În vara acestui an, Primăria Cluj-Napoca a promis că va organiza o dezbatere pentru a stabili un regulament clar pentru funcționarea teraselor din centrul orașului. Și pentru că omul înțelept și face vara sanie și iarna car, la mijlocul lui octombrie, mai-marii orașului i-au chemat la sfat pe proprietarii acestor localuri, dar și pe vecinii acestora, care au făcut vizite repetate primarului pentru a obține restricții privind activitatea gălăgioasă din centru.

 

Proprietarii de terase și vecinii lor au participat la o dezbatere organizată de Primăria Cluj-Napoca pentru a trece odată peste etapa de consultare pentru ” regulamentul privind comercializarea produselor și serviciilor de piață pe raza municipiului”. Rezultatul discuțiilor îndelungate a fost o singură decizie: cea de a forma un grup de lucru pentru revizuirea acestui regulament destinat teraselor și localurilor din zona centrală. Prima formă a noului act normativ ar trebui să fie gata într-o lună, pentru a continua discuțiile și pentru a le finaliza înainte ca următorul sezon torid să înceapă.

În mare parte, discuția a rămas concentrată pe echilibrul dintre liniștea riveranilor și distracția clienților. Federația Asociației Proprietarilor din Cluj susține prima perspectivă, deși se arată deschisă la o soluție de compromis.

 

Locatarii din centru vor liniște

Oamenii se plâng de cele mai variate probleme cauzate de activitatea acestor localuri în centru. În primul rând este vorba despre gălăgia care, noapte de noapte, nu îi lasă să doarmă, dar una din probleme este și mizeria lăsată în urmă, în curțile interioare și pe stradă, de clienții acestora. Unii s-au plâns chiar că au pierdut chiriași din cauza acestor condiții de trai și că mașinile de gunoi care strâng după cheful din toiul nopții îi trezesc înainte de vreme.

Multe din localuri și-au demarat activitatea fără a avea toate actele necesare, susțin vecinii, iar regulile conviețuirii de bun simț, cum este ora de liniște, de care se bucură cei care locuiesc în cartierele mărginașe, sunt încălcate flagrant în fiecare zi. Interesant este că și proprietarii de terase s-au pârât între ei din acest punct de vedere. Gălăgia celor care scot boxele în stradă ”contaminează” confortul clienților din vecini, astfel că respectarea limitei de decibeli impusă de lege după ora 23 ar trebui respectată de toți.

 

Patronii cer drepturi pe măsura taxelor

Avocatul care îi reprezintă pe patronii restaurantelor Marty, Toulouse și Boema a subliniat că antreprenorii contribuie la bugetul local, plătesc taxe și impozite și creează locuri de muncă, motiv pentru care și vocea lor trebuie ascultată, iar soluția găsită trebuie să ia în calcul faptul că există mulți patroni de bună-credință care nu trebuie să fie victima exceselor altora.

Reprezentantul antreprenorilor clujeni arată că este de înțeles dorința administrației de a înăspri condițiile de autorizare și chiar de a restrânge programul, însă deja există un cadru legal, legiferat la nivel național, care prevede ore de liniște între orele 23 și 7 și o limită de zgomot de 30 de decibeli.

În Piața Unirii, de exemplu, proprietarii de localuri susțin că nu au fost niciodată probleme cu orarul, iar dacă nu există vecini care să locuiască în clădirea unde își desfășoară activitatea, ar trebui să le li se permită să funcționeze până la ultimul client. În plus, aceștia subliniază că într-o astfel de zonă este mai costisitor să funcționezi, dar și fluxul de clienți este mai mare, viața de noapte a orașului fiind, totuși, concentrată în centru.

 

Boema, scandal perpetuu

Vecinii localului Boema, care funcționează pe strada Iuliu Maniu, și-au angajat și ei avocat. Ioana Gidro Stanca susține că terasa a funcționat din anul 2013 fără autorizație, și, deși s-a încercat stabilirea unui orar de compromis, nu s-a ajuns la nicio înțelegere. ”Anul de Capitală Europeană a Tineretului e unul de excepție. Nu e normal să facem norme de principiu pentru anul de excepție 2015. Nu cred că vreunul dintre cei prezenți e împotriva desfășurării unei astfel de activități economice, ci punem în discuție felul în care se desfășoară. Vecinii ar putea să fie despăgubiți, într-o formă sau alta. Am propus proprietarilor de la Boema o tranzacție și am apărut la ziar că șantajez”, a spus avocata.

Amintim că, în urma plângerii vecinilor, Judecătoria Cluj-Napoca a decis încetarea activităţii Grădinii de Vară Boema, obligând totodată firma la plata sumei de 4.020 de lei în favoarea reclamanţilor, cu titlu de cheltuieli de judecată. Ulterior, patronul localului a atacat cu apel decizia și a obţinut suspendarea ei până la rejudecarea cauzei.

În vara acestui an, vecinii terasei de vară Boema au cerut limitarea orei de închidere a localului, plângându-se că în vecinătatea acestuia nu se mai poate trăi decent. Această cerere a fost și unul din motivele pentru care primăria a organizat dezbaterea de săptămâna trecută, luând decizia să ”cizeleze” regulamentul destinat teraselor.

 

Capitala Tineretului, în surdină

Primarul Emil Boc a insistat atunci asupra faptului că terasa funcționează legal, că s-au făcut măsurători de zgomot și că nu se încalcă legislația, și deşi regulamentul referitor la terasele din cartiere impune ca acestea să fie închise la ora 22:00, în centru nu se poate aplica aceeaşi regulă.

Viceprimarul Anna Horvath a adus atunci în discuție aceeași temă menționată de doamna Gidro: „Nu poți închide tot din centru la ora 22:00. Vine Capitala Tineretului, trebuie să fim rezonabili. Dar trebuie pus pe hârtie și aprobat în Consiliul Local în așa fel încât comisia pentru orare și tarife să aibă o bază. La Paris, este adevărat, se închide tot după o anumită oră, însă noi nu suntem Franța. Se va organiza dezbaterea și vom avea o direcție”.

Primarul a adus și acum acest argument la masa discuțiilor. “Suntem un oraș tineresc, trebuie să existe locuri de distracție, susțin acest lucru, dar nu poți să ignori oamenii care au dreptul la liniște și viață privată. Am văzut afară reguli care permit funcționarea până la 24.00, 1.00, dar proprietarii sunt verificați, iar dacă nu respectă normele de poluare fonică sunt sancționați, chiar cu închiderea localurilor, dacă nu se conformează. Am putea lua un astfel de exemplu. Nu putem să zicem că transformăm centrul în mănăstire, dar nici să fie coșmar pentru cei care locuiesc aici”, a spus Emil Boc.

terasa eroilor mic

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.