Primaria merge mai departe cu primar interimar: Radu Moisin

Radu Moisin a fost votat de catre 15 consilierii locali prezenti la sedinta extraordinara de miercuri in functia de primar interimar. Acesta a vorbit despre proiectele Primariei care vor continua, precum si despre confirmarea Clujului in competitia pentru banii elvetieni oferiti pentru programele de energie verde. Gazeta de Cluj va prezinta primele anunturi facute de noul primar, precum si parcursul sau profesional.

Consiliul Local a votat noul primar interimar pe Miercuri 30 noiembrie. Consilierii au avut de ales intre cei doi viceprimari, nominalizati de catre partidele care com pun majoritatea. UDMR l-a nominalizat pe Laszlo Attila, iar PDL pe Radu Moisin. Acesta din urma a fost ales de catre consilieri cu 15 voturi, fata de 5 exprimate in favoarea contracandidatului sau. Consilierii USL au lipsit de la sedinta extraordinara a forului local, cel mai probabil pentru a participa la manifestatiile USL in aceeasi zi.
Consilierii PSD si PNL au propus cu o zi inainte, in cadrul sedintei ordinare a Consiliului Local Cluj-Napoca, ca alegerea primarului interimar sa aiba loc la incheierea acesteia. Au fost semnate doua convocatoare, cel cu propunerea pentru miercuri adunand 18 semnaturi, iar propunerea USL numai 6. Cvorumul pentru alegerea celui care sa ocupe scaunul lui Apostu pe perioada arestului sau a fost insa intrunit si fara prezenta opozitiei.

Prioritatile lui Moisin

In prima conferinta de presa organizata in calitate de primar interimar, Radu Moisin a vorbit despre proiectele in curs de derulare ale Primariei, dar a facut si un anunt legat de o finantare pentru care s-a calificat institutia. „Am facut o pauza intre votul Consiliului Local si conferinta de presa pentru ca nu poti anunta mesajele de la inceput de mandat cu presa in spatele mesei”, a declarat Radu Moisin.
Acesta a aratat ca se va concentra pe prioritatatile pe termen foarte scurt ale primariei. In primul rand, este vorba de tot ceea ce tine de supravegherea de santier la proiectul de modernizare a liniei de tramvai, a Parcului Central si cladirii Casino, la constructia de parkinguri, la gradinita de pe strada Traian Vuia, la extinderea iluminatului public, precum si construirea de locuinte sociale, cum este cazul celor de pe strada Albac.
„Parkingul de pe Aleea Baisoara se apropie de final, va fi data in folosinta in urmatoarele sase saptamani, daca e mai devreme, vom anunta. Se lucreaza la parkingul de pe Strada Fabricii, va fi gata cel mai probabil in primul trimestru al anului viitor”, a anuntat Radu Moisin.
De asemenea, acesta a declarat ca spera sa poata face public la inceputul lunii decembrie raportul comisiei municipale de recensamant, care nu este finalizat pentru ca se lucreaza la finalizarea rapoartelor circumscriptiilor din Cluj-Napoca. Targul de Craciun si iluminatul festiv vor fi inaugurate la 1 decembrie, iar activitatile principale din aceatsa perioada vor avea loc in Piata Unirii.

Primaria isi continua proiectele

Consiliul Local va vota la sedinta urmatoare proiectul de rectificare bugetara pe 2011 si va discuta primele cifre privind bugetul general pe 2012. „Proiectul national de buget pe 2012 este in dezbaterea Parlamentului, avem 40 de zile pentru a adopta bugetul dupa luarea unei decizii. In ceea ce priveste raportul pe 2011, ma astept la un grad de executie mai mare decat in 2010”, a adaugat noul primar interimar.
In ceea ce priveste sedintele de urbanism, Moisin a explicat ca deja a avut loc o intrunire a comisiei, in care au fost aprobate proiecte ale Consiliului Judetean, ale Primariei Cluj-Napoca si ale cetatenilor. „Si saptamana viitoare vom intruni Comisia de Urbanism si vom incerca o crestere a numarului de proiecte discutate, pentru a recupera intarzierile din ultimele saptamani. Criteriul de prezentare este in ordinea depunerii proiectelor. Voi dedica cea mai mare parte a zilei de vineri semnarii autorizatiilor de contruire, in prezenta colegilor de la urbanism si a secretarului Primariei Aurora Tarmure. Estimez ca vor fi peste 30, dar trebuie semnate tocmai pentru a da posibilitatea acestui municipiu sa se dezvolte si cetatenilor sai sa-si realizeze proiectele. Am decis cu domnul Laszlo sa asteptam pana astazi pentru a lua o decizie in acest sens”, a declarat Moisin.

Vesti bune de la Bucuresti

Vestea cea mare, anuntata inca de la sedinta extraordinara, este ca Primaria Cluj-Napoca a primit o instiintare de la Ministerul Administratiei si Internelor, potrivit careia, in cadrul programului de cooperare elvetiano-roman, dosarul de candidatura al institutiei a primit un punctaj de 51, 93 de puncte, care a permis clasarea sa in lista oraselor propuse pentru finantare prin acest program. Alaturi de Cluj-Napoca, au fost alese doar trei alte orase: Arad, Brasov si Suceava. Printre candidati s-au numarat multe alte orase din tara, printre care Bistrita, Oradea, Vaslui, Iasi, Piatra Neamt sau Targu Mures.
Suma totala alocata de guvernul elvetian este de 37 de milioane de franci elvetieni, cu care vor fi finantate maxim 10 proiecte din cele propuse de municipalitatile selectate. Va urma o competitie intre cele patru localitati si vor fi alese proiectele cele mai viabile si sustenabile din punct de vedere al energiei verzi. „Conform titlului solicitantului, suntem obligati sa derulam o licitatie publica pentru alegerea unui consultant. Licitatia va fi lansata in ziua in care vom primi rezultatele evaluarii finale. Impreuna cu acesta si Consiliul Local, vom decide care sunt proiectele care vor fi depuse. Putem sa depunem mai multe proiecte, conteaza si calitatea proiectului in stabilirea sumei alocate per municipiu. Cofinantarea din partea Primariei va fi de 15%”, a anuntat primarul interimar. Proiectele vizate de administratia locala pentru finantarea prin acest program sunt: reabilitarea termica a cladirilor publice, precum scolile si gradinitele, finalizarea programelor de investitii pentru centrale, modernizarea iluminatului public, transportul public econolig, dar si planificarea urbana.
Intrebat de jurnalisti daca varsta sa reprezinta un dezavantaj (in luna decembri Radu Moisin implineste 29 de ani), acest a declarat ca uneori poate fi si un avantaj, in special in ceea ce priveste energia si disponibilitatea de a munci mai mult, dar si faptul ca inca nu si-a format o familie, neavand obligatii de aceasta natura care sa-i limiteze activitatea publica. Insa uneori sa detii o functie publica la aceasta varsta poate fi si un dezavantaj, subliniaza Radu Moisin, deoarece opozitia a facut in sedintele publice, nu de putine ori, referire la lipsa de experienta pe care ar avea-o datorita varstei. „Insa cred ca generatia noastra este cea care poate face aceasta schimbare in bine. Nu ma refer la municipiul Cluj-Napoca, unde Sorin Apostu a avut o activitate foarte buna, ci in termeni generali, la tinerii din Romania”, a subliniat Moisin.

Diana Gabor

CV-ul lui Radu Moisin, pe scurt
Radu Moisin a fost viceprimar al Clujului din 13 ianuarie 2009, iar inainte a fost consilier local al municipiului Cluj-Napoca, ales in 13 iunie 2008. Din aceasta postura, el a fost presedinte al Comisiei de validare, secretar al comisiei de administratie publica, probleme juridice, servicii publice si comert si presedinte al Comisiei de Urbanism, Amenajarea Teritoriului si Protectia Mediului. In perioada 23.12.2008-23.06.2009 a fost presedinte de sedinta in Consiliul Local Cluj-Napoca. Intre 1 iulie 2008 si 13 ianuarie 2009, actualul viceprimar a fost consilier juridic al societatii Marty Pan, iar pentru o scurta perioada intre aprilie si mai 2008 a fost membru in consiliul de administratie al SC Tetarom SA Cluj. Intre iulie 2005 si octombrie 2007 a fost membru in Consiliul de Administratie al S.C. ICPT TEHNOMAG CUG S.A. Cluj-Napoca.
Moisin a fost director adjunct in cadrul Primariei Cluj-Napoca in cadrul directiei Politiei Comunitare intre 1 octombrie 2005 si 13 iunie 2008, iar inainte a fost referent si inspector de specialitate in cadrul aceleiasi institutii publice. Intre noiembrie 2002 si iunie 2003 a fost asociat si manager la Trispectives SRL, dar si marketing director la proiectul revistei FWD Tuning. Cariera si-a inceput-o din functia de sales representative in Consiliul de Administratie al S.C. ICPT TEHNOMAG CUG S.A. Cluj-Napoca. Noul primar interimar a terminat Facultatea de Drept din cadrul Universitatii Babes-Bolyai, iar cel mai probabil primul-ministru Emil Boc i-a fost profesor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.