Cu doar câteva zile înainte de sărbătorile de iarnă, primarul Ovidiu Teodor Creţu a făcut un scurt bilanţ a celor mai importante realizări ale municipiului Bistriţa din decursul anului 2009.
Un an greu, şi cu bune şi cu rele, dar cu realizări importante după cum consideră edilul oraşului nostru.

La finalul unui an greu, marcat de o criză economică acută, Primăria Bistriţa a tras bară şi a centralizat toate realizările. Cu minusuri şi plusuri, putem spune totuşi că la Bistriţa s-a făcut ceva şi se va face şi în anul care urmează. Astfel, edilul urbei a amintit de toate proiectele care au obţinut finanţare, de reabilitările de amploare care s-au făcut dar şi care urmează, de fluidizarea traficului din municipiu prin crearea de sensuri giratorii şi unice, de reabilitarea termică a unor blocuri, de începerea de noi construcţii ANL, şi poate cel mai important finalizarea lucrărilor la turnul Bisericii Evanghelice şi la acoperişul şarpantei, monument istoric al Bistriţei distrus de flăcări acum mai bine de un an. Iar la toate acestea, se mai adaugă şi premiul câştigat de municipalitate, mai exact „Primăria Verde”, şi asta datorită numărului mare de activităţi realizate în 2009 cu privire la mediul curat şi sănătos, proaspăt şi verde al oraşului nostru.
Toate acestea îl mulţumesc pe edilul Bistriţei că s-a încheiat un an greu, dar cu rezultate vizibile.

Portofoliu „baban” de proiecte în 2009, dar şi pentru 2010

Potrivit primarului Ovidiu Teodor Creţu, cele mai importante acţiuni desfăşurate de municipalitate în decursul anului 2009 au fost cele legate de proiectele cu finanţare europeană. Astfel, au fost depuse 21 de proiecte pe Programul Operaţional Regional (POR) şi Programul Operaţional Sectorial Mediu (POSM).  
Din toate proiectele depuse, şase dintre ele au fost aprobate pentru finanţare , respectiv cele legate de şcoli în valoare totală de 5,5 milioane de euro. Este vorba de Atelierele Şcoală de la Grupul Forestier, Internatul Colegiului Infoel, Şcoala Generală din Viişoara, Şcoala Elementară Clasele I-IV de la Colegiul Naţional „Andrei Mureşanu”, Sala de Sport de la Liceul cu Program Sportiv şi Corpul A –  Clădirea Veche de la Colegiul Naţional „Andrei Mureşanu”. De asemenea, a fost aprobat Planul Integrat de Dezvoltare a Municipiului Bistriţa pentru anul 2010, în valoare de 23, 9 milioane de euro, care cuprinde reabilitarea Centrului Istoric – Regenerarea Urbană a Pasajelor – un proiect în valoare de 10,2 milioane de euro; reabilitarea Parcului Municipal – în valoare de 4 milioane de euro; reabilitarea Clădirii Centrului Cultural Municipal – 5 milioane de euro; reabilitarea străzilor din zona centrală: Liviu Rebreanu, Piaţa Unirii, Piaţa Petru Rareş, Strada Dornei şi Piaţa Centrală – în valoare de 3 milioane de euro; un Sistem de Supraveghere pentru Prevenirea Criminalităţii în Municipiul Bistriţa – de 483.000 de euro; reabilitarea şi modernizarea Centrului Comunitar pentru Tineret – în valoare de 554.000 de euro şi restaurarea şi consolidarea clădirii monument istoric „Casa cu lei”, de pe strada Nicolae Titulescu – un proiect în valoare de 827.000 de euro. Pe lângă aceste proiecte, municipalitatea a mai depus şi altele, respectiv Reabilitarea Străzii Sigmirului sau Modernizarea a 20 de străzi din Municipiul Bistriţa, proiecte „prinse în rezervă”. Mai sunt depuse şi proiectele pe Programul Operaţional Mediu, care se referă la un Parc lângă Casa Albă, proiect care a fost deja aprobat , un Parc al Adolescenţilor pe strada Avram Iancu, Reabilitarea Spaţiilor Verzi în cartierele Independenţei Nord şi Sud de 13,5 hectare şi de asemenea, Pădurea Schullerwald. „Am demarat lucrări în anul 2009, pregătitoare, astfel încât să putem să depunem proiecte în anul 2010. Mai multe Planuri Urbanistice Zonale sunt în lucru, în curs de finalizare, iar pe baza lor vom putea să facem studiile de fezabilitate, astfel încât să putem depune proiecte cu finanţare europeană”, a precizat Creţu.

Fluidizarea traficului, o reuşită

Primarul Ovidiu Creţu se declară mulţumit de activitatea în general a Direcţiilor municipalităţii, şi poate cea mai importantă realizare ar fi, în opinia sa, cea legată de circulaţia din municipiul Bistriţa. „ Sigur că aici avem nişte minusuri importante datorită supraîncărcării părţii stradale cu autoturisme, dar circulaţia din sensurile giratorii realizate prin benzile noi de circulaţie în unele intersecţii, prin sensurile unice, prin semaforizare, cred că am reuşit să o fluidizăm”, a spus primarul. De asemenea, municipalitatea a realizat în decursul lui 2009 şi un număr consistent de parcări ecologice, parcări de reşedinţă, amenajarea de spaţii verzi, adăpostul pentru câini şi, bineînţeles, Heidenfeld, o zonă de agrement transformată dintr-un obor de vite care a existat iniţial la Viişoara.

Locuinţe ANL în lucru şi străzi reabilitate

În domeniul urbanistic, în anul 2009, Primăria Bistriţa a realizat 29 de Planuri Urbanistice Zonale, printre care Parcul Industrial Sărata şi Wonderland, dar şi Planul Urbanistic Zonal al Centrului Istoric, „instrumente care stau la baza documentaţiilor şi a realizărilor viitoare”. De asemenea, au fost autorizate peste 1270 de construcţii, dintre care, foarte importante, blocurile de locuinţe sociale şi blocurile ANL. A fost realizat şi Monumentul Eroii Neamului, despre care, primarul Bistriţei spune că cetăţenii l-au aşteptat de foarte multă vreme. Totodată a fost organizată şi prima Conferinţă Internaţională de Patrimoniu Urban Local cu ocazia Zilelor Bistriţei şi a fost finalizată tema de proiectare pentru elaborarea Planului Urbanistic General al municipiului Bistriţa, un document deosebit de important, care va reuşi să limpezească lucrurile în urbanism.
Primăria Bistriţa se mai mândreşte şi cu reabilitarea termică a primelor blocuri, respectiv 14 din cele 23 programate iniţial. A fost reluat şi programul de construcţie de locuinţe ANL, sistat o perioadă destul de lungă în municipiu. Potrivit primarului Ovidiu Creţu, primele trei blocuri sunt în lucru. „Am achiziţionat teren pentru a continua această activitate, teren care este în zona Subcetate şi care suportă încă cel puţin 5 blocuri de locuinţe. Sperăm ca finanţările să ne vină de la noul Guvern Emil Boc”, a explicat edilul Bistriţei.
Tot în 2009 au început şi lucrările la blocurile de locuinţe sociale de la Viişoara, unde vor fi construite 16 blocuri de locuinţe. De asemenea, se apropie de final şi reabilitarea Căminului pentru Persoane Vârstnice din strada Mihai Kogălniceanu, fiind vorba de prima clădire monument istoric din municipiul Bistriţa, la care s-a demarat reabilitarea.
Municipalitatea a finalizat şi programul de modernizare şi consolidare a celor 32 de străzi din municipiul Bistriţa, program început în anul 2007, ca urmare a unui împrumut de circa 10 milioane de euro, ce va rambursat în următorii 19 ani.
Ovidiu Creţu a amintit şi de finalizarea turnului Bisericii Evanghelice şi acoperişul şarpantei, pentru care a mulţumit tuturor celor care s-au implicat în realizarea acestui lucru.
Anul 2009 a adus astfel la Bistriţa o serie de realizări, destul de consistente am putea spune, având în vedere starea economică în care ne aflăm. Intrăm astfel, într-un nou an pe care ni-l dorim şi mai prosper pentru oraşul în care trăim.

Iulia STUPINEAN

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.