Primarul comunei Vultureni, Eugen Mureșan, a fost prins cu mâța în sac după ce s-a contrazis singur în discuția referitoare la pășunile comunale concesionate către diferite societăți comerciale și persoane fizice. În primă fază, edilul a declarat că a organizat licitații publice în vederea concesionării terenurilor și le-a dat șansa tuturor oamenilor să participe. Însă, după aproape două luni, într-un răspuns scris, edilul și-a schimbat complet discursul și a transmis că nu s-au organizat licitații în ultimii 10 ani și că pășunile au fost atribuite direct oricui a cerut și a îndeplinit condițiile impuse. 

Concesionarea pășunilor din Vultureni este un subiect sensibil pentru comunitatea locală care își trăiește viața și își câștigă existența din agricultură și creșterea animalelor. Oamenii se plâng mai multe societăți comerciale și persoane fizice din alte localități au pus mâna pe pășunile comunale, iar ei au rămas fără niciun petic de pământ după împărțeala făcută de primarul Eugen Mureșan, care a atribuit terenurile direct, pe principiul primul venit, primul servit, fără să organizeze licitații în acest sens. 

Contactat de reporterii Gazetei de Cluj, la data de 8 august 2023, primarul Eugen Mureșan susținea cu toată convingerea că au fost organizate licitații pentru concesionarea terenurilor comunale. 

„S-au făcut concesiuni către crescătorii de animale. Bineînțeles, s-au făcut în baza unei Hotărâri a Consiliului Local, s-a făcut publicitate în presa locală și în cadrul localității, iar concesiunile s-au făcut prin licitație publică. Condițiile au fost ca beneficiarii să fie crescători de animale sau producători de furaje.”, a transmis Eugen Mureșan la data de 8 august. 

Pe mâna cui au ajuns pășunile din Vultureni

Acesta a încercat să lase impresia că nu are nimic de ascuns și că toate deciziile luate au fost în interesul cetățenilor din Vultureni, însă, în momentul în care i-am cerut să ne comunice care sunt firmele sau persoanele fizice la care a ajuns cea mai mare suprafață de teren, s-a rezumat la firma Zaza XLS din comuna vecină Așchileu care a primit în concesiune 110 ha și la Vasile Milchiș, un crescător de oi din Deușu, un sat din comuna vecină Chinteni, care a primit 251 de ha. Așadar, cele mai mari suprafețe de teren au fost concesionate către locuitorii altor comune. 

„A fost cineva care a avut o fermă în Aghireș și și-a cumpărat o fermă în localitate unde crește vaci de carne. Persona respectivă a primit în concesiune o suprafață de teren mai mare. Este vorba de firma Zaza XLS, înainte suprafața respectivă a fost concesionată către firma AMT Land, dar ei au renunțat la concesiune și și-au vândut culturile către Zaza XLS. Regula a fost să se încheie concesiunile, dacă sunt îndeplinite condițiile, până la o perioadă de 7 ani. Ei sunt obligați să respecte regulile de agromediu și să păstreze categoria de folosință a terenurilor, să le curețe de vegetația forestieră și să plătească, bineînțeles, taxa de concesiune. 

Domnul Vasile Milchiș este crescător de oi din Deușu, un sat din comuna vecină Chinteni. El are o concesiune de 110 hectare, iar suma plătită este de 50 de euro/ha/an. Zaza XLS a primit în concesiune un teren de 251,37 de hectare și plătește tot 50 de euro/ha/an.”, a declarat edilul.  

Problema e în felul următor: dacă eu am încheiat contracte de concesiune și cineva se trezește după că vrea și el teren, eu nu pot să mă răzgândesc. Pentru mine contractul este imperativ, este obligatoriu. Noi am concesionat terenurile prin licitație publică. Nu putem să facem în fiecare zi licitații. Întradevăr, acum s-au mai trezit oameni că vor și ei teren, dar nu îndeplinesc condițiile.”,  a transmis primarul. 

Primăria comunei Vultureni încasează anual numai de la firma Zaza și de la Milchiș cel puțin 18.050 de euro.  Cu toate acestea, pentru pășunile respective societatea comercială și fermierul Milchiș pot încasa de la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) până la 28.880 de euro cu titlu de subvenție. 

„Beneficiarii concesiunilor, dacă îndeplinesc condițiile de agromediu, înregistrează terenurile la APIA (Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură) de unde primesc subvenții de aproximativ 80 de euro/ha. Dar numai dacă îndeplinesc condițiile de agromediu. Se poate ca din 100 de ha, cât au concesionat de la noi, să fie eligibile pentru plată numai 60 de ha. La momentul în care s-a făcut concesiunea că i s-a interzis să participe la licitație și să depună cerere. Mai mult, noi ne-am dorit ca toată suprafața să fie închiriată pentru că ne ies și nouă niște bănuți, sunt multe cheltuieli într-o comunitate.”, a declarat Eugen Mureșan. 

Când am întrebat primarul ce suprafață totală a fost concesionată în comuna Vultureni, primarul Eugen Mureșan a devenit brusc agitat și a început să ne spună că nu poate să ne comunice aceste date pentru că nu știe cine suntem și dacă, întradevăr, reprezentăm o instituție de presă. După mai multe insistențe, am reușit să aflăm de la edil că au fost concesionate aproximativ 450 – 500 de ha de teren în diferite etape și intervale de timp, însă ne-a solicitat să revenim cu o solicitare scrisă dacă ne dorim date exacte. 

„Subvențiile nu sunt acordate de mine, sunt date de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură. Eu le-am dat terenul și le-am spus condițiile pe care trebuie să le respecte. Dacă ei nu vor să-și îngrijească animalele, le țin în grajduri sau în altă parte, asta nu este problema mea. Cei de la APIA ar trebui să vină să consemneze și să vadă dacă beneficiarii respectă condițiile pentru subvenții. Prost trebuie să fie să le țină în grajd și să le cumpere mâncare și afară să fie iarbă verde. APIA condiționează acordarea subvenției de un număr de animale la hectarul de teren.”, a transmis primarul. 

Licitațiile s-au transformat în atribuiri directe

Reporterii Gazetei de Cluj au formulat și transmis o solicitare în baza Legii nr. 544/2001 către Primăria Vultureni pentru a afla mai multe detalii în legătură cu situația pășunilor comunale, însă 20 septembrie 2023, datele problemei s-au schimbat radical. Primăria ne-a comunicat că în ultimii 10 ani nu a fost organizată nicio licitație publică pentru atribuirea pășunilor, acestea fiind închiriate prin atribuire directă. 

„Referitor la adresa dumneavoastră privind licitațiile organizate în perioada 01.01.2013- 08.08.2023 pentru concesionarea păşunilor comunale, vă comunicăm următoarele: 

– în perioda susmenționată, unitatea administrativ teritorială comuna Vultureni, județul Cluj nu a organizat licitații pentru concesionarea păşunilor comunale 

– 

păşunile/pajiştile aflate în domeniul privat al comunei Vultureni au fost puse în valoare, fiind închiriate prin atribuire directă, pe baza cererilor formulate de către crescătorii de animale persoane fizice sau juridice având animalele înscrise în RNE și/sau în SIIE, potrivit prevederilor art.9 alin.(2) din OUG nr.34/2013 privind organizarea, administrarea si exploatarea pajistilor permanente si pentru modificarea si completarea Legii fondului funciar 

nr. 18/1991. 

La încheierea contractele de închiriere s-a ținut cont ca toți crescătorii de animale de pe raza comunei să aibă alocată o suprafață de păşune suficientă pentru asigurarea păşunatului animalelor, respectiv pentru producerea de furaje pentru hrana animalelor. 

Precizăm că, nu avem înregistrate cereri din partea crescătorilor de animale care să nu fi fost soluționate și nu avem cunoștință să existe pe raza comunei crescători de animale care să nu aibă asigurată păşune.”, a comunicat Primăria Vultureni. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.