Cea mai recentă ședință ordinară a Consiliului Județean Cluj a fost pichetată de peste 50 de protestatari, în frunte cu primărița din Chinteni, Lucia Suciu. Aceștia își îndreptau nemulțumirea împotriva instituției și a directorului de la RAADPP Cluj, Mircea Avram, pentru că tronsonul de drum Cluj-Satulung-Pădureni nu a fost nici până acum  asfaltat. Este vorba de drumul care face legătura dintre satele respective și municipiul Cluj-Napoca.

 

 

Praf în ochi pentru chinteuani

În urma protestelor de la CJ Cluj, cetățenilor li s-a promis că, în următoarea săptămână, Mircea Avram, directorul de la RAADPP, va veni cu o echipă de muncitori pentru a reabilita drumul.

„ După discuțiile de la Consiliul Județean Cluj, s-au alocat 200.000 de mii de lei la RAADPP. Avram a venit și singura măsură ce s-a luat a fost îndreptarea  gropilor prin faptul că a trecut o lamă pe drum de două ori. La ședința extraordinară de la CJ s-au mai repartizat de 450.000 de lei pentru a se asfalta un km și ceva din acest drum, dar tot nu s-a făcut nimic . În schimb, partea ce face legătura dintre drumul municipal Cluj-Napoca și până la cruce s-a asfaltat. Știu asta pentru că după ședința de la CJ l-am anunțat pe primarul Emil Boc despre intenția de a merge la discuții cu acesta, iar el ne-a comunicat că nu e nevoie pentru că a dat deja ordin de asfaltare a acelei porțiuni. Și așa s-a și făcut” explică Lucia Suciu.

Potrivit primăriței, cei de la RAADPP au propus să toarne un covor asfaltic de câțiva centimetri. O astfel de lucrare ar fi durat 3-4 săptămâni, în condițiile în care stare drumului este foarte critică. „Cetățenii au venit iar la primărie să mergem la Consiliul Județean, deoarece cu domnul Avram nu putem discuta pentru că nu răspunde la telefoane. După întâlnirea de la ședința trecută, luni au venit cei de la RAADPP și s-au purtat discuții controversate pentru că oia să pună un strat de 5 cm grosime, ce nu  ar fi rezistat nicio lună, iar oamenii nu au fost de acord”, adaugă Suciu.

 

Bani sunt, dar nu se asfaltează din cauza datoriilor

Motivul pentru care RAADPP nu  poate asfalta corespunzător acel drum este unul simplu: s-a încheiat un contract cu firma DIFERIT prin care aceasta se obliga să  lucreze pe acel segment de drum.

Societatea Diferit dispune de utilajele și resursele umane necesare pentru o astfel de lucrare, însă din cauză că RAADPP,(contractor), îi datorează bani pentru lucrări deja realizate, firma a decis să nu mai avanseze cu lucrările. Pentru reabilitarea acelui tronson de drum este nevoie de un studiu geologic, care ar arăta ce grosime de asfalt se poate pune, în funcție de tipul de roci.

Contactat telefonic de Gazeta de Cluj pentru a face precizări cu privire la viitoarele lucrări, Mircea Avran nu a fost de găsit.

De partea cealaltă, Grigore Vădean, administrator la firma Diferit, refuză să facă precizări cu privire la sumele de bani ce trebui să le primească de la RAADPP.

„Nu pot să confirm sau să infirm faptul că RAADPP datorează bani firmei DIFERIT. Motivul pentru care nu pot să fac asta este clauza de confidențialitate din contractul încheiat cu ei”, explică Grigore Vădean.

Lucia Suciu: „Nu ne-am liniștit. Ne întoarcem cu cetățenii la următoarea ședință de CJ CLUJ”

Primărița Lucia Suciu spune că protestele vor continua, din cauză că nu se iau măsurile necesare din partea Regiei : „De 20 de ani nu poți să faci un proiect tehnic pentru a reabilita un drum? Vorbim aici de un  dezinteres din partea celor din CJ Cluj. Tot ce ține de documentație trebuia să vină de la RAADPP. Am înțeles ca au datorii la diferit și ei. Dar regia funcționează în felul următor:  pentru 450.000 de lei își pornesc utilajele și nu se pot mișca pentru ca au contract cu cei de la Diferit. Oricum noi nu ne-am liniștit. Mă voi întoarce cu cetățenii și la următoarea ședință ordinară a Consiliului Județean.”

 

Elevii navetiști suferă din cauza incompetenței de la vârful județului

Copiii din comună au ajuns să lipsească de la cursurile școlare din cauză că microbuzele ce i-ar fi transportat nu mai pot circula pe aceste drumuri proaste.

„Discutăm de DJ 109 D care face legătura între localitatea Deuș și localitatea Măcicaș. Aceste tronsoane de drumuri sunt absolut impracticabile  deși, în fiecare mandat , reprezentanții CJ Cluj au venit în fața comunității și le-au promis reabilitarea acestui drum județean. Au trecut 16 ani de atunci și nu s-a reușit asfaltarea a nici măcar un kilometru de drum. Pe tronsonul Pădureni- Feiurdeni , gropile depășeau 60 de cm și erau foarte apropiate.

Din această săptămâna, cadrele didactice se vor prezenta la ore, dar nu vor avea decât un număr restrâns de elevi, adică doar copii din localitatea Chinteni. Mai ales că vorbim de elevi din clasele V-VIII care nu au vacanță săptămâna aceasta, precum au cei din ciclul primar.  Este inadmisibil să nu reușești într-un mandat de 4 ani să obții un proiect din fonduri europene, în contextul în care domnul arhitect șef, Salanță are un proiect în birou de ceva vreme.  Cele două tronsoane au în total aproximativ 20 de km. În 16 ani dacă s-ar fi făcut un km pe an de drum județean, astăzi aveam un drum reabilitat . Cum de CJ Sălaj și CJ Alba au reușit să reabiliteze toate tronsoanele de drumuri județene? Îmi este rușine să spun că fac parte din județul Cluj în acest moment”, explica Lucia Suciu, în luna octombrie, când au avut loc de asemenea proteste.

 

2 COMENTARII

  1. oare de ce nu-I plateste pe cei de la diferit??? oare n-au avur bani prinsi in program ptr lucrarile executate? cine verifica? si ce faceti in acest sens? il lasati pe avram sa faca ce vrea??? bvvvvvvooooo

  2. Noi nu li sa spus de orice întâlnire la Cluj! Cine este administrator nostru sat de zona noastra de la Satu Lung? În cazul în care nu vom găsi aceste informații? Acest drum va sparge mașini și băuturi spirtoase umane! Va rugam sa cautati pe YouTube pentru DJ109V!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.