Noul PUG a schimbat soarta celor 10 hectare din zona Expo Transilvania luate în concesiune de către SC Tele Distribution SRL şi de către SC. Nervia Center. SRL. Prin introducerea noului PUG beneficiarii sunt nevoiţi să îşi regândească planurile de construcţie deoarece noile reglementări limitează considerabil extinderea complexului. În acest context, societatea Tele Distribution, patronată de omul de afaceri clujean Adam Ambrus,  a înaintat o plângere prealabilă  prin care îi arată Primăria Municipiului Cluj-Napoca că una promite şi alta face.

 

O bucată semnificativă de teren ce era destinată unui spaţiu verde conform vechiului PUZ 2010, urma să se modifice în favoare beneficiarului, prin aplicarea unui PUG şi a fi transformată în cele din urmă într-un teren dedicat pentru construcţii.  Astfel beneficiarii aveau ocazia să se extindă din punct economic, ocupând o porporţie mai mare de teren.

Comisia Tehnică de Urbanism şi Amenajarea Teritoriului, CTATU şi Consiliul local al municipiului Cluj-Napoca au fost de acord iniţial că pentru realizarea investiţiilor  prevăzute de proiect este necesară schimbarea destinată spaţiului verde în teren construibil, urmând a fi efectuat acest demers o dată cu introducerea noului PUG.

 

Socoteala de acasă nu se potriveşte cu cea din târg

După ce beneficiarii au sperat că vor avea ocazia să se extindă şi deja au început să îşi facă planuri în această privinţă, au avut marea surpriză să afle că autorităţile nu s-au ţinut de cuvânt şi au decis să păstreze încadrarea terenului în spaţiul verde.

Cei 872mp cuprinşi între strada Dâmboviţei şi strada Aurel Vlaicu din zona Expo Transilvania, ce reprezintă o parte semnificativă din imobilul teren nu mai sunt destinaţi pentru construcţii, ci rămân la fel ca până acum doar o zonă de spaţiu verde.

Acest lucru a dus la iniţierea unei plângeri prealabile din partea SC Tele Distribution SRL împotriva reglementărilor PUG-ul adoptat. Prin respectiva plângere se cere anularea sau revocarea parţială a noului PUG sau despăgubirea beneficiarului terenului concesionat pentru vătămarea suferită ca urmare a încadrării atribuite terenului imobil .

 

Argumentele aduse de  beneficarul SC Tele Distribution SRL

Înaintând acest demers beneficiarul a venit cu o serie de argumente în defavoarea Primăriei Municipiului Cluj-Napoca.

Societatea Tele Distribution susţine că limitările instituite asupra terenului de proprietate al subscrisei cu privire la terenul aflat în discuţie apar ca o manifestare arbitrară şi abuzivă a prerogativele acordate în sarcina municipalităţii şi contravin unor interese ce se prefigurau în favoarea beneficiarului ca urmare a PUZ 2010.

Totodată în anul 2014 Consiliul Local al Municipiului Cluj-Napoca a schimbat şi încadrarea unui al doilea teren al  complexului, introducând o configuraţie ce urmăreşte a deservi prioritar utilităţi publice cum ar fi: cultură, învăţământ sănătate, funcţiuni care nu se regăseau în reglementările urbanistice anterioare ale amplasamentului.

 

Decizia autorităţilor locale în contradictoriu cu legea

Se pare că primarul Emil Boc nu şi-a respectat promisiunea, încâlcându-şi unele obligaţiile faţă de beneficiar, fără nici o motivare a necesităţii limitării drepturilor destinatarilor săi obiectivă şi fără prezentarea vreunui motiv oarecare.

Situaţia este şi mai gravă din moment ce obligativitatea motivării  actelor administrative prin care se instituie reglementări ce pot aduce schimbări de genul, este impusă prin lege tuturor statelor membre ale Uniunii Europene.

Conform legiiaceastă prevedere este destul de clară: „orice decizie a produce efecte privind drepturile şi libertăţile fundamentale trebuie motivată nu doar prin perspectiva competiţiei de a emite acel act administrativ, ci şi din perspectiva posibilităţilor persoanei şi a societăţii în ansambluş ei de a aprecia asupra legalităţii şi temeiniciei măsurii, respectiv asupra respectării graniţelor dintre marja de apreciere şi arbitrariu”.

Astfel este de datoria autorităţilor publice să informeze pe cei ce urmează a fi afectaţi de aceste prevederi, dar numai şi numai cu motive temeinice ce stau la baza acestor acte.

În concluzie din moment Primăria municipiului Cluj-Napoca a luat decizia de a păstra respectivul teren cu statutul de zonă verde, beneficiarii îşi pot lua adio de la planurile la care visau a le implementa. Se pare că autorităţile noastre locale îşi pierd din credibilitate atunci când promit că vor face ceva sau vor schimba ceva, tocmai din cauza unor astfel de situaţii în care dezamăgesc marii investitori ce au un rol important deoarece contribuie la dezvoltarea economiei şi a oraşului în sine

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.