Primarii clujeni sar la Ponta

Chiar și dupa alegeri, circa 50 de primarii contesta in instanțele clujene modul in care Guvernul Ponta a emis o ordonanța prin care o parte din fondurile acordate de fostul guvern au fost luate inapoi de guvernul USL. Primarii, care sunt reticenți in a-și face publice intențiile, spun ca vor continua procesele deschise inainte de alegeri. Dupa emiterea ordonanței 15/2012, declarata ulterior neconstituționala, premierul Ponta a declarat recent ca nu mai dorește sa ia toți banii, ci doar cei care nu au fost cheltuiți.

Feleacu, Mihai Viteazu, Luna, Florești, Suatu, Sic și lista ar putea cuprinde inca aproximativ 50 de primarii au dat in judecata Guvernul Romaniei in cadrul instanțelor clujene pentru a contesta o ordonanța (15/2012) prin care Guvernul Ponta le-a luat primariilor o serie de fonduri atribuite de Guvernul Boc din fondul de rezerva al guvernului.
“Eu le-am promis oamenilor ca le repar o parte din drumuri și mai avem ceva lucrari. Acum, daca guvernul domnului Boc (primarul se refera, de fapt, la Guvernul Ungureanu, n.red.) ne-a dat banii aia, nu e corect sa vina domnul Ponta și sa-i ea. Plus ca legea a fost declarata neconstituționala. Nu e corect ca a trebuit sa deschidem proces, pentru ca guvernu-i guvern, chiar daca e condus de cineva de la PSD sau de domnul Boc. Nu se poate sa ni se ia banii inapoi”, spune un primar care a candidat pe listele USL.
De altfel, din cauza acestei ordonanțe de urgența, Victor Ponta s-a ales și cu o plangere penala. PDL a depus plangere penala impotriva premierului Victor Ponta pentru abuz in serviciu. Este vorba de Ordonanta de Guvern prin care a luat banii comunitatilor locale in mod ilegal si neconstitutional. Decizia Curtii Constitutionale este publica in Monitorul Oficial, iar banii luati fara respectarea legii trebuie returnati", a precizat fostul premier, Razvan Ungureanu, intr-o conferinta de presa. De asemenea, democrat-liberalul Adriean Videanu declara ca PDL va depune o plangere penala imporiva premierului Victor Ponta pentru abuz in functie, daca in 24 de ore nu va pune in aplicare decizia Curtii Constitutionale si nu restituie banii primariilor. Pe de alta parte, premierul Victor Ponta a declarat ca Guvernul isi mentine decizia de a retrage banii primiti de catre primariile PDL de la Executivul Ungureanu, deoarece jumatate dintre acestea nu inregistreaza arierate si nici nu necesita fonduri de cofinantare a proiectelor europene.
El a aratat ca judecatorii Curtii Constitutionale considera ca dispozitiile ordonantei de urgenta emise de actualul Guvern pentru recuperarea banilor de la autoritatile locale sunt constitutionale si nu permit recuperarea banilor decat in cazul acelor primarii care au cheltuit deja fondurile, nu au datorii la cheltuieli curente si de capital sau care trebuie sa finanteze proiecte UE.
"La cele 810 primarii putem lua toti banii inapoi fara niciun fel de problema, ramane sa explice fostul Guvern de ce a dat bani la 810 primarii PDL si UDMR care nu aveau niciun fel de datorie inregistrata si niciun program european care sa fie cofinantat. Erau clar bani de campanie electorala si, din fericire, Curtea Constitutionala, asa neprietenoasa cum este cu noul Guvern, nu mi-a zis ca nu am voie sa iau inapoi acesti bani", a spus Ponta.

Prima ordonanța data de Ponta este neconstituționala

Curtea Constitutionala a decis, in 24 mai, la sesizarea Avocatului poporului, ca este neconstitutional textul din Ordonanta de Urgenta a Guvernului 15/2012 privind sumele defalcate din taxa pe valoarea adaugata pentru echilibrarea bugetelor locale si acordate unitatilor administrativ-teritoriale, aceasta ordonanta fiind prima adoptata de catre Guvernul Ponta.
Prin aceasta ordonanta, noul Executiv a decis ca primarii sunt obligati sa returneze Guvernului, in maximum trei zile, fondurile necheltuite din alocatiile primite la inceputul lunii aprilie de la fostul Cabinet Ungureanu pentru cheltuieli curente si cofinantarea unor proiecte europene.
La inceputul lunii aprilie, prin hotarare, Guvernul Ungureanu a alocat primariilor fonduri totale de 648 milioane lei din Fondul de rezerva bugetara aflat la dispozitia Guvernului, cei mai multi bani fiind acordati primariilor PDL. Premierul Ponta aprecia ca Guvernul va recupera mai mult de jumatate din totalul acestor fonduri si anunta ca banii vor fi varsati inapoi la Fondul de rezerva bugetara si utilizati pentru proiecte sociale.
Curtea Constitutionala arata ca fondul de rezerva aflat la dispozitia Guvernului trebuie sa constituie o rezerva reala, folosita exclusiv in cazul perioadelor dificile, doar in ultima instanta si numai in conditiile in care au fost epuizate toate celelalte cai de finantare ale unui obiectiv/actiune.
Inexistenta unei situatii care sa se circumscrie starii de urgenta care sa fi stat la baza alocarii sumelor din Fondul de rezerva la dispozitia Guvernului constituie premisa unei eventuale deturnarii a scopului pentru care aceste sume au fost alocate, prin posibila directionare a lor spre alte destinatii, explica Curtea Constitutionala in motivarea decizie din 24 mai, prin care a constatat ca "masurile financiare din OUG 15/2012 sunt constitutionale daca se aplica numai sumelor alocate prin HG 255/2012 si neutilizate de catre unitatile administrativ-teritoriale care nu au inregistrat arierate aferente unor cheltuieli curente si de capital si nu au avut in derulare proiecte externe".

Cum vrea guvernul Ponta sa ia banii
"Sumele defalcate din taxa pe valoarea adaugata pentru echilibrarea bugetelor locale acordate unitatilor administrativ-teritoriale in anul 2012 prin Hotararea Guvernului nr.255/2012 privind alocarea unei sume din Fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului, prevazut in bugetul de stat pe anul 2012, pentru unele unitati administrativ-teritoriale, pentru plata unor arierate aferente cheltuielilor curente si de capital, precum si pentru cofinantarea unor proiecte cu finantare externa nerambursabila, neutilizate pana la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, se restituie de catre ordonatorii principali de credite ai bugetelor locale la bugetul de stat, in contul din care acestea au fost incasate", se arata in OUG 15/2012..

Opoziția le-a dat, coaliția le-a luat
Un alt primar clujean, care a dat guvernul in judecata și care face parte din randurile partidului de la guvernamant spune ca pe langa faptul ca primaria lui a primit bani puțini, acum mai trebuie sa ii returneze. “Eu cer suspendarea articolului 5 si deblocarea banilor alocati de Guvernul Ungureanu. Pai cum vine asta?! Dupa ce am și primit bani puțini pentru ca eram pe vremea Guvernului Ungureanu din opoziție, cum se zice, și am primit vreo 300.000 de lei, acum sa ii mai și dam inapoi! Normal ca am deschis proces pentru ca nu a fost corect ce s-a intamplat. Sunt bani care ne ajuta, nu-i bag eu in buzunar, ci mai repar cate ceva prin comuna”, spune edilul.

Razvan Robu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.