Primarul comunei Baciu

Primarul din comuna Baciu luptă la Curtea de Apel din Cluj-Napoca pentru a demonstra erorile celor de la Agenţia Naţională de Integritate. Ioan-Florin Mureşan a fost acuzat de încălcarea regimului juridic al incompatibilităţilor, ca urmare a exercitării simultane de funcţii şi calităţi, încălcând, astfel, mai multe articole ale Legii nr. 161/2003 acesta a început bătălia la CA.

 

La fiecare-nfăţişare câte o demonstraţie

Procesul dintre Mureşan şi Agenţia Naţională de Integritate se desfăşoare benefic pentru acesta. La fiecare înfăţişare de la Curtea de Apel Cluj-Napoca, avocatul primarului, Ciprian Păun, reuşeşte să demonstreze, pe rând că premisele ANI sunt nefondate şi fără veridicitate.

„În prezent s-au adunat şi se vor aduna probe în speţă, din care rezultă că noi avem dreptate şi ANI greşeşte. Suntem optimişti şi nu va mai dura mult procesul. Pe data de 23 septembrie, la următoarea înfăţişare, vor fi audiaţi, ca martori, doi administratori ai firmelor implicate”, explică avocatul apărării, Ciprian Păun.

La înfăţişarea din prima jumătate a lunii septembrie s-au prezentat documentele prin care îl absolveau pe Mureşan de una din acuzaţiile cu privire la faptul că acesta ar fi fost angajat la firma cu care primăria ar fi avut contracte şi implicit speţa l-ar fi poziţionat pe acesta ca incompatibil.

 

ANI şi erorile copy-paste 

La începutul lunii iunie, avocatul primarului din Baciu a cerut Curţii de Apel aprobarea emiterii unei adrese firmelor la care Mureşan a fost găsit ca salariat în timpul mandatului de primar.

Potrivit avocatului apărării, ANI a făcut numeroase greşeli atunci când l-a acuzat pe acesta de incompatibilitate. Printre erorile strecurate de instituţie se numără şi faptul că Ioan Mureşan ar fi fost vicepreşedinte într-o comună din judeţul Prahova, comună în care acesta nu a păşit vreodată.

„Cei de la ANI au dat probabil copy-paste la un alt document şi au făcut confuzii de nume atunci când au afirmat că Ioan-Florin Mureşan a fost şi vice într-o comună din judeţul Prahova”, a explicat avocatul apărării, Ciprian Păun.

„Societăţile descoperite de ANI, la care eu aveam contract de muncă, ştiau când am preluat mandatul de primar. Nu am încasat nici un ban ulterior şi erau obligate să îmi desfacă acel contract de muncă, din oficiu, mai ales că eu nu am mai prestat servicii pentru ele. Chiar dacă acel contract a continuat la salariile alocate de acestea pe numele meu este trecută suma de zero lei, acest aspect se poate verifica cu uşurinţă”, s-a apărat Ioan Mureşan la Curtea de Apel.

 

Găsit pe listele, printre alţi 13 colegi din administraţiile locale

Agenţia Naţională de Integritate a constatat încălcarea regimului juridic al incompatibilităţilor de către 14 foşti sau actuali aleşi locali (cinci primari, un fost primar, doi viceprimari, şase consilieri locali), ca urmare a exercitării simultane de funcţii şi calităţi, încălcând, astfel, mai multe articole ale Legii nr. 161/2003, scria Stiripesurse.ro.

Printre cei aflaţi pe lista comunicată de ANI la începutul anului se număra şi primarul comunei Baciu, MUREŞAN IOAN-FLORIN, care conform Agenţiei Naţionale de Integritate s-a aflat în incompatibilitate în perioada 15 iunie 2012  – 18 octombrie 2013, întrucât a deţinut, simultan cu funcţia de primar, diferite funcţii de conducere ori de execuţie la diferite societăţi comerciale, încălcând, astfel, dispoziţiile art. 87, alin. (1), lit. d) din Legea nr. 161/2003.

Contactat telefonic de Gazeta de Cluj, MUREŞAN IOAN-FLORIN  explica atunci că este vorba despre o greşeală din partea firmei Electroterra şi că el abia la sfârşitul anului 2014 a aflat de faptul că se regăsea cu contract şi la alte firme.

„Eu am rămas angajat la Electroterra cu contract de două ore şi la Rommedia cu 8 ore, dar nu  am luat venituri. Mi-am dar demisia din funcţia de administrator al firmei Rommedia şi dincolo la Electroterra am rămas angajat. Despre asta am  aflat doar  după un an şi imediat am încercat să rezolv situaţia şi am dat o demisie scrisă. Momentan sunt acţionar 100% la firma Rommedia, deoarece este a mea dar nu mai sunt administrator. Soţia mea, Adriana Mureşan, este singurul administrator al ei”, a declarat, atunci, primarul Mureşan.

Conform informaţiilor despre averea primarului Mureşan acesta are venituri proprii dintr-o firmă proprie. Astfel că Mureşan i-a donat anul trecut fiului sau un teren de 490 de metri pătraţi în Baciu, unde mai are o parcela de 4.700 de metri pătraţi. Are şi două case în comună, dintre care una în construcţie, un autoturism, un ATV şi o remorcă. Anul trecut, din funcţia de primar, a câştigat 24.612 lei, iar din închirierea unui imobil a mai încasat 4.800 de euro. Firma pe care o conduce, SC Rommedia Exim SRL, a avut anul trecut o cifra de afaceri de 1.076.191 de lei, un profit de 112.915 lei si datorii de 107.968 de lei.

 

Speră să scape cu basma curată

Atât primarul comunei Baciu cât şi avocatul acestuia, Ciprian Păun sunt optimişti că vor câştiga procesul cu ANI. Sub deviza că nu este vina lui Mureşan că au existat contracte de angajare pe numele său şi nici că a fost declarat viceprimar al unei comune din judeţul Prahova. În tot acest timp, Ioan Mureşan nu este suspendat din funcţia de primar al comunei din judeţul Cluj şi îşi poate exercita drepturile până la finalizarea procesului.

Judecătorul a aprobat cererea de trimitere a unor adrese societăţilor comerciale la care Mureşan era găsit cu contract de muncă, pentru a le chestiona ie pe cestea. Deoarece pe timp de vară instituţiile de justiţie sunt în concediu, următoarea înfăţişare a procesului va avea loc la începutul toamnei.

 

Incompatibilităţi privind aleşii locali – Art. 90 (fragment legislativ) 

(1) Consilierii locali şi consilierii judeţeni care au funcţia de preşedinte, vicepreşedinte, director general, director, manager, administrator, membru al consiliului de administraţie sau cenzor ori alte funcţii de conducere, precum şi calitatea de acţionar sau asociat la societăţile comerciale cu capital privat sau cu capital majoritar de stat ori cu capital al unei unităţi administrativ-teritoriale nu pot încheia contracte comerciale de prestări de servicii, de executare de lucrări, de furnizare de produse sau contracte de asociere cu autorităţile administraţiei publice locale din care fac parte, cu instituţiile sau regiile autonome de interes local aflate în subordinea ori sub autoritatea consiliului local sau judeţean respectiv ori cu societăţile comerciale înfiinţate de consiliile locale sau consiliile judeţene respective.

(2) Prevederile alin. (1) se aplică şi în cazul în care funcţiile sau calităţile respective sunt deţinute de soţul sau rudele de gradul I ale alesului local.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.