De ani de zile, Servinstal Import Export și Ando Construct câștigă licitații pentru repararea clădirilor aflate în patrimoniul Primăriei Cluj Napoca. O licitație cu o valoare contractuală de peste 6 milioane de lei, pentru reparații în regim de urgență la mai multor școli și grădinițe din oraș, a fost câștigată de aceste firme, chiar dacă o mare parte din prevederile caietului de sarcini nu erau îndeplinite. A fost nevoie de un verdict de la CNSC și o decizie judecătorească pentru ca rezultatul licitației să fie anulat.

La începutul anului, Primăria Cluj Napoca a organizat o licitație pentru reparații în regim de urgență la mai multe școli și grădinițe din oraș. Contractul, de peste 6 milioane lei, a fost atribuit, inițial, firmei Servinstal Import Export, chiar dacă oferta lor nu respecta caietul de sarcini al licitației.

Pentru lucrările respective au fost depuse oferte din partea firmei Ceconi din Satu Mare și din partea Servinstal Import Export din Cluj Napoca. Servinstal aparține soților Elena și Ioan Pintican care, printr-o altă firmă pe care o dețin, SC Ando Construct, au obținut în anii trecuți un contract pentru lucrări de întreținere la clădirea în care funcționează Direcția Națională Anticorupție Cluj. De altfel, în cadrul acestei licitații Servinstal a participat cu o ofertă făcută împreună cu firma Ando Construct. De ani de zile, firmele familiei Pintican câștigă licitațiile pentru renovarea clădirilor care aparțin primăriei clujene.

Comisia de licitații a Primăriei Cluj Napoca au respins oferta firmei Ceconi și au admis-o doar pe cea a Servinstal care a fost desemnată câștigătoare.

Însă, cei de la Ceconi au contestat rezultatul licitației și au arătat modalitatea în care oficialii din administrația locală clujeană atribuie acest gen de contracte.

Caietul de sarcini făcut degeaba

Comisia de licitații a primăriei Cluj Napoca a desemnat drept câștigător firma de casă, Servinstal Import Export, și a publicat pe SEAP un raport incomplet al procedurii din care lipseau procesele verbale de evaluare a propunerilor tehnice și financiare. Cei de la Ceconi au cerut studierea documentației, dar, inițial, angajații lui Boc le-au refuzat cererea. Motivul invocat a fost că informațiile sunt confidențiale, în situația în care toate datele solicitate sunt publice!

Potrivit legislației, actele emise de autoritatea contractantă în procesul de evaluare, raportul procedurii de atribuire, procesele verbale de evaluare, solicitările de clarificări sunt publice.

Unul dintre motivele majore pentru care firma Ceconi a contestat rezultatul licitației a fost că nu s-au respectat prevederile din caietul de sarcini.

Spre exemplu, în document era stipulat că în oferta care va fi desemnată câștigătoare trebuie să fie stipulat că firma dispune de minim 40 de angajați, iar în cadrul Servinstal sunt 20 de angajați. Mai mult, în oferta declarată câștigătoare nu există niciun document care să ateste faptul că angajații sunt constructori, instalatori sau personal specializat.

O altă prevedere a caietului de sarcini arată că ofertantul câștigător trebuie să aibă un dispecerat de urgență care să poată primi apeluri de urgență și să poată interveni în maxim 30 de minute.

”Asigurarea unui dispecerat pentru a putea primi apeluri de urgență și a interveni în timp minim posibil, dar nu mai mult de 30 de minute, de fiecare dată când situația o impune pentru a preveni daune materiale/umane și financiare care pot urma datorită amânării intervenției, respectiv consum de apă nejustificat,producerea unui incendiu în cazul unui scurt circuit, explozii în cazul scăpării de gaz, etc. Acest serviciu de urgență se menține 24 de ore pe zi, șapte zile din șapte zile pe săptămână, inclusiv în zilele libere sau de sărbători legale, fără taxe suplimentare”, scrie în caietul de sarcini.

Ofertanții trebuiau să facă dovada că au fie un subcontractant care să poată asigura dispeceratul de urgență sau personal calificat.

Această cerere este pusă doar pentru a descuraja firmele care ar dori să participe la licitație pentru că membrii comisiei de licitației nu au ținut cont de această cerință când au desemnat câștigătoare oferta celor de la Servinstal. În actele depuse de această companie nu se regăsesc aceste date!

Oferta celor de la Servinstal a fost susținută de firma Ando Construct, care, de fapt, aparține tot familiei Pintican.

Însă, din angajamentul de susținere asumat de firma Ando nu reiese implicarea efectivă a acestei societăți în lucrările licitate, cum, de altfel, prevede legislația: nu se face nicio referire la o eventuală metodă de transfer a resurselor, delegarea unor specialiști, punerea la dispoziție a logisticii, etc.

În Cluj Napoca clădirile lui Boc se renovează pe bandă rulantă

Licitația de peste 7 milioane a administrației Boc pentru renovarea școlilor este cel puțin suspicioasă dacă ținem cont că anul trecut, SC Ando Construct, cealaltă firmă a soților Pintican, a câștigat un alt contract cadru, pentru renovarea clădirilor din oraș care aparțin municipalității, în valoare de 16.424.595 lei, fără TVA.

De 12 ani, firmele Ando Construct și Servinstal câștigă licitațiile organizate de administrația locală clujeană pentru reparația și întreținerea clădirilor publice.

Societatea s-a ocupat de reparațiile la Zidul Cetății din Cluj Napoca, a pus gresie în pasajul Gării la un supra prețul de 190.000 lei. Pe vremea primarului condamnat penal Sorin Apostu, a luat 400.000 de lei pentru lucrările făcute la cantina primăriei de pe strada Memorandumului. A câștigat peste 600.000 de lei de pe urma lucrărilor de renovare la o altă cantină a primăriei clujene de pe strada Eremia Grigorescu. În cadrul acestui contract, lucrările au fost executate de SC Ando Construct SRL şi SC Servinstal Import Export SRL. De pe urma pasajelor pietonale de pe Calea Florești, firma soților Pintican a câștigat 320.000 de lei. Primăria de cartier din Iris a fost reabilitată de aceeași societate care a câștigat de pe urma acestui contract 1,5 milioane de lei.

Tot aceasta firmă a realizat în 2010 lucrările la Sala de Haltere de la Grupul Şcolar Aurel Vlaicu în valoare de 120.000 de lei, a modernizat sediul Registraturii Primăriei în 2008 şi s-a ocupat de modernizarea cinematografului Mărăşti.

În același timp, conform unui raport al Curții de Conturi, în 2011, Ando Construct a încasat nelegal bani de la primărie și anume 90.000 de lei pentru lucrări de restaurarea şi consolidare a fragmentului din Zidul celei de-a doua incinte a Oraşului medieval, pe strada Potaisa. Ando Construt s-a ocupat de contract, după ce constructorul inițial desemnat la licitație de instituție nu s-a achitat de sarcinile din contract.

Cine sunt membrii comisiei de licitație

Primar – EMIL BOC,

Presedinte cu drept de vot al comisiei de evaluare: VIRGIL PORUTIU,

Membri comisiei de evaluare: IOANA VESA, IOAN BOGDAN, ADRIANA MAGUREAN, LUCIA MURESAN, PANEA LIANA, BUDAI REKA, POPA BOGDAN, COCIS MARCELA.

Unitățile de învățământ vizate de reparații

– Gradinita cu program prelungit – Alba ca Zapada

– Gradinita cu p.p. – Trenuletul Veseliei

– Gradinita cu p.p. – Aschiuta

– Gradinita cu p.p. – Lizuca

– Gradinita cu p.p. – Bambi

– Gradinita cu p.p. – Degetica

– Lic. Teoretic  „Apaczai C.Janos”

– Scoala Gimnaziala „Horea”

– Colegiul Tehnic Transporturi Transilvania

– Colegiul Tehnic Energetic

– Colegiul Tehnic Raluca Ripan

– Lic. Teoretic „L. Blaga”

– Lic. Teoretic I. Bathory

– Lic. Teoretic „M. Eminescu”

– Lic. Teoretic „Samuel Brassai”

– Scoala Gimnaziala Liviu Rebreanu


Citește și: Confesiunea unei clujence care a făcut videochat: „Nu am mai suportat umilința și mi-am pus ștreangul la gât”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.