Primăria Valea Ierii a rămas fără apărare în procesul intentat de angajații instituției prin care se solicita anularea unei dispoziții de restituire a unor sume de bani încasate necuvenit. Avocata Mihaela Chiș a schimbat tabăra, reprezentâmndu-i pe angajați în instanță, iar primarul Dorin Nap a fost cel care a apărat interesele instituției pe care o conduce în fața magistraților.

Manevra a fost surprinsă și de auditorii externi ai Camerei de Conturi Cluj care au efectuat recent o acțiune la Primăria Valea Ierii. În concluziile preliminare, s-a reținut că avocata Mihaela Chiș, cea care s-a obligat prin contract să apere interesele UAT Valea Ierii, ale primarului precum și a Consiliului Local, a reprezentat opt angajați ai primăriei într-un litigiu deschis împotriva Comunei Valea Ierii, fiind invocat un posibil conflict de interese. 

Gazeta de Cluj a dezvăluit cum Primăria Valea Ierii a plătit în perioada iulie 2021 – decembrie 2022, peste 240.000 de lei către cabinetul de avocatură al Mihaelei Chiș. Primarul Dorin Nap a susținut că aceste cheltuieli au fost necesare pentru a rezolva anumite probleme juridice apărute după un control al Curții de Conturi, în urma căruia  au fost constatate  mai multe nereguli. 

Cu toate acestea, chiar dacă s-a obligat prin contract, avocata Mihaela Chiș nu a reprezentat interesele Primăriei Valea Ierii în toate litigiile care vizau problemele scoase la iveală de Curtea de Conturi. Primarul Dorin Nap, angajații și avocata au apelat la un artificiu rar întâlnit în momentul în care instituția a fost obligată să recupereze importante sume de bani acordate necuvenit către salariați. Astfel, edilul a pus în aplicare decizia Curții de Conturi și a emis o dispoziție pentru recuperarea prejudiciului, arătând că este de acord cu măsurile dispuse de auditorii externi. 

Cu toate că avea dreptul să ceară anularea deciziei în instanță, Nap a apelat la o șmecherie în încercarea de a-i mulțumi pe toți cei implicați, fără să țină cont de soarta banilor publici. Primarul a ajuns la concluzia că interesele angajaților primează în detrimentul instituției pe care o conduce și i-a permis avocatei Mihaela Chiș să-i apere pe salariați în instanță și să formuleze o cerere de chemare în judecată împotriva Comunei Valea Ierii. Primăria a fost reprezentată de Dorin Nap, cel care s-a ocupat de redactarea întâmpinării.

Povestea începe în anul 2020, când Curtea de Conturi a României a emis o decizie prin care s-a stabilit că  Primăria Valea Ierii a efectuat, în cursul anului 2019, plăţi peste limitele prevăzute de reglementările legale pentru activitatea prestată în proiecte finanţate din fonduri europene de către angajații instituției în sumă totală de 76.937 de lei, dispunându-se în sarcina primarului obligativitatea stabilirii întinderii prejudiciului cauzat şi luării de măsuri pentru recuperarea acestuia. De asemenea, auditorii externi au reținut că au fost efectuate plăţi nelegale pentru cheltuieli de personal, în sumă de 6200 de lei, reprezentând drepturi salariale acordate sub forma voucherelor de vacanţă, prin depăşirea nivelului indemnizaţiei lunare a viceprimarului comunei. Mai mult, s-a stabilit că au fost acordate vouchere de vacanţă angajaților Primăriei Valea Ierii, atât în anul 2018, cât şi în anul 2019, fără a se proceda la calcularea, înregistrarea, reţinerea şi virarea impozitului pe venit conform reglementărilor legale în vigoare, în sumă de 3.335 lei.

Astfel, Primarul Dorin Nap a emis la data de 7 februarie 2022 o dispoziție pentru a pune în executare măsurile dispuse de Curtea de Conturi în vederea recuperării prejudiciului cauzat de acordarea necuvenită a unor sume de bani către angajații Primăriei Valea Ierii.  Edilul a apelat la un artificiu rar întâlnit, prin care a convenit cu salariații 

Dorin Nap a vrut să facă economie și a reprezentat de unul singur Primăria Valea Ierii

Nemulțumiți de dispoziția primarului, cei opt angajați vizați au decis să se îndrepte în instanță împotriva Comunei Valea Ierii, solicitând anularea documentului. Cu toate că la acea vreme Primăria avea încheiat un contract de asistență juridică cu avocata Mihaela Chiș, instituția a rămas fără apărare în procesul intentat de angajații cărora li se imputa restituirea sumelor de bani. Avocata Mihaela Chiș a trecut de cealaltă parte a baricadei și a apărat interesele salariaților, iar comuna a fost reprezentată în instanță de primarul Dorin Nap, cel care ar fi formulat de unul singur întâmpinarea. 

În timp ce salariații reprezentați de avocata Mihaela Chiș solicitau anularea dispoziției printr-o serie de argumente, Dorin Nap a formulat o întâmpinare sumară prin care solicita instanței să aibă în vedere că documentul este în concordanță cu măsurile dispuse de Curtea de Conturi în urma misiunii de audit financiar și că a fost emis pentru a duce la îndeplinire măsurile stabilite de auditorii externi.   

Magistrații de la Tribunalul Cluj au dispus, la sfârșitul anului trecut, anularea în parte a deciziei emise de Dorin Nap în ceea ce privește suma de 16.578 de lei și au obligat Comuna Valea Ierii la plata cheltuielilor de judecată în cuantum de 769 de lei și a taxei judiciare de timbru în valoare de 250 de lei. 

Curtea de Conturi reclamă un potențial conflict de interese

Curtea de Conturi a provocat provocat noi valuri în instituția condusă de primarul Dorin Nap, în urma misiunii de audit desfășurate anul acesta. Mai precis, auditorii externi au  reținut în concluziile preliminare că ar putea fi vorba despre un conflict de interese, ținând cont de faptul că avocata Mihaela Chiș a fost angajată să apere interesele primarului, ale comunei și ale Primăriei Valea Ierii, iar în litigiul privind dispoziția emisă de Dorin Nap, avocata i-a reprezentat în instanță pe salariații care erau obligați să restituie importante sume de bani către Primăria Valea Ierii pentru a acoperii prejudiciul cauzat. 

„În ceea ce privește prestarea de servicii de reprezentare juridică pentru salariații comunei cărora li se solicitase prin decizie emisă de primar så restituie sume încasate necuvenit sub formă de drepturi salariale, aşa cum rezultase din verificarea efectuată de Camera de Conturi Cluj în anul 2020, s-a constatat faptul că Societate civilă de avocați Chiş Mihaela şi Asociații a reprezentat salariații în instanță, formulând inclusiv acțiunea în contencios administrativ în baza căreia s-a constituit dosarul nr. 3463/117/2022. Emitentul dispozițiilor contestate, în speţă primarul localității formulează întâmpinare în numele comunei, în care nu se face trimitere la o împuternicire avocațială, de unde ar rezulta că se reprezenta singur, deşi exista un contract în derulare cu societatea care de această dată nu apăra interesele Comunei Valea lerii prin primar, ale Primarului comunei Valea lerii precum și a Consiliului Local, aşa cum ar fi trebuit, dacă ne raportăm la cele menționate în HCL nr. 38/09.07.2021.”, au arătat auditorii externi în concluziile preliminare.  

Curtea de Conturi a precizat că nu au fost identificate înscrisuri care au stat la baza deconturilor depuse de societatea de avocatură, în cursul anului 2022, care să facă referire la reprezentarea în instanţă a salariaţilor şi solicitarea de sume asociate acestei acțiuni din bugetul local. În final, auditorii externi au apreciat că există un potențial conflict de interese deoarece, în condițiile în care exista un contract în derulare cu Primăria Valea lerii, pentru apărarea intereselor comunei, unul din interese fiind și de recuperare a prejudiciilor în cauză, nu trebuia încheiat un contract de reprezentare cu angajații care trebuiau să restituie sume încasate necuvenit, pentru care a fost emisă Dispoziția primarului în vederea recuperării. 

De asemenea, auditorii externi au reținut că, în baza deconturilor existente pe întreaga perioadă de colaborare cu societatea de avocatură, din bugetul comunei s-a decontat suma de 321.284,55 lei, din care 90.463,3 lei aferentă anului 2021, 160.881,65 lei pentru anul 2022 şi 69.939,6 lei în anul 2023, până la momentul efectuării acțiunii. 

Conflictul de interese, rezolvat la mica înțelegere

Contactată de reporterii Gazeta de Cluj pentru a afla din ce motiv a decis să apere interesele salariaților în detrimentul intereselor comunei Valea Ierii cu care avea încheiat deja un contract de asistență juridică, avocata Mihaela Chiș a declarat că prevederile legale i-au permis acest lucru, în contextul în care primarul Dorin Nap a dat o declarație din care rezultă că renunță la conflictul de interese. 

„Nu este conflict de interese. Există o declarație a domnului primar din care rezultă că renunță la conflictul de interese. Acea declarație nu a fost avută în vedere de către Curtea de Conturi și nu este anexă la contractul de asistență juridică încheiat cu Comuna Valea ierii sau la contractul de asistență juridică încheiat cu funcționarii publici. Există dispoziții legale foarte clare care spun că nu există conflict de interese atunci când clientul renunță la conflictul de interese. Sunt unele dispoziții legale care sunt mai favorabile uneia dintre cele două părți. Dispozițiile legale incidente din Statutul profesiei de avocat ne permit să gestionăm interesele ambilor clienți, chiar în situația în care există un conflict de interese, în funcție de dispozițiile legale incidente în dosar. Dacă în dosarul respectiv sunt mai multe dispoziții legale care protejează una dintre părți, dacă partea cealaltă renunță la conflictul de interese, suntem deplin îndreptățiți să apărăm partea a cărei poziție procesuală o considerăm mai privilegiată. În contextul respectiv exact acest lucru s-a întâmplat.”, a declarat avocata Mihaela Chiș. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.