În luna august, primarii, prin Asociaţia Comunelor din România (ACoR), au înaintat Guvernului Ponta un protest, prin care ridică o serie de probleme cu care se confruntă, denunţând activitatea de până acum a Executivului ca dezamăgitoare. Ponta şi Dragnea s-au sesizat rapid şi le-au închis gura edililor mărindu-le salariile.
Asociaţia Comunelor din România a adoptat un document intitulat “Protest faţă de măsurile luate de Guvernul României împotriva colectivităţilor locale” în care critică dur mai multe Ordonanţe de Urgenţă ale guvernului Ponta, inclusiv nerezolvarea problemei incompatibilităţilor.
Cei din ACor, asociaţie din care fac parte peste 2.800 de primari de comune, în cea mai mare parte de la PSD şi PNL, ameninţă că, dacă solicitărilor lor nu vor fi rezolvate urgent, vor recurge şi la alte forme de protest. Printre acestea, “neimplicarea pentru mobilizarea cetăţenilor cu drept de vot la referendumul naţional pentru revizuirea Constituţiei, dar şi la alegerile europarlamentare şi prezidenţiale”. De asemenea, ei nu exclud să intre în grevă.
În documentul citat, se precizează că „printr-o abordare sistematică şi metodică, din partea Guvernului României”, asistăm la „subminarea capacităţii administrative a comunelor”.
Nemulţumirile primarilor
Primarii de comune se plâng că prin Ordonanţa Guvernului 8/2013 privind „impozitul pe veniturile din activităţi agricole” se prevede că „impozitul se virează la bugetul de stat şi din acesta nu se distribuie cote defalcate către bugetele locale”.
Mai mult, aceştia protestează la Guvern că, deşi ei încasează impozitele şi riscă să fie percepuţi de cetăţeni drept „încasatori de biruri”, nu primesc şi bani înapoi pentru investiţii. „Se preconizează, luând act din presă de unele propuneri ale Domnului Victor-Viorel PONTA, prim-ministrul României, ca aceste venituri să fie încasate la nivelul primăriilor, în baza unor protocoale cu Ministerul Finanţelor Publice. RESPINGEM CATEGORIC O ASTFEL DE MĂSURĂ care ar face ca primarii să fie priviţi de cetăţeni că percep noi „biruri”, fără ca aceste venituri să facă obiectul utilizării pentru realizarea unor proiecte locale”, susţin cei din Asociaţia Comunelor din România. Primarii de comune cer ca aceste impozite să fie încasate să „constituie integral venituri proprii ale bugetelor locale”.
Aleşii locali critică şi Ordonanţa de Urgenţă 34/2013 privind organizarea şi administrarea pajiştilor permanente, considerând-o „aberantă şi ilogică”. Primarii se consideră “desconsideraţi în forma cea mai brutală şi înaltă cu putinţă, la nivel de lege”, deoarece nu poate conduce Comisia locală pentru inventarierea terenurilor.
Incompatibilitatea, boală grea
Asociaţia Comunelor din România acuză Guvernul că prin Ordonanţa de Urgenţă 46/2013 privind criza financiară şi insolvenţa unităţilor administrativ teritoriale se loveşte în administraţia publică locală, cu precădere în comune. În vizorul Asociaţiei Comunelor a intrat şi Ordonanţa de urgenţă nr. 77/2013 privind reducerea cheltuielilor în administraţia locală.
“Se accentuează decalajul dintre comune şi oraşe, într-un dispreţ total faţă de locuitorii şi autorităţile administraţiei publice locale ale comunelor, deşi s-a promis, la fiecare întâlnire cu decidenţii din administraţia publică centrală, că această formă de discriminare va fi eliminată. Iată o formă la fel de ABERANTĂ şi ILOGICĂ în ceea ce priveşte viziunea asupra capacităţii administrative a comunelor României, CONDAMNATE LA SUBDEZVOLTARE PRIN LEGE!”, susţin cei din Asociaţia Comunelor.
La punctul nouă al Protestului Asociaţiei Comunelor din România se regăseşte problema incompatibilităţii. “Eliminarea din legislaţie ale unor situaţii de incompatibilitate pentru aleşii locali, cu precădere pentru primari, în sensul că aceştia sunt în imposibilitatea de a-şi exercita prerogativele de reprezentaţi legali ai unităţilor administrativ-teritoriale în cadrul unor entităţi care deservesc efectiv interesele persoanelor fizice şi a celor juridice din colectivităţile locale respective, actualele reglementări, depăşite din punctul de vedere al evoluţiei societăţii, determinând o situaţie fără precedent în România şi chiar în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte numărul primarilor constataţi a fi în stare de incompatibilitate”, se arată în documentul înaintat premierului Ponta şi ministrului de Justiţie, Robert Cazanciuc.
Dragnea a sărit cu banul
Vicepremierul Liviu Dragnea i-a anunţat pe reprezentanţii Asociaţiei primarilor că premierul Victor Ponta a fost de acord cu creşterea salariilor edililor, de la 1 ianuarie 2014. „I-am solicitat premierului şi a fost de acord să mărim salariile primarilor pentru că există o responsabilitate uriaşă la primari şi nu este corelată cu nivelul de salarizare. Ideea proastă de acum mulţi ani, când s-au gândit salariile primarilor şi s-a spus să nu mai aibă nici alte drepturi este o idee foarte proastă, care încurajează corupţia. Premierul a hotărât că vom rupe această cutumă greşită şi începând cu 1 ianuarie veţi avea”, le-a spus Dragnea primarilor, la discuţie participând şi premierul Ponta, informează Mediafax.
„Premierul a fost de acord cu câteva principii importante: în primul rând să acordăm şi primarilor aceleaşi drepturi pe care le au funcţionarii din primării. Orice drepturi salariale le au funcţionarii din primării le vor avea şi primarii. Premierul mi-a cerut şi lucrăm împreună cu Ministerul Muncii la o legislaţie prin care într-o instituţie cel mai mare salariu să-l aibă şeful instituţiei”, a adăugat Dragnea.
Victor Ponta: „Dumneavoastră reprezentanţi baza acestei ţări”
„Nu sunt de acord nici cu cei care au zis sa va desfiinţăm jumătate, a zis cineva că sunteţi prea mulţi şi că de aceea trebuie să desfiinţăm comunele. (…) Eu am făcut şi fac toate eforturile să reuşim să vă finanţăm, ca din impozite locale nu puteţi mulţi să funcţionaţi, ştiţi foarte bine. Sunt cereri ale dumneavoastră pe care le rezolvăm imediat. Aţi zis să fiţi în comisiile de inventariere, (…) am făcut ordonanţa 28 tot pentru binele dumneavoastră ca să fie toate programele într-un singur loc, am deblocat posturile din administraţie, am desfiinţat ce era blocat şi acum sunteţi unu la unu. Ideea e ca dumneavoastră reprezentanţi baza acestei ţări şi ce putem face, facem. Vreau să vă scot din faliment, să nu va desfiinţez şi să vă faceţi treaba faţă de cetăţeni”, a spus Ponta.
Diana Gabor