Composesoratul Mănăștur a obținut executarea silită a primăriei clujene pentru aproape jumătate de milion de lei, în condițiile în care Simion Țicrea, șeful composesoratului, vânduse de câțiva ani buni o parte din terenurile pentru care administrația locală plătește acum. Mai mult, Țicrea a încasat banii, chiar dacă el a fost revocat din funcția de președinte. Membrii composesoratului sunt extrem de revoltați vizavi de lipsa de implicare a primăriei conduse de Emil Boc, acuzând că administrația locală nu s-a implicat activ în problemă. 

Simion Țicrea, fostul șef al Composesoratului Mănăștur, a executat Primăria Cluj Napoca pentru suma de 442.516 lei. În calitate de șef al Composesoratului Mănăștur, el a cerut despăgubiri administrației locale pentru nepunerea în posesie cu suprafața de teren care a aparținut mănășturenilor. Chiar dacă el a vândut o parte din teren, Țicrea a obținut executarea silită a Primăriei Cluj Napoca. Membrii composesoratului sunt extrem de nemulțumiți pentru că banii, în loc să fie împărțiți, au intrat în conturile lui Simion Țicrea, în vârstă de peste 70 de ani.

Mai mult, membrii composesoratului l-au revocat pe Țicrea din funcție, dar el continuă să dispună de averea imobiliară a composesoratului. Contactat de Gazeta de Cluj, Țicrea a refuzat să dea detalii despre această afacere.

”Banii au intrat în contul meu, dar nu vă pot da mai multe detalii până nu am încuviințarea consiliului director de la composesoratul Mănăștur”, a declarat Țicrea.

În 4 decembrie 2017, s-a convocat o adunare generală a acționarilor din cadrul composesoratului în care s-a stabilit noua componență a consiliului director în cadrul căreia a fost ales drept președinte Liviu Eugen Braica. La sfârșitul lunii aprilie 2018, Țicrea, chiar dacă a fost revocat din funcție de membrii composesoratului, convoacă o nouă adunare generală a acționarilor și decide ca să nu se efectueze niciun audit financiar. ”La intrarea în sală s-a interzis anumitor membri, numeroși, să participe la întrunirea organizată, ușa de la intrare era blocată cu o masă, iar participarea fiind condiționată de o semnătură obligatorie pe o condică. Membrii composesoratului au chemat poliția, un echipaj de la Secția 4 Mănăștur”, arată o plângere făcută de membrii composesoratului.

Adriana Buzgar, avocatul lui Simion Țicrea, a refuzat să ofere vreo explicație despre această situație.

Una dintre mizele acestor terenuri constă în faptul că viitoarea centură metropolitană, proiect electoral promis de mulți ani de administrația locală clujeană, va trece prin terenurile Composesoratului Mănăștur, prin zona Sfântu Ion.

Chiar dacă a făcut afaceri imobiliare extrem de bănoase, acum composesoratul se ”mândrește” cu datorii de zeci de mii lei.

Simion Țicrea, fost angajat al Institului Agronomic din Cluj Napoca, și-a construit trei imobile masive pe terenul pe care îl deține în Cluj Napoca! Într-unul dintre imobile funcționează o brutărie. El mai este și administratorul unui cimitir din oraș.

S-a pricopsit cu o plângere penală

Unul dintre membrii composesoratului povestește cum a decurs afacerea.

”În 2007, Țicrea cu un topograf a găsit cele 5 parcele de pășune împădurită cu o suprafață de 19 ha, în 2010 a vândut către persoane fizice 11 ha. În 2012, Țicrea, în numele composesoratului Mănăștur dă în judecată primăria și cere titlu de proprietate pe cele 19 ha, chiar dacă 11 dintre ele fuseseră vândute! După ce pășunea a fost vândută, mai mulți membri ai composesoratului au fost purtați pe la notar pentru a da declarații că nu mai au nicio pretenție, nici de la composesorat și nici de la noii proprietar. Oamenii au semnat, chiar dacă nu prea știau ce fac! În mod normal, suprafața de pășune nu ar fi trebuit vândută pentru că legea spune că terenurile unui composesorat se vând doar între membri.

În suprafața asta de pășune apar 1,6 ha de pădure care a fost defrișată. Noua proprietară era Pop Aurelia Carolina care a parcelat terenuri și, cu sprijinul celor de la Cadastru a dat parcelelor noi numere topo. Cu toate acestea, acum există un contract de pază pentru pădurea respectivă, plătit de composesorat, chiar dacă terenul a fost vândut! Țicrea cere să se marcheze copacii, vinde lemnul, chiar dacă el nu mai este șeful composesoratului, el taie și spânzură! Am angajat avocați și am făcut la începutul anului plângere penală împotriva lui Simion Țicrea, acum așteptăm să vedem ce sa va întâmpla”, povestește unul dintre composesori.

Afaceri cu păduri defrișate

În 2005, Simion Țicrea, în calitate de președinte al composesoratului, a vândut o parcelă de teren  de 46 ha către SC Holding Mănăștur pentru suma de 26,7 milioane lei. Chiar dacă marea parte a terenului face parte din situl protejat Natura 2000, compania vroia să edifice în pădure un cartier de locuințe, iar majoritatea copacilor au fost tăiați. În zona respectivă au fost edificate mai multe locuințe chiar dacă există legi care interzic edificarea construcțiilor de acest tip în pădure! Însă, totul a fost făcut cu avizele primăriei conduse de Emil Boc și Sorin Apostu și a instituțiilor de mediu. Agenţia Regională pentru Protecţia Mediului Cluj-Napoca a luat decizia de emitere a Avizului de mediu nr. 5-NV6 din 15.07.2009 pentru PUZ şi PUD ansamblu de locuinţe Colina Sud, în Cluj-Napoca, jud. Cluj, în favoarea S.C. Mănăştur Holding S.R.L. Locaţia proiectului de construcţii se află în situl Natura2000 Făgetul Clujului – Valea Morii.

Rosia Montana a ”coborat” in Manastur

Pentru obținerea avizelor, SC Holding Mănăștur  a angajat firma Unitate de Suport pentru Integrare SRL Cluj-Napoca, care a întocmit rapoartele cerute de instituții. Documentul a fost un fals grosolan pentru că din el reieșea faptul că în zona Făgetului ar exista: – o mină care produce poluări istorice cu ape acide, dar care va fi închisă și se va deschide o alta mină; – în zonă ar exista o comunitate locală săracă, îmbătrânită, formata mai ales din femei, colectivitate care trăiește din agricultura de subzistență, utilizează lemne și cărbune pentru încălzire rezidențială deoarece localnicii nu au posibilitatea să plătească curent electric pentru încălzire și gătit, etc. De fapt, raportul se referea la zona Roșia Montană, iar Sergiu Mihuț, patronul firmei care a realizat studiul, a schimbat doar titlul lucrării. În urma acestor falsuri, nimeni nu a fost tras la răspundere iar primăria a avizat construcția de case într-o veselie!

Din 2010 până în 2016, SC Mănăștur Holding nu a declarat nicio cifră de afaceri și a înregistrat pierderi masive. În 2017, cifra de afaceri raportată a fost de un milion de euro, profitul a ajuns la 2,7 milioane lei, cu zero angajați. Acționarii firmei sunt două entități din Luxemburg, LABMEX INTERNATIONAL SARL și TAVISTOCK EUROPE SARL, iar administratori sunt MINKO BORDZHUKOV și PHILIP PASHOV ATANASOV (cetățeni bulgari), alături de americanul JEFFERSON RICH VOSS.

Când a fost încheiată tranzacția cu composesoratul Mănăștur, firma era a francezului Marc Gerard Georges Chouraqui, care la data respectivă avea 75 de ani!

Compania este specializată pe speculă imobiliară având proiecte similare în Craiova și București

Nicolae Căpușan, patronul Sun Garden, băgat în afacere

În afacere a fost implicat și omul de afaceri Nicolae Căpușan, patronul resortului de lux din comuna Baciu, Sun Garden. Practic, el a fost intermediarul afacerii prin care cele câteva zeci de hectare de teren au ajuns acum în proprietatea firmei Holding Mănăștur. Căpușan mai este patronul firmei clujene Chicago Tour, care în 2004 a câştigat licitaţia pentru cinematografele Victoria din Cluj-Napoca, Pacea Gherla, Fox Turda, Dacia Baia-Mare şi cinematograful din Oradea.


Nicolae Căpușan

Relațiile omului de afaceri clujean ajung până la fostul şef al Poliţiei clujene, PSD-istul Teodor Pop Puşcaş. Ei sunt acționari în cadrul SC Euro Hunter, alături de investitorul imobiliar Salanță Vasile, un investitor imobiliar cunoscut sub porecla de Moșu Pic. La prima vedere această societate parte ”fantomatică” pentru că din 2012 nu are nicio cifră de afaceri, vreun profit sau angajați declarați la Ministerul finanțelor. Însă, miza acestei societăţi o reprezintă lacurile din Mărtineşti care ocupă o suprafaţă totală de 176,42 de hectare de teren, din care 142,57 de hectare de luciu de apă, suprafeţe pe care acționarii firmei le-au dobândit în condiții neclare.

Printre clienţii lui Căpuşan se numără persoane influente din Cluj. Spre exemplu, procurorul Fabian Gyula, de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Cluj. În 2004, conducerea Asociaţiei Fii Vechiului Mănăştur i-a vândut lui Căpuşan o bună parte din terenul deţinut cu doar 8 euro/mp. Pentru că ceilalţi membri au fost nemulţumiţi de tranzacţia făcută la un preţ sub-evaluat, ei au cerut rezilierea contractului respectiv, dar între timp, Căpuşan vându-se o bună parte din teren. Astfel, chiar dacă respectivul contract a fost anulat în urma deciziei instanţelor, clienţii lui Căpuşan au rămas cu terenurile respective.

Avocat condamnat în urma afacerilor cu terenurile Composesoratului Mănăștur

Tranzacția imobiliară a dus și la condamnarea avocatei clujence S. A., fostul secretar al Composesoratului Mănăștur.

Ea a fost judecată la Curtea de Apel Cluj pentru mai multe capete de acuzare, dintre care pot fi enumerate, fals sau furarea unor documente din dosarele cu care avea legătură. A primit patru ani de închisoare cu suspendare și a fost pusă la plata unor daune în valoare de aproximativ 200.000 de lei.

Întâmplarea face ca avocata să fi fost trimisă în judecată chiar de procurorul Fabian Gyula, de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Cluj, care, după cum am arătat, a fost beneficiarul unui teren vândut de Căpușan.

Potrivit rechizitoriului, avocata ar fi prejudiciat statul român cu 61.690 de lei în urmă suprapunerii de chitanțe. Mai mult, ea ar fi falsificat registrul de contracte pentru a justifica un contract de asistență contestat în instanță. Întreaga activitate infracțională a avocatei S A ar fi început în 2006, iar justiției clujene i-a luat 10 ani pentru a finaliza procesul.

Avocata a fost supusă și unui control al Fiscului desfășurat în aprilie 2009, în urmă căruia au fost găsite mai multe nereguli. Astfel, inspectorii Agenției Naționale de Administrare Fiscală au găsit chitanțe false întocmite de avocată, care în contabilitate erau înregistrate cu sume minime, de ordinul zecilor de lei, iar în dosarele de judecată apăreau cu sume de mii de lei.

Inspectorii au descoperit că unele chitanțe erau folosite în mai multe dosare de judecată, cu același număr de ordine, dar cu sume diferite.

Într-un alt dosar privind restituirea unui imobil, Laurențiu Octavian Căpușan, cel care a solicitat restituirea imobilului, a sesizat că în dosar se aflau chitanțe depuse de avocatul S A, cea care reprezenta părțile adverse, care au mai fost depuse spre decontare și în alte dosare penale. Astfel, bărbatul a cerut instanței să nu mai accepte aceste chitanțe. Ulterior acelui termen, avocata a fost acuzată că a furat cele trei chitanțe din dosar și le-a înlocuit cu altele, fără să știe însă că cele trei chitanțe au fost fotografiate anterior.

O alta faptă pentru care procurorii au trimis-o pe avocată în judecata are legătură cu afacerea terenurilor Composesoratului Mănăștur. Asociația mănășturenilor a depus o cerere de revizuire împotriva unei sentințe date de Judecătoria Cluj-Napoca și menținută de Tribunalul Cluj.

“Mi-e mi-a atras atenția o sesizare depusă pe domnuleprimar.ro în urmă cu câțiva ani în care era semnat și procurorul Fabian Gyula și când am văzut adresa mi-am dat seama că este chiar pe terenul lui bunicu, membru în asociația composesorală”, a spus avocata.

În cadrul urmăririi penale, începute în 2009, a cerut recuzarea procurorului invocând faptul că are interese în această cauză. Cererea a fost respinsă.

Boc nu știe nimic

Un alt membru al Composesoratului Mănăștur l-a interpelat pe primarul Emil Boc pentru a cere explicații despre situația la care s-a ajuns.

Emil Boc

”L-am întâlni pe domnul Boc și l-am întrebat despre situație, totuși este vorba de jumătate de milion de lei, bani ai clujenilor! Vorbesc cu Boc, nu știe nimic! contabilul din primărie, la fel! I-am spus lui Boc, domnule primar, dumneavoastră nu cunoașteți situația?! Nu este vorba de un leu, ci de jumătate de milion de lei! Și-a notat în agendă și cu asta basta!”, spune membrul composesoratului.

Premii pentru nimic

În 2005, composesoratul Mănăștur a vândut firmei SC Mănăștur Holding SRL o pășune împădurită pentru suma de 26,7 milioane lei. Chiar dacă Simion Țicrea avea o o vechime de 3 luni în funcția de șef al composesoratului, el și ceilalți membri din conducere și-au acordat premii consistente pentru această tranzacție.

Într-un raport al comisiei de cenzori a composesoratului se arată că ”nu a fost respectat titlul de proprietate și antecontractul prezentat în adunarea generală. Parcelele menționate în titlul de proprietate 3176/4381/23.01.2004 nu se regăsesc identic în contractul de vânzare-cumpărare. Astfel, s-au vândut 17.586 mp suprafață necuprinsă în titlul de parcelă nr topo 22775, în schimb nu s-au vândut 19.775 mp suprafață cuprinsă în titlul de parcelă 22773 și 22774, dar nici nu s-au întabulat pe composesorat”. Cu toate acestea, Simion Țicrea își atribuie un premiu pentru această tranzacție în valoare de 23.400 lei. Și ceilalți șefi ai composesoratului își acordă premii: Pipas Gavrilă ia 16.420 lei, Sântămărean Viorel primește 13.920 lei, Dumitru Noge – 8.600 lei, Avram Napeu – 9920 lei, iar Bârsan Ana ia 4.000 lei.

2 COMENTARII

  1. Fantasmagorie de la un capat la altul! Nu s-au vandut terenuri din situri protejate. Tot ce s-a vandut a fost perfect legal. Primaria a fost exexcutata silit pentru ca nu a eliberat la timp titlul de proprietate pentru padurea composesoratului Manastur. Autorul articolului este complet inafara cu legislatia restituirii proprietatilor!
    Prof. dr. Ioan Oprea, unul din fondatorii noului composesorat Manastur.

    • Domnule Oprea, tot terenul respectiv face parte din situl Natura 2000. Aria naturală este situată în partea central-sudică a județului Cluj, pe teritoriile administrative ale comunelor Ciurila, Feleacu, Florești și Tureni și pe cel al municipiului Cluj Napoca. Aceasta este străbătută de drumul județean DJ107R, care leagă satul Sălicea de strada Făgetului (Cluj Napoca). Tranzactia a fost incheiata in perioada in care dumneavoastra ati fost presedintele composesoratului

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.