În următoarea ședință de consiliu local a administrației clujene, consilierii vor vota dublarea sumei contractului pentru instalarea de platforme subterane pentru colectarea deșeurilor din oraș. Firma care va primi banii și va instala aceste platforme este SC Euriteh SRL, iar studiul de fezabilitate a fost întocmit tot de Euriteh SRL. Soții Viorica și Emilian Gherdan, patronii SC Euriteh SRL, sunt asociați cu Goga Vlad Cristian, acuzat de corupție în afaceri cu deșeuri. Goga a fost și arestat pentru implicarea lui în afacerea Tahal care a gravitat și în jurul proiectului Centrului Integrat de Deșeuri Cluj, un proiect gestionat de Consiliul Județean Cluj.

În urmă cu doi ani, Primăria Cluj Napoca a luat decizia să amenajeze în oraș platforme subterane pentru colectarea selectivă a deșeurilor. ”Sfatul” pentru această afacere a venit de la societatea Euriteh SRL, care a și câștigat contractul pentru instalarea platformelor respective. Astfel, primăria a decartat peste un milion de euro pentru această afacere. Pe lângă semnele de întrebare ridicate de modul în care administrația locală cheltuiește milioanele de euro, majoritatea clujenilor nu colectează selectiv deșeurile.

În ședința de consiliu local din 6 februarie 2019 consilierii vor vota un proiect de hotărâre prin care se suplimentează numărul de platforme cu încă 200 de bucăți. Dacă proiectul va trece de votul consilierilor, administrația locală condusă de Emil Boc va mai plăti din resurse proprii încă un milion de euro. Suplimentarea numărului de platforme vine tot din partea firmei Euriteh SRL 

”În anul 2017, în urma unei proceduri simplificate de achiziție, între municipiul Cluj Napoca, în calitate de promitent achizitor și societatea Euriteh SRL, în calitate de promitent executant, a fost încheiat acordul cadru 206737/02.05.2017, având ca obiect prestarea de către promitentul executant a serviciilor de proiectare și executare lucrări pentru 100 de platforme subterane. Cu acest prilej a fost întocmit studiul de fezabilitate pentru obiectivul de investiții ”Amplasare platforme subterane pentru colectarea deșeurilor menajere în municipiul Cluj Napoca”, iar prin hcl 838/22.09.2017 au fost aprobați indicatorii tehnico-economici pentru cele 100 de platforme subterane. În vederea continuării obiectivului de investiții ”Amplasare platforme subterane pentru colectarea deșeurilor menajere în municipiul Cluj Napoca”, a fost actualizat studiul de fezabilitate precedent pentru un număr de încă 200 de platforme. Din punct de vedere tehnic, acestea sunt similare cu primele 100 de platforme”, se arată în proiectul de hotărâre care va fi supus votului în data de 6 februarie 2019.

În cuprinsul hotărârii de consiliu se arată cum a crescut numărul de platforme și prețul lor. Dacă pentru 100 de platforme, primăria a plătit 5.361.985,44, fără TVA, pentru încă 200 de platforme prețul va fi de 10.200.000 lei, fără TVA. De asemenea, dacă prețul unei platforme era, inițial, 46.930,74 lei, fără TVA, acum suma s-a rotunjit la 47.900 lei, fără TVA.

Anul trecut, city managerul municipiului Cluj Napoca, Gheorghe Șurubaru, declara că regretă faptul că nu a încheiat un contract mai consistent cu firma, de 250 de puncte gospodărești.

Un asociat cu pușcărie la CV

Firma Euriteh este patronată de soții Viorica și Emilian Gherdan, doi orădeni implicați în afacerile cu deșeuri. Ei au câștigat licitații similare în majoritatea orașelor din țară care au primit bani pentru a îngropa în subteran pubelele speciale de colectare selectivă a deșeurilor. De câștigarea unora dintre licitații se leagă o serie de controverse legate de prețul contractelor dar și de faptul că firma este acuzată de o companie spaniolă că ar fi furat tehnologia privitoare la platformele subterane de colectare a deșeurilor.

O explicație pentru succesul afacerilor pe care le au soții Gherdan ar putea consta și în asocierea pe care au cu un personaj controversat, care a făcut și arest preventiv în cadrul procesului în care este judecat.

Soții Gherdan sunt asociați cu Goga Vlad Cristian în cadrul firmei STANDARD A WARE SRL, companie care s-a numit inițial Euriteh Consult SRL.

Goga este implicat, alături de MÎNDROIU ADRIAN, fost director general la Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Sectorial Mediu – AM POSM şi la Direcţia Fonduri Structurale (DFS) din DG AMPOSM,

FRANK NICOLAE, administrator al unor societăți comerciale de consultanţă, CIMPOCA DANIELA şi BĂRBAT IULIA, toți implicați în procesul de corupție al companiei Tahal.

Contract de 20 de milioane de lei

Potrivit DNA, ”în perioada noiembrie 2011- aprilie 2013, inculpatul Mîndroiu Adrian, în calitate de director general la Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Sectorial Mediu (AM POSM) şi la Direcţia Fonduri Structurale (DFS) din AM POSM, în mod repetat, a pretins şi primit bani, alte foloase şi a acceptat daruri de la reprezentanţii firmelor conduse de Frank Nicolae şi Goga Vlad Cristian, cu complicitatea inculpatelor Cimpoca Daniela şi Bărbat Iulia, pentru a interveni pe lângă diferiţi funcţionari din cadrul AM POSM pentru favorizarea intereselor comerciale ale grupului menționat, între care și firma TAHAL CONSULTING ENGINEERING SRL”, arată rechizitoriul.

Concret, la data de 5 aprilie 2011, între reprezentanţii firmei TAHAL CONSULTING ENGINEERING SRL şi autoritatea de mediu s-a semnat un contract având ca obiect acordarea de asistenţă tehnico-economică pentru direcţiile şi birourile de implementare din cadrul unor organisme intermediare aparținând de POSM, legat de proiectele finanţate din asistenţa financiară nerambursabilă. Valoarea contractului este de 19,94 milioane de lei.

Pentru a rezolva problemele legate de ritmicitatea plăţilor şi pentru a obţine sprijinul în adjudecarea unor noi licitaţii pe viitor, respectiv 2014-2020, membrii asocierii infracţionale au efectuat mai multe acte materiale de cumpărare a influenţei directorului AMPOSM, Mîndroiu Adrian.

Fond de 50.000 de euro pentru corupție

La data de 6 februarie 2013, doi dintre membrii asocierii infracţionale, respectiv Frank Nicolae şi Goga Vlad Cristian, la o întâlnire la care a participat și Mîndroiu Adrian, s-au pus de acord să constituie un fond ilicit de minimum 50.000 euro din care să plătească necuvenit funcţionarii de la nivel local care fie creează probleme în derularea contractelor cu autorităţile statului, fie trebuie mituiţi pentru obţinerea unor astfel de contracte.

În considerarea acestor intenţii, în perioada 21 februarie 2013- aprilie 2013, inculpaţii Frank Nicolae şi Goga Vlad Cristian (fie împreună, fie separat) s-au întâlnit cu un funcţionar din cadrul unui consiliu judeţean pentru a stabili condițiile de cumpărare a influenței acestuia pe lângă alți funcționari din același consiliu județean sau din cadrul unor furnizori de servicii pe plan local, ca autorități contractante, astfel ca anumite contracte să fie atribuite firmelor din grupul condus de Frank Nicolae şi Goga Vlad Cristian. În vederea confiscării, procurorii au instituit sechestru asigurător asupra unor bunuri imobile aparţinând inculpaţilor Mîndroiu Adrian şi Goga Vlad Cristian.

Un pic de ajutor de la CNSC

Contractul cu Euriteh SRL a fost câștigat cu ajutorul Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor în urma unei contestații depuse de Euriteh referitor la licitație.  Orădenii au cerut ”anularea hotărârii nelegale a autorității contractante (RADP Cluj Napoca, n.red.) conform căreia oferta tehnică depusă de ofertantul SC TEHNIMARKET SRL (o firmă concurentă din Bacău, n.red.) „îndeplinește în mod echivalent și/sau superior specificațiile tehnice din caietul de sarcini” și anularea hotărârii nelegale a autorității contractante conform căreia ofertantul SC TEHNIMARKET SRL „să fie trecut în faza de evaluare financiară”, arată contestația Euriteh.

Consiliul a admis plângerea firmei Euriteh și a dispus ”continuarea procedurii, după îndeplinirea dispozițiilor de mai sus, prin reevaluarea ofertei SC TEHNIMARKET SRL, potrivit celor cuprinse în motivare”.

Firma din Bacău a deschis un proces împotriva Euriteh și a RADP Cluj Napoca

1 COMENTARIU

  1. Nu inteleg cum DNA nu ancheteaza aceste faradelegi, aruncatul milioanelor de euro spre niste mizerii cand e nevoie de pasaje, poduri, parkinguri si Boc se vaita ca nu primim de la Bucuresti.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here