alte cazuri de peste 163 euro fără tva/mp.Vezi firmele care vor beneficia de cea mai mare sumă în urma acestora

În ședința de Consiliu Local din data de 23 aprilie a fost propusă spre aprobare declanșarea procedurii de expropriere a imobilelor care constituie coridorul aferent lucrării de supralărgire și modernizare a străzii Bună Ziua din Cluj-Napoca.O suprafață de 2381 mp însemnând 64 de parcele proprietăți private va fi expropriată de Primărie pentru lărgirea cu o bandă a principalei artere care preia tot traficul din cartierul Bună Ziua, dezvoltat haotic în Cluj-Napoca după anul 2000.

Unor proprietari li se vor expropria doar 1 mp, altora suprafețe de peste 100 mp. Prețurile pe metru pătrat pe care le va plăti administrația locală clujeană variază de la 8-9 euro/mp fără TVA până la peste 163 euro fără tva/mp, potrivit unui raport de evaluare făcut de NeoconsultValution. 

Costurile pentru supralărgirea și modernizarea arterei de peste 1 kilometru, cunoscută ca strada Bună Ziua, ar fi de peste 19,7 milioane lei, conform estimării făcute de firma ArhiBox. Termenul de realizare ar fi de un an de zile. Indicatorii tehnico-economici au fost aprobați de consilierii locali în luna martie.

Emil Boc le dă explicații proprietarilor de terenuri nemulțumiți de evaluare

Primarul Emil Boc a explicat, marți dimineața, într-o emisiune la un post de radio local că administrația publică locală nu are nicio vină la stabilirea acestor prețuri.

„Noi luăm fâșiuța asta mică de lângă șosea, nu luăm terenul din mijlocul Bună Ziua să facem bulevard prin mijlocul cartierului. Noi facem în baza legii, nu facem în baza la altceva. Cei care propun aceste prețuri sunt experți autorizați ai statului român, nu îi nici Boc, nici Tarcea care să stabilească prețurile, sunt nișe experți autorizați ai statului român, care, în funcție de niște criterii stabilite de lege stabilesc valoarea fiecărei parcele de teren. Nu o stabilesc eu din birou”, a declarat Boc.

După ce şi-a motivat nevinovăţia în ceea ce privește valoarea despăgubirilor, primarul le mai dă o explicație proprietarilor de terenuri nemulțumiți de evaluare.

„Proprietarii nu pot să blocheze procedura pentru că legea spune în felul următor: ești obligat să faci o evaluare conform standardelor prevăzute de legea statului român, se consemnează acei bani în cont, proprietarul care e nemulțumit poate să atace în instanță evaluarea și să ceară o evaluare la nivelul instanțelor de judecată, dar asta nu oprește procedura de lucru. Când eram prim-ministru am schimbat această lege pentru că erau blocate toate autostrăzile din România și nu se putea construia nimic pentru că erau procese peste procese. În timpul comunismului sau în Asia acolo nu mai stă statul să întrebe proprietarul dacă cedează o bucată de teren, acolo l-a naționalizat, intră buldozerul și au făcut autostrada. Noi trăim în democrație și este firesc să fie așa și așa spune și Constituția. Nu intră buldozerul până nu sunt virați banii în cont”, a comentat Boc.

Cine va primi cei mai mulţi bani de la Primărie

Firma SC Compexit Trading SRL are o suprafaţă de expropriat de 343 de mp, valoarea totală a exproprierii va fi de 267.540 de lei, respectiv 780 lei/mp. Firma este administrată de Nicoară Titus Liviu şi David Maria Cristina împreună cu trei asociaţişi anume: Nicoară Marius Petru, Roşu Mihnea Cristian şi Roşu Ioan Alexandru. Firma a raportat, pe anul 2017, o cifră de afaceri de70.748.150 lei şi un profit de 2.488.149 lei.Pe al doilea loc în rândul firmelor cu cel mai mult teren de expropriat este Electrogrup SA, administrată de Virgil Pop, Alina Aurelia Szekely Kiraly Pop şi Adrian Florea, cu peste 95 mp, iar pe al treilea loc se află Emergent Real Estate cu 41 de mp, administrată de STK Financial Societate de Administrare a Investitiilor SA, care la rândul ei este condusă de Dumitru Matis, Adrian Rosianu, Nicolae Pascu, Veronica Cristina Pascu şi Claudiu Liviu Sugar.

De asemenea, Compexit Trading SRL, Angela Obancea, Ioan Pleşa, Maria Varvara, Gheorghe Takacs, Szabo Zagoni, Ileana Katona, Ileana Laszlo, Iuliana Gomboş, Ana Kilin, Biserica Penticostală, Dan Scerbac, SC Chimirex CO SRL, Electrogrup SA, Liviu Sălăjan, SomoilaDamşa, Julia Kerekes, Elisabeta Palmeri, Maria Toth, Mihai Abrudan, Laura Vancea, Ioan Velcherean au primit şi ei câte 780 de lei/mpîn vreme ce Dumitru Cionca, Lucreţia Cionca, Pascu Ciortea, Doina Ciorta, Constantin Joldes, LetiţiaJoldes, MitraşDudaş, Aurel Creţ, Teodor Torgei, Viorel Lazăr, Ana Lazăr, GherhadKristel, Adam Sava şi Emergent Real Estate SA doar câte 39 de lei/mp.

Extinderea străzii Bună Ziua anunţatăde mai bine de doi ani

Specialiștii Universității Tehnice spuneau încă de la final de 2016 că artera Bună Ziua e aproape de depășirea capacității de trafic. Chiar oficialii Primăriei anunțau în trecut că s-au blocat autorizațiile de construire pentru proiecte care ar aduce mai mult de 26 de mașini în zonă, tocmai din pricina tramei stradale necapacitate. Reprezentanții municipalității spuneau apoi că, o dată cu preluarea arterei prin Hotărâre de Guvern de la Direcția de Drumuri, situația din Bună Ziua n-ar mai fi atât de dramatică și că rămân interdicții doar pe zona Borhanci.

Extinderea străzii Bună Ziua a fost anunțată acum 2 ani. Propunerea Primăriei este realizarea a trei benzi plus o pistă de biciclete.

În anul 2017, Primăria a anunţatpentru viitorul principalei artere de trafic din cartierul Bună Ziua trei benzi de circulație, două dintre acestea cu sens de mers înspre Calea Turzii, pistă de biciclete și două trotuare. Acum, strada Bună Ziua are două benzi de circulaţie şi trotuar parţial pe o parte iar studiile au arătat că deja capacitatea de trafic este depășită.

La peste doi ani și jumătate de la anunţarea proiectului, administraţia a ”bătut în cuie” bugetul necesar pentru lărgirea unui bulevard din noul Cluj, care ar trebui să rezolve o parte din problemele de trafic apărute în cel mai hotic cartier al orașului, Bună Ziua.

În cartierul Bună Ziua nu există nicio grădiniță și nicio școală. De asemenea, zona duce lipsă de locuri de joacă pentru copii și parcuri. În acest cartier s-a construit haotic fără să existe un PUZ care să stabilească în mod clar cum și ce se poate construi.

Acum, Consiliul Local urmează să dezbată la ședința extraordinară din 23 aprilie un proiect de hotărâre pentru exproprierea proprietarilor afectați de proiectul de lărgire a străzii. Este vorba despre 64 de proprietăți private însumând 2381 mp dar și alte 9 de 16,252 mp care aparțin deja Primăriei. Proprietățile private au fost evaluate individual de către NeoconsultValution (a expertului Marius Șufană) care a estimat o valoare totală de 1.337.310 lei pentru respectivele terenuri.

Firma care a făcut evaluarea proprietăţilor private

Neoconsult Valuation este din Bucureşti, a fost înfiinţată în 2008 şi este administrată de Cristian Nistea şi 7 asociaţi: Ioan Bercu, Marian Constantin Chirilă, Cristian Nistea, Marius Şufană, Vlad Petru, Daniel Leonardo Vrînceanu,Gunter RaimarLeutschaft. Firma a raportat, pe anul 2017, o cifră de afaceri depaseste 8,1 milioane lei, un profit de aproape 2 milioane lei şi un număr mediu de 32 de angajaţi. NeoconsultValuation este una din cele 49 de firme agreate de Ministerul Transporturilor ca evaluatori. În urmă cu aproximativ 5 ani, presa scria despre această firmă că este recunoscută pentru evaluări neconforme cu realitatea.

3 COMENTARII

  1. Sub care primar și al său fin penal s-a permis haosul din Bună Ziua?
    Spun constructorii că șpaga este de 10,000 euro/nivel, ca să primești autorizația de construcție. Numărați blocurile X nr. de nivele, suma va fi uriașă – ce importanță mai au străzile, parcurile, școlile etc., când lumea se înghesuie să cumpere oricum? Acum tot noi plătim pentru ceea ce trebuia făcut de la bun început. Corupția și incompetența au un preț imens.
    La anul, TOATĂ șleahta asta trebuie concediată!

  2. terenul nu are cum sa aiba aceeasi valoare. Una e sa expropriezi o proprietate care are destinatie de drum si alta care are destinatie de curti-constructii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.