În partea dreaptă a fotografiei se vede rampa RADP Cluj Napoca

O clujeancă a câștigat un proces împotriva Primăriei Cluj Napoca pentru că administrația nu face nimic în privința Parcului Est din cartierul Gheorgheni. Familia clujencei are un teren în zona respectivă, dar nu poate face nimic cu ea pentru că zona este inclusă în categoria de parcuri și suprafețe verzi. În același timp, administrația locală nu o expropriază pentru că proiectul parcului respectiv este incert. Pe de altă parte, în aceeași zonă, Regia Autonomă a Domeniului Public Cluj Napoca are o bază unde depozitează munți de materiale (piatră, moloz, etc) și mai multe clădiri dezafectate.

M. S. a câștigat un proces împotriva Primăriei Cluj Napoca prin care administrația locală este obligată să îi plătească daune. Decizia nu este definitivă.

”Obligă pe pârâți (Primăria Cluj Napoca, n.red.) să plătească reclamantei (M. S., n.red.) suma de 44.967 lei, cu titlu de despăgubiri civile, calculate pe perioada decembrie 2017-august 2021, precum și in continuare, în cuantum de 0, 13 Euro/ mp /lună, pană la momentul modificării situației juridice a terenului”, arată soluția Tribunalului Cluj. Administrația locală a contestat decizia, iar Curtea de Apel Cluj ar trebui să se pronunțe la finele anului trecut, însă termenul a fost amânat din cauza neconstituirii completului de judecată.

În urma adoptării Planului Urbanistic General al Municipiului Cluj Napoca, cei 1400 mp de teren deținuți de familia Sima au fost incluși în categoria de ”zonă verde” (scuaruri, grădini și parcuri cu acces public nelimitat, n.red.). Suprafața respectivă face parte din fosta pepinieră Becaș, iar membrii familiei s-au judecat ani de zile pentru a putea recupera terenul care fusese trecut abuziv în patrimoniul RADP Cluj Napoca, una dintre regiile administrației locale.

”Ne-am recuperat terenul după ani de zile în instanță cu RADP-ul, care ne-a luat ilegal terenul și care a beneficiat de credite girând cu proprietatea noastră chiar și în timp ce eram în procese. Nu am reușit să ne bucurăm de folosirea dreptului nostru, pentru că prin încadrarea funcțională a terenului conform PUG-ului din 2014, suntem în imposibilitatea de a beneficia de folosința terenului. Din anul 2014 și până în prezent nu s-a făcut niciun demers pentru realizarea proiectului Parcului Est. avem doar dreptul de a achita impozitul pentru acest teren și suntem răspunzători de starea lui îngrijire. Schimbarea încadrării terenului trebuia să fie însoțită de garanții din partea Primăriei Cluj Napoca că într-un termen rezonabil de timp, Parcul Est se va realiza și noi, proprietarii, vom fi indemnizați corespunzător pentru afectarea dreptului de proprietate”, arăta M. S. în cadrul unei adrese formulate către primăria clujeană. Ulterior, oficialii primăriei clujene i-au promis că vor negocia suma cu care administrația ar putea plăti despăgubiri, dar acest lucru nu s-a concretizat.

Astfel, femeia a dat primăria în judecată și a câștigat la instanța de fond.

În timp ce ea nu are voie să facă nimic cu acel teren pentru că este inclus într-o zonă verde, RADP Cluj Napoca are în aceeași zonă o rampă unde sunt depozitate materiale de construcții, moloz și există mai multe clădiri dezafectate.

Un parc de aproape 100 milioane euro

Potrivit actelor din dosar, administrația locală clujeană a răspuns cererii formulate de M. S., arătând că terenul reclamantei a fost afectat prin PUG 2014 în scopul dezvoltării unei ample zone verzi – Planul Est, obiectiv de importanță publică majoră, urmând a întregi rețeaua sever deficitară a spațiilor verzi din municipiu. S-a admis că deși s-a hotărât de comun acord cu reclamanta începerea procesului de negociere, anterior achiziționării terenului este necesară întocmirea studiilor de urbanism și a studiilor de teren, în baza strategiei de dezvoltare a localității și corelat cu bugetul și programele de investiții publice ale localității. Astfel că primăria clujeană a respins cererea de acordare a despăgubirilor ca  fiind nefondată, iar terenul clujencei va fi cumpărat când interesul public o va impune, corelat cu bugetul și programele de investiții publice ale localității.

Anul trecut, consilierii locali au aprobat studiul de fezabilitate pentru amenajarea Parcului Est, o investiție de 475 milioane de lei (circa 96 mil. euro), care va dura doi ani.

„Proiectul de amenajare a Parcului Est face parte din programul de investiții „Clujul Verde”, prin care ne propunem să amenajăm parcuri și spații verzi în fiecare cartier al orașului, în suprafață totală de peste 200 ha. Proiectul pentru Parcul Est a fost ales în urma unui concurs internațional de soluții. Acesta este realizat de către o echipă formată din Metapolis Architects S.P.R.L., în asociere cu S.C. Studio de peisaj Ana Horhat S.R.L. și S.C. Atelier Mass S.R.L. Valoarea investiției pentru amenajarea viitorului Parc Est este de 96 milioane de euro. Pentru a finanța acest proiect ne propunem să identificăm surse de finanțare din fonduri europene nerambursabile”, a declarat la data respectivă Ovidiu Cîmpean, directorul de dezvoltare al Primăriei Cluj-Napoca.

Cum arată Parcul Est

În mod concret, administrația locală nu a făcut mare lucru în privința acestui proiect. Zona este împânzită de gunoaie și nu este amenajată în niciun fel.

”Am vrut sa vedem cum arată situația din Parcul Est la peste 3 luni de când am observat inițial munții de deșeuri și taberele ilegale și am făcut o vizita. Ei bine, arată la fel, singura diferența fiind absența locatarilor.

Grămada de metal și resturile rezultate in urma incendierii cablurilor au dispărut, a rămas doar locul pentru un foc viitor. Aici se incinerează ilegal deșeuri cu conținut metalic, la fel și la Pata Rat, iar ce ajunge in aer ajunge și in plămânii noștri.

Din ce am înțeles noi, înainte de Crăciun a fost in zona Poliția locală, chiar după publicarea noastră și a notificat Direcția de ecologie urbană, însă acesta a uitat să vina și să curețe”, arată reprezentanții Organizației pentru Protecția Mediului și Combaterea Braconajului – OPMCB.

Cum ar trebui să arate Parcul Est

-Amenajarea biotopului zonă umedă, a zonelor sale de acces și de protecție – 188.127 mp

-Amenajarea culoarului văii Becaș între Strada Sopor și Calea Someșeni – 108.416 mp

-Amenajarea lacului 3, a zonelor sale de acces și de protecție – 86.815 mp

-Amenajarea zonei de grădină publică urbană a parcului – 157.092 mp

În viitorul parc vor fi plantați un număr de 5.295 de arbori noi. Proiectul prevede și amenajarea de facilități sportive: construirea unei săli de sport, a unei săli de evenimente, dar și a unui teren de fotbal cu gazon hibrid, a 6 terenuri de tenis de câmp pe zgură, a 3 terenuri de baschet și a unor piste de alergare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.