Primarul Comunei Baciu, Ioan Florin Mureșan, a pierdut procesul pentru reinstalarea în funcție după ce Agenția Națională de Integritate (ANI) l-a declarat incompatibil, iar Prefectul Clujului Aurel Cherecheș l-a demis din funcție.

„Respinge ca neîntemeiată acţiunea formulată de reclamantul Mureşan Ioan Florin în contradictoriu cu Instituţia Prefectului Judeţului Cluj’’, arată soluția pe scurt a Tribunalului Cluj. Sentinţa nu este definitivă, putând fi atacată cu recurs.

Demiterea nu respectă procedura

Edilul spune că demiterea nu este corectă din punct de vedere procedural. ”Decizia nu este corectă din punct de vedere procedural. Nu vreau să comentez de ce ordinul de demitere a fost semnat acum pentru că eu nu am primit încă răspunsul de la Curtea Constituțională a României, unde am atacat deciziile pe motiv de neconstituționalitate. Demiterea nu este corectă din punct de vedere procedural pentru că eu nu am terminat toate procesele cu Agenția Națională de Integritate”, a declarat primarul comunei Baciu care a contestat ordinul de demitere semnat de Prefectul Aurel Cherecheș.

În 2015, ANI a decis că Mureşan a fost în incompatibilitate.

„S-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 15 iunie 2012-18 octombrie 2013, întrucât a deținut, simultan cu funcția de primar, diferite funcții de conducere ori de execuție la diferite societăți comerciale, încălcând, astfel, dispozițiile art. 87, alin. (1), lit. d) din Legea nr. 161/2003’’, preciza ANI în 2015. Florin Mureşan a atacat raportul ANI la Curtea de Apel Cluj însă instanţa i-a respins acţiunea. Primarul a făcut recurs la hotărârea instanţei clujene iar miercuri Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie s-a pronunţat defintiv în această cauză: Respinge recursul declarat de reclamantul Mureşan Ioan Florin împotriva sentinţei nr. 72 din 21 decembrie 2015 a Curţii de Apel Cluj – Secţia a II-a civilă, de contencios administrativ şi fiscal, ca nefondat. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi 21 noiembrie 2018’’, se arată în decizia Înaltei Curţi.

Pe de altă parte, ÎCCJ a admis cererea de sesizare a Curţii Constituţionale pentru soluţionarea excepţiei de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 87 alin. 1 lit. d) din Legea nr. 161/2003. CCR nu a emis nicio decizie în acest sens până acum.

Șeful PSD Cluj, Horia Nasra, spune că vina principală o poarte reprezentanții Agenției Naționale de Integritate care ar fi solicitat expres demiterea primarului Florin Mureșan, chiar dacă această măsură nu se impunea.

”Vina este a ANI și a acestui sistem ticăloșit. Primarul din Baciu este unul dintre cei mai buni edili din acest județ, a atras foarte multe fonduri europene pentru comună și pentru locuitorii din Baciu, așa că vă pot asigura că domul Florin Mureșan va avea activitate politică! Pe de altă parte, cred că și prefectul a respectat legea pentru că nu îl putea demite pentru că așa că a vrut el! Din câte știu, ANI a cerut în mod expres demiterea primarului, chiar dacă această măsură nu se impunea. Într-o țară civilizată se administra o amendă pentru acest gen de chichițe juridice”, a declarat șeful PSD Cluj, Horia Nasra.

În acțiunea de contestare a demiterii se arată că ”În cazul domnului Mureșan, faptele materiale imputate de către ANI s-au consumat în perioada 2012 – 2013. Până în data de 16.05.2019, domnului Mureșan nu i-a fost aplicată nicio sancțiune, astfel că respectivul termen de 3 ani de zile a fost cu mult depășit. Ca atare, modificarea legislativă în vigoare se aplică și în situația domnului Mureșan, având în vedere că legea nu realizează niciun fel de distincție cu privire la faptele pentru care urmează să se aplice. De altfel, domnul Mureșan a manifestat o atitudine activă și a înregistrat pe rolul Curții de Apel Cluj (dosar nr. 392/33/2019) o acțiune împotriva ANI de constatare a caducității raportului de evaluare ca urmare a intervenirii Legii nr. 54/2019.”, se arată în acțiune.

Citeste si Primarul din Baciu demis din cauza ”sistemului ticăloșit”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.